DOCUMENT Legea consumatorului vulnerabil intră la votul final. Focșa (AUR): „În loc să investim în structura energetică, stăm și ne certăm între noi. Guvernul a închis termocentralele!”
UPDATE
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul legii consumatorului vulnerabil, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021. S-au înregistrat 281 voturi pentru, niciun vot contra şi o abţinere. Anterior, Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au avizat favorabil Legea consumatorului vulnerabil şi propun Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului. Raportul a fost adoptat în unanimitate.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a avut marți dezbaterea finală în comisia economică. Evident, amendamentele opoziției au fost respinse, cum ar fi cel al PSD-istului Gheorghe Șimon, care a propus subvenționarea cu 50% pentru combustibili solizi, 30% pentru gaze și 20% pentru energia electrică.
Spiritele s-au încins și, din partea AUR, deputatul Dumitru Viorel Focșa, a avut o intervenție pentru secretarul de stat din partea PNL, Cătălin Boboc, prin care a arătat că „guvernul lucrează mână în mână cu niște asasini economici”:
„De fapt, noi ce facem acum? Susținem deciziile unui guvern care lucrează mână în mână cu niște asasini economici. Ne-au închis termocentrale care puteau fi rentabilizate, iar acum statul se bagă în datorii ca să susțină subvențiile. Deci, despre ce vorbim? De 31 de ani încoace stăm în poziție de ghiocel față de Bruxelles, acum ne certăm între noi aici cum să ne tatonăm mai tare. Nu ne așteaptă vremuri bune, e clar, cel mai bine era să se investească în structura energetică a țării, decât să ne certăm aici între noi. Domnul de la PNL ar trebui să nu îl mai susțină pe domnul Cîțu. Nu de alta, dar degeaba a fost ministru al Finanțelor”, a spus deputatul Focșa.
Premierul Florin Cîțu și-a angajat răspunderea pentru legea consumatorului vulnerabil. În privința actului normativ, rapoartele trebuia emise în Parlament încă din 10 iunie. De asemenea, potrivit opoziției, subvențiile vor fi acordate prin consiliile locale, „făcând din primari stăpâni consolidați”.
Față de forma adoptată în luna mai la Senat, s-a mărit valoarea de referință pentru ajutoarele lunare în funcție de sistemul de încălzire și anume:
- Pentru utilizatorii de gaze naturale s-a mărit cuantumul de la 250 de lei la 375 lei, deci o creștere cu 50%
- Pentru utilizatorii de energie electrică s-a mărit cuantumul de la 500 de lei la 650 lei, deci o creștere cu 30%
- Pentru utilizatorii de combustibili solizi și petrolieri s-a mărit cuantumul de la 160 de lei la 320 lei, deci o creștere cu 100%
Proiectul de lege este disponibil integral AICI!
CITEȘTE ȘI: