DOCUMENT Reformele pe care Florin Cîțu și le-a asumat în fața Comisiei Europene. „PNRR e un program al Guvernului, NU trebuie să meargă în Parlament!”

Premierul Florin Cîțu a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a fi aprobat Planul Național de Reziliență și Redresare. În acest demers, premierul și-a asumat o serie de reforme care vor produce schimbări majore în România, în domenii cheie.

„Obiectivele vor fi susținute de unele reforme foarte concrete care vor fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Majoritatea vor fi implementate între 2021 și 2024, în timpul mandatului actualului Parlament. Acestea sunt reforme structurale pe care România le-a întârziat prea mult timp:

a) Pensii – o reformă majoră care să asigure echitate pentru cei cu venituri mici, dar și sustenabilitate fiscală pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.

b) Politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru creșterea veniturilor din taxe și impozite, optimizarea cheltuielilor și stabilitatea cadrului fiscal.

c) Întreprinderi de stat – revizuirea cadrului întreprinderilor publice pentru a îmbunătăți guvernarea corporativă și pentru a asigura respectarea strictă a acestor reguli, monitorizare și control cu ​​accent pe responsabilitate și performanță.

d) Salariile publice – revizuirea sistemului pentru a limita creșterile ulterioare ale anvelopei salariale.

e) Banca Națională de Dezvoltare – crearea și operaționalizarea băncii, urmată de o evaluare a pilonilor.

f) Administrația publică – un nou sistem de admitere în serviciul public și un sistem de promovare îmbunătățit, inclusiv pentru funcțiile de conducere.

g) Justiție – modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anticorupției.

h) Decarbonizarea transporturilor – introducerea principiilor verzi de taxare, un nou sistem de taxare a transportului rutier și promovarea transportului cu emisii zero.

i) Energie regenerabilă – promovarea eliminării treptate a cărbunelui, sprijin pentru producția de hidrogen și baterii și o reformă a pieței energiei electrice.

j) Alte reforme sectoriale în diverse alte domenii:

– Adoptarea reformei venitului minim de incluziune.

– Promovarea îngrijirii primare în unitățile spitalicești.

-Reducerea tăierilor ilegale în pădurile românești.

– Creșterea ratelor de reciclare.

-Adoptarea unor criterii obiective pentru stabilirea salariului minim.

-Dialog social sporit.

-Îmbunătățirea calității și predictibilității luării deciziilor.

-Îmbunătățirea guvernanței locale.

-Cadrul îmbunătățit pentru achizițiile publice.”

De asemenea, Florin Cîțu s-a angajat în numele Guvernului la o serie de obiective până în 2024:

a) o creștere economică anuală semnificativ mai mare decât cea medie din UE și zona euro, pentru a accelera procesul de convergență

b) reducerea deficitelor

c) reîncadrarea economiei într-o politică fiscală sustenabilă pe termen mediu și lung

d) reducerea costurilor de creditare și îmbunătățirea ratingurilor de țară

e) creșterea coeziunii sociale prin reducerea sărăciei

f) asigurarea coeziunii teritoriale prin legarea tuturor regiunilor istorice de București și de vestul Europei

g) reducerea corupției și a impactului acesteia asupra mediului de afaceri

h) îmbunătățirea calității și eficienței administrației publice

i) o tranziție corectă către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”

angajament

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat dacă va prezenta Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în Parlament, că PNRR este un program al Guvernului, aşa cum este în toate ţările şi nu trebuie să meargă în Legislativ. Şeful Executivului a mai spus că rămâne de văzut care va fi procedura săptămâna viitoare, iar dacă va fi o şedinţă a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru convocarea unui plen reunit, atunci va fi prezent în Parlament.

Vom vedea cum se va desfăşura săptămâna viitoare. PNRR e un program al Guvernului, aşa cum este în toate ţările. Nu trebuie să meargă în Parlament. Vom vedea ce vom face miercuri în parlament. Ştiu că nu există o şedinţă a Birourilor permanente reunite. Sunt mai mulţi paşi pe care trebuie să îi face. Sunt obligat pentru că sunt senator, dacă se reunesc, voi merge în Parlament”, a afirmat Florin Cîţu, după întâlnirea cu partenerii sociali şi liderii PSD joi la Palatul Victoria.

Chestionat despre faptul că mai multe partide politice au cerut ca PNRR să fie prezentat în Parlament, premierul a răspuns: „Care partide politice au cerut? E un partid politic. Eu am avut şi am toată deschiderea să discut cu toţi partenerii sociali şi cu toate partidele politice. Rămân la fel de deschis în continuare să prezint ce vrem să facem pentru România, să fie transparent, iar ei să ducă mesajul mai departe, nu să distorsioneze”. PSD a cerut în mai multe rânduri ca PNRR să fie prezentat în Parlament.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.