DOCUMENT Guvernul a aprobat DESFIINȚAREA Secției Speciale. Proiectul de lege va fi trimis în Parlament. Stelian Ion: „Justiția nu începe și nu se termină cu SIIJ…”

Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. Proiectul va fi trimis de executiv în Parlament pentru dezbatere și adoptare. Proiectul de desființarea a SIIJ a fost transmis de Ministerul Justiției după avizul negativ al CSM. Stelian Ion a precizat că desființarea acestei secții înseamnă „o normalizare, o promisiune, un punct clar în programul de guvernare”. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului care prevede desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. Consiliul Legislativ, condus de fostul deputat PSD Florin Iordache a avizat pozitiv proiectul de lege.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat joi, la Guvern, după adoptarea proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ:

  • Desființarea SIIJ este un gest de normalitate. În 2017, câțiva corifei ai justiției, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae, sub oblăduirea lui Liviu Dragnea, gândeau înființarea acestei Secții și explicau necesitatea secției prin „pentru ca se impune”, trei rânduri au scris.
  • JustiȚia nu începe și nu se termină cu SIIJ, sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată prin programul de guvernare, prin memorandumul pentru ridicarea MCV. Toate organismele europene, GRECO, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, au spus la unison că înființarea acestei Secții speciale reprezintă un regres.
  • A avut un bilanț rușinos, această anomalie juridică creată de la bun început într-un mod contorsionat. Ineficiență crasă, s-au adunat aproape 6.000 dosare nesoluționate, în general trimit în judecată prin două rechizitorii pe an, niciun dosar care are în vedere fapte de corupție ale magistraților nu a fost soluționat și trimis în instanță.
  • Cazurile de criminalitate organizată în rândul magistraților vor merge la DIICOT, faptele de corupție la DNA și alte fapte la Parchetul de pe lângă ICCJ sau la Parchetele de pe lângă Curțile de Apel.

UDMR anunță posibile complicații în Parlament. Replica lui Stelian Ion

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, a declarat joi că proiectul de lege de desființare a SIIJ va avea în Parlament o „soartă incertă” dacă rămâne în această formă. Liderul maghiar a spus că UDMR nu este de acord cu actuala formă a legii și formațiunea vrea anumite „garanții” în lege că nu vor apărea „ingerințe” în activitatea magistraților:

„I-am cerut ministrului Justiției să avem o discuție înainte să adopte legea în Guvern. Dacă vine în această formă în Parlament, cred că soarta proiectului ar fi incertă. În coaliție s-a agreat desființarea SIIJ, dar este foarte important ce punem în loc pentru că ingerințe pot exista. Ca să avem un sistem echitabil, o putere judecătorească independentă, trebuie să existe anumite mecanisme care să ofere anumite garanții. Am propus să avem o discuție tehnică, pentru un sistem de ‘checks and balances’, care să ofere aceste garanții de independență, fără ingerințe din partea politicului sau alte zone. I-am spus dlui ministru că trebuie să continue lupta împotriva corupției, nu dorim să desființăm DNA”.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a reacționat joi după ce liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, a declarat că proiectul de lege de desființare a SIIJ va avea în Parlament o „soartă incertă” dacă rămâne în forma Guvernului: „Nu ne-a oprit nimeni să discutăm, am discutat cu toată lumea, am cerut propuneri de la cei care solicită garanții, în ciuda acestui fapt nu am primit propuneri concrete, ci doar întrebări sau solicitări să găsim noi acele garanții. Sunt disponibil la dialog. Vom vedea în Parlament prin amendamente care vor fi soluțiile”, a reacționat ministrul.

Întrebat dacă are certitudinea că legea va trece de Parlament în forma adoptată de Guvern, acesta a răspuns: „Am certitudinea că acest proiect este cea mai bună variantă și am certitudinea că vom continua dialogul în Parlament, voi explica în Comisiile Juridice pe larg și am certitudinea că vom găsi o soluție pentru desființarea SIIJ care are zilele numărate”.

Cine va efectua urmărirea penală a magistraților după desființarea SIIJ

Potrivit proiectului de lege de desființare a SIIJ, dosarele în lucru nu se clasează, ci se transmit în termen de 5 zile la parchetele competente. În ceea ce privește actele de procedură întocmite de SIIJ, ele vor rămâne valabile după desființarea Secției. Cei 7 procurori SIIJ vor reveni la parchetele de unde provin.

Referitor la urmărirea penală în dosarele cu procurori și judecători, toate infracțiunile din legea 78/2000 săvârșite de magistrați vor fi de competența DNA, indiferent de valoarea prejudiciului. DIICOT va efectua urmărirea penală în dosarele cu magistrați care vizează infracțiuni din OUG 78/2016.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *