DOCUMENT: PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat ACORDUL de Guvernare

PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat luni Acordul de Guvernare, a anunțat Ludovic Orban, președintele PNL. Acordul prevede, printre altele, desemnarea lui Florin Cîțu premier, Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților, iar Anca Dragu – președintele Senatului. Anunțul semnării a fost făcut în cadrul unei ceremonii la care au luat parte Ludovic Orban, președintele PNL, Florin Cîțu, premierul desemnat, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR-PLUS, precum și Kelemn Hunor, președintele UDMR.

Formațiunile semnatare se angajează să nu accepte politicieni de la alte formațiuni politice.

Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor exprimată în 6 decembrie și să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetățeni și majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formațiunile noastre”, se arată la punctul 6 al acordului. De asemenea, partidele promit că vor promova oameni competenți în funcțiile publice și că nu vor încuraja clientelismul și nepotismul.

Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs”, prevede punctul 7 al acordului.

Documentul mai consemnează că partidele semnatare înţeleg că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră şi se angajează să respecte voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic.

Consiliul Permanent al UDMR a stabilit cine sunt membrii formațiunii care vor face parte din Guvernul Cîțu. Este vorba despre 3 portofolii de ministru și unul de vicepremier. Astfel, consiliul permanent l-a votat pe Kelemen Hunor, președintele UDMR, pentru funcția de viceprim-ministru.

Cseke Attila, fost ministru al Sănătății, va ocupa funcția de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației. Cseke este membru al parlamentului României din 2008, iar în ultimul mandat a fost liderul senatorilor UDMR.

Tánczos Barna a fost desemnat pentru funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și cel al Turismului. Este senator din 2012.

Pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului a fost desemnat Novak Eduard, ciclist paralimpic, campion mondal și european. Cariera sportivă și-a început-o ca patinator de viteză, a câștigat mai multe competiții internaționale în Italia, Germania, Austria și Ucraina. După accidentul rutier suferit în 1996, s-a reorientat spre ciclism. A participat la patru Jocuri Paralimpice. Prima dată la Atena, apoi la Beijing, unde a câștigat o medalie de argint, iar în 2012 de la Londra s-a întors cu două medalii: una de argint și una de aur, devenind astfel primul campion paralimpic din România. Eduard Novak a participat în trei curse la Rio și a ocupat locurile cinci, șase și nouă. Din 2013 este președintele Federației Române de Ciclism.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *