DOCUMENT Școlile, redeschise: Ministerul Educației a publicat formularul de consimţământ pentru testarea elevilor. Premierul Cîțu: „Fac apel la profesori să se VACCINEZE”

Premierul Florin Cîțu a avut luni declarații de presă cu prilejul redeschiderii școlilor și grădinițelor. Cei mai mulți dintre elevi și preșcolari – aprox. 80% – revin în bănci și, cu acest prilej, premierul Cîțu a transmis că regulile din pandemie trebuie respectate, dacă vrem „să nu avem probleme”. De asemenea, Cîțu a făcut un apel pentru profesori și i-a îndemnat să se vaccineze:

Un moment de bucurie pentru copii, pentru profesori. Când eram copil, prima zi de școală era cea mai fericită. După multe luni de zile, copiii merg înapoi la școală în cele trei scenarii pe care le-am publicat și, bineînțeles, cu multe restricții. Foarte important să respectăm regulile: să purtăm mască tot timpul, să folosim dezinfectant și distanțarea socială. De asemenea, să vedem mesajele din fiecare zi ale Ministerului Educației și depinde de noi să avem un an școlar fără probleme. Fac un apel către părinți: când observăm simptome de gripă pentru copii este recomandat să rămână acasă. Fără implicarea părinților, acest lucru nu se poate face și fac un apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor”, a spus Florin Cîțu.

Ministerul Educației a anunțat că a definitivat formularul de exprimare a consimțământului pentru testarea elevilor care dezvoltă simptome de Covid-19, în contextul redeschiderii școlilor începând de luni. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că nu este prevăzut nicăieri că acel formular trebuie completat din prima zi de şcoală:

Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziţii, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinţi care benevol, voluntar doresc”, a explicat ministrul.

Una dintre regulile pentru reluarea cursurilor față în față în pandemie este ca, atunci când un elev face febră sau are alte simptome specifice ale infectării cu SARS-CoV-2 la cursuri, să fie izolat, iar dacă există acordul scris al părinților sau al elevului major, să fie testat la cabinetul medical cu un test rapid antigen. Părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ, iar în acest caz copilul care prezintă acele simptome nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privinţa paşilor de urmat.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.