DOCUMENT PNRR – Planul de Reziliență, prezentat cu CIRC în Parlament. Cîțu: „În această guvernare trecem Carpații cu o autostradă”. PSD: „E un plan SINISTRU de austeritate”

Clasa politică românească s-a umplut miercuri din nou în Parlament de tot respectul, prin prezentarea Planului Național de Reziliență și Redresare. (DOCUMENT INTEGRAL DISPONIBIL LA FINALUL ARTICOLULUI) Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 370 de parlamentari. La şedinţă au mai fost prezenţi şi vicepremierul Dan Barna, precum şi miniştri ai Cabinetului – Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene şi Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

Premierul Florin Cîțu a deschis dezbaterile și a făcut o promisiune angajament a Guvernului, anunțând că în cadrul PNRR este prevăzută o autostradă prin care vom trece Carpații:

Vom putea să implementăm acest PNRR cu investitori, cu investitori din România. Companiile românești vor fi cele care vor implementa acest program. Acest program este garanția pe care o dau românilor că vom reduce decalajul între noi și țările din vest. Pentru sectorul Transporturi și în această guvernare vom trece Carpații cu o autostradă, pentru transport sustenabil, transport rutier, maritim și feroviar vom aloca 6,6 miliarde de euro.”, a spus Florin Cîțu, în Parlament.

De asemenea, potrivit premierului, „România va reforma companiile de stat, va elimina risipa banului public și vom corela performanța cu veniturile în sectorul public”:

Țin foarte mult la transparență. PNRR pe scurt, ce înseamnă? Am văzut foarte multe interpretări eronate. Unele din ele, întreținute artificial, cu intenție, dar trebuie să știe toți românii că este un program diferit de ce am avut până acum din fonduri europene. Pe lângă investiții targetate, acest plan vine și cu o parte de reformă. Asta e partea diferită de ce am avut până acum. O parte de reformă pe care fiecare guvern și-o asumă transparent. Nu poți să faci reformă fără investiții și investiții fără reformă, chiar dacă nu era acest plan. Sunt reforme care au fost amânate 30 de ani și pe care trebuie să le facem. Le facem nu pentru că ne cere cineva, ci pentru ca România să treacă la următorul capitol de dezvoltare. Aceste reforme garantează că investițiile pe care le facem nu sunt doar pe hârtie, ci vor aduce bunăstare tuturor cetățenilor României. Vă asigur dragi colegi din opoziție că nu este un program politic. Acest PNRR garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de zile de aici înainte. Vor fi investiții care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor. România va continua să corecteze greșelile din recut, va reforma companiile de stat, va elimina risipa banului public și vom corela performanța cu veniturile în sectorul public. Acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor, nu înseamnă reducerea pensiilor, nu înseamnă alte scenarii apocaliptice. Din contră, reforma înseamnă un mod de a administra eficient banii pe care îi avem acum și să platim pensii și salarii mai mari până în 2030 fără să destabilizezi România. Asta înseamnă reformă, să faci mai mult cu aceiași bani”.

Ciolacu: „De data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți

Președintele PSD Marcel Ciolacu l-a criticat dur pe premierul Florin Cîțu care a prezentat în Parlament PNRR: „De data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți”, a început discursul liderul PSD:

„Domnule premier, sper că reveniți la microfon, ca să ne prezentați totuși planul. De data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă așteaptă fermierii să le spuneți de ce agricultura primește zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanță primesc 2 miliarde de euro. Luați-l și pe dl Orban și spuneți-le oamenilor de ce nu ați plătit despăgubirile pentru seceta de anul trecut”, a spus liderul PSD.

Este o mare rușine că premierul e forțat să vină în Parlament să prezinte un plan care va influența România în următorii 5 ani, a spus Marcel Ciolacu, care i-a reproșat premierului că a vrut să ascundă românilor adevărul din spatele PNRR:

„A fost nevoie de insistențele PSD ca să veniți azi în Parlament. Ați vrut să ascundeți românilor adevărul despre PNRR. Și nici măcar azi nu ați făcut public planul pentru toți românii. Mă uit la parlamentarii PNL, USR, UDMR – dvs. ați văzut acest plan? Știți ce conține acest plan? Dacă știe vreunul dintre dvs îl invit să ne spună. Dle Orban, dvs ați văzut acest plan? L-ați citit? Îl aveți în detaliu? Această coaliție a șmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE către clientela de partid și firmele sale de consultanță. Apropo dle Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare la proiectele din PNRR? Tot ce v-a cerut PSD a fost transparență, descentralizare și sprijin pentru firmele românești. V-ați bătut joc, de asta ați fost refuzați de două ori de Comisia Europeană. Veți fi ultimul guvern din UE care depune planul Unii dintre miniștrii dvs. au început să fie subiect de bancuri prin cancelariile europene. Comisia Europeană vă tratează ca pe un elev repetent. Fiecare țară a venit cu o viziune clară, majoritatea statelor UE au decis să investească într-un anumit domeniu: Franța – pe resursa umană, Germania – industrie, Bulgaria – digitalizare. Dle Cîțu, ce v-ați propus? vă spun eu: v-ați dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă despre reforme, dar de fapt tăiați. Tot ce vreți e creșterea taxelor, înghețarea pensiilor și tăierea salariilor. Vă place să credeți că sunteți apostolii transparenței, dar sunteți de fapt trompetele austerității. Niște mincinoși. Cine v-a cerut, dle Cîțu, să creșteți taxele locale, impozitele pentru firme, să scoateți facilitățile pentru IT-iști și constructori, să dații mii de oameni afară, să vindeți companiile profitabile? Nimeni de la Comisie nu v-a cerut să aduceți austeritatea în România, doar propria incompetență și viziune PSD a scăpat România de împrumuturile FMI, guvernul PNL – USR le va aduce în țară. Vă folosiți de PNRR pentru a vă justifica austeritatea și viitorul acord cu FMI. Dle Cîțu, laudele de șoim al patriei nu au legătură cu realitatea, creșterea dvs economică a redus avuția românilor”, a continuat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a afirmat că planul Germaniei are 1241 de pagini, al Franței 815 pagini, în România nimeni n-a văzut nicio pagină. „Guvernul a ținut planul la secret”, a acuzat liderul PSD care a făcut un apel către Ludovic Orban: „Dle Orban, opriți-vă din toate chefurile și opriți acest plan”, a spus liderul PSD.

La rândul său, preşedintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, afirmă că PNRR ascunde un „Plan Sinistru de Austeritate pentru România”, iar „PSD nu va susţine niciodată acest plan care taie venituri – pensii, salarii, alocaţii, care amputează grav puterea de cumpărare, anulează facilităţi, creşte taxe şi impozite”. Mihai Fifor arată că „nu mai e vorba de un Plan de Redresare şi Rezilienţă, ci un Plan Sinistru de Austeritate”.

Simion (AUR): „Nu vom vota ca România să își piardă SUVERANITATEA!”

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va vota PNRR. Simion spune că prin acest acord se pierde suveranitatea națională și că România se împrumută la sume inacceptabile.

Noi astăzi o să spunem nu acestui plan.  O să spunem Nu, în numelr românilor. Nu pierderii suveranității economiei românești. Noi nu votăm mărirea alocării bugetare către Bruxelles pentru fonduri pe care nu o să le vedem niciodată. Din păcate, 15 miliarde de euro pe care acest guvern și-l asumă în numele românilor, până în 2030. În 2020 datoria publică a crescut cu 21 de miliarde de euro. De ce trebuie să mai luăm un împrumut când noi nu am fost în stare să luăm 15 miliarde de la UE și să fim verificați la vârsta de pensionare? Noi astăzi o să spunem NU. Spunem că România nu trebuie să renunțe la o parte din suveranitatea națională. Dacă există parlamentari care vor să nu mai trăm iarăși vizitele FMI cu care am fost obișnuiți în anii 90 vă rog să nu votați punctul 2 în numele românilor care nu vor beneficia de acești bani de care vor beneficia băieții deștepți”, a declarat George Simion.

Orban i-a tăiat microfonul lui Șoșoacă

Diana Șoșoacă, parlamentar independent, a fost înscrisă pe ordinea ședinței în care se prezintă programul PNRR. Liderul PNL, Ludovic Orban, care a prezidat ședința, a fost nevoit să-i taie microfonul Dianei Șoșoacă, după ce timpul ei a expirat. „Lăsați domnule Orban, că dvs. nici măcar un minut nu rezistați”, a transmis Diana Șoșoacă, de la prezidiul Parlamentului.

În sfârșit domnul Cîțu nu fuge, dar o să fugă curând. Suntem împrumutați pe 500 de generații. Vreți bani? Impozitați cifrele de afaceri ale multinaționlelor. Distrugeți CFR Marfă, unde aveți interes privat. Vreți bani? Impozitați cu 66% tot profitul către off-shore-uri! Aveți firme cu offshore”, a spus Șoșoacă, după care a început să recite din Mihai Eminescu.

La un moment dat, Ludovic Orban i-a atras atenția că timpul pentru discurs a expirat: „Lăsați domnule Orban, că dvs. nici măcar un minut nu rezistați”, a spus Șoșoacă. Ludovic Orban a oprit în cele din urmă microfonul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *