DOCUMENT Patronatele din turism dau de pământ cu „Schema de ajutor” pentru HoReCa: „Înscrierea este complicată, greoaie, IMPOSIBIL de aplicat!”

Federația Patronatelor din Turismul Românesc duce o luptă grea cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui, cel care păstorește schema de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa. Mai exact, este vorba despre OUG 224/2020, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului și alimentației publice, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de covid-19. Draftul în cauză a fost trimis patronatelor, iar reprezentanții acestora s-au… luat de cap.

Cei de la FPTR s-au adresat imediat ministrului, printr-o adresă intrată în posesia TOMIS NEWS și pe care o publicăm. În primul rând, patronatele arată că necesitatea certificării bazei de calcul de către o persoană calificată (CECCAR sau auditor) este prematură și „aduce atingere tuturor solicitanților întrucât se suprapune peste obligația de a avea contabilitate organizată, devenind astfel o cheltuială inutilă pentru societățile care solicită granturi”. Pe același subiect, societățile aplicante sunt obligate la plata experților/auditorilor, dar fără a li se recunoaște cheltuiala ca deductibilă din grantul respectiv, aspect care „împovărează excesiv operatorul economic cu o cheltuială ce nu este limitată valoric, dar este obligatorie, deși scopul schemei de ajutor este tocmai acela de a despovăra de sarcini financiare societățile lovite de criza pandemică”.

Procedura de înscriere este complicată, greoaie, imposibil de aplicat, obligând beneficiarii schemei și experții auditori să fie permanent conectați, obligați să participe simultan, ceea ce este imposibil de realizat. Dependența nu se justifică nici legal, nici procedural. (…) Complicarea inutilă a schemei de ajutor cu mai mulți pași de înscriere, înscrierea simultană, lipsa clară a formei raportului ce trebuie încomit de experți/auditori, poate fi corectată prin formarea unui singur pas de înscriere, unde să se încarce toate documentele solicitate. (…) Raportul de expertiză sau audit să fie prezentat DOAR la finalul utilizării sumelor acordate prin granturi. Obligația de raportare constantă, periodică, este doar în scopul de a complica lucrurile, nu de a le fluidiza, mai mult – obligațiile financiare născute din impunerea unor experți independenți obligă la costuri mult suplimentare, nebugetate și fără suport în activitatea economică”, se arată în observațiile FPTR.

Pe parcursul documentului, patronatele schimbă tonul și efectiv acuză ministerul de totală incompetență:

„Care este raționamentul pentru care se impune deschiderea unui cont la Trezoreria statului, când, pentru o reală concurență și pentru respectarea practicilor anticoncurențiale, nici o societate nu ar avea nevoie să deschidă cont la Trezorerii pentru a beneficia de ajutorul acordat de stat? Să se mențină plata doar la unitatea bancară înscrisă în cererea solicitantului! (…) Obligativitatea de a nu intra în procedura insolvenței, cu sancțiunea retragerii ajutorului și de a restitui integral suma, inclusiv accesorii, nu poate fi corectată, raportat la limitarea excesivă a cheltuielilor eligibile pentru schemă. Eventual se pot cere sancțiuni în caz de insolvență, fie procentual sau doar în raport cu tipul cheltuielilor acceptate la deducere. În concluzie, opinia noastră este că artizanii acestui proiect cu certitudine nu cunosc legislația specifică turismului, se complică în mod grav și inutil modalitatea de înscriere, modalitatea de raportare a utilizării sumelor și se limitează nepermis destinația sumelor alocate, deși în mod rațional chiriile, ratele de leasing, mijloacele de transport aferente deplasării turiștilor, achiziția de bunuri, consultanță ș.a. fac parte din cheltuielile afacerii”.

„Suntem convinși că nici de această dată Ordinul semnat de ministru (probabil prin delegare) de aprobare a procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat nu va fi publicat la data stabilită, 24.04.2021”, tranșează FPTR în adresa destinată ministrului Economiei:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.