DOCUMENT Cîțu nu ar fi vrut, dar… NU are de ales! Decizie OECD: Multinaționalele vor fi TAXATE cu „cel puțin” 15%

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a anunţat, joi după-amiază, un acord privind reformarea sistemului fiscal internaţional, urmând să fie aplicate noi modalităţi de taxare a companiilor multinaţionale.

„130 de ţări şi jurisdicţii, reprezentând peste 90% din PIB-ul mondial, s-au alăturat unei Declaraţii comune în sensul instituirii unui nou cadru pentru reformarea sistemului fiscal internaţional. Un grup restrâns al celor 139 de membri ai Cadrului Integrant nu s-au alăturat încă Declaraţiei comune. Restul elementelor Cadrului Integrant, inclusiv planul de implementare, urmează să fie finalizate în octombrie. Cadrul va actualiza elementele centrale ale sistemului fiscal care datează de un secol, care nu mai este adecvat obiectivelor economiei globalizate şi digitalizate a secolului 21. Planul axat pe doi piloni – rezultatul negocierilor coordonate de OECD în ultimul deceniu – are rolul de a asigura că marile companii multinaţionale achită impozite acolo unde îşi desfăşoară activităţile şi obţin profituri, conferind siguranţa necesară şi stabilitate sistemului fiscal internaţional. Pilonul Unu al Planului va asigura distribuirea profiturilor şi a drepturilor de impozitare la nivelul ţărilor în cazul marilor companii multinaţionale, inclusiv în cazul companiilor digitale. Vor fi realocate unele drepturi de impozitare asupra companiilor multinaţionale din ţările de origine spre pieţele în care acestea au activităţi de afaceri şi obţin profituri, indiferent dacă aceste companii au prezenţă fizică în acele zone. Pilonul Doi va pune bazele în competiţia privind taxarea veniturilor corporative, prin introducerea unei cote minime de taxare corporativă la nivel mondial, pe care ţările o pot utiliza pentru a-şi proteja bazele de impozitare”, transmite OECD:

Printre ţările care semnează Declaraţia comună se numără Statele Unite, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Elveţia, Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Suedia, Turcia şi Ucraina. Un număr de 130 de state au ajuns joi la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaţionale, ce prevede în special instituirea unui impozit minim pe profit, „de cel puţin 15%”, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite AFP. Acordul încheiat joi la OECD pentru o reformă a impozitării multinaționalelor prevede două părți: una privind o rată globală de impozitare a profiturilor de cel puțin 15%, iar cealaltă o nouă distribuire între state a drepturilor la impozitarea multinaționalelor.

După ani de lucrări şi negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaţionale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OECD.

Un mic grup de ţări, printre care se numără Irlanda şi Ungaria, foarte reticente faţă de propunerea de acord care era negociată, nu au semnat declaraţia convenită joi.

Noua distribuție a drepturilor de impozitare. Pilonul 1: Taxa să nu mai fie plătită doar acolo unde compania își are sediul

Denumită „Pilonul 1” în cadrul negocierilor, această componentă constă în realocarea unei cote din impozitul pe profit plătit de multinaționale către așa-numitele țări „de piață”, adică cele în care își desfășoară efectiv activitățile. Prin urmare, taxa nu va mai fi datorată doar acolo unde își are sediul, o adevărată revoluție în domeniul impozitării internaționale. Companiile în cauză sunt cele care generează peste 20 de miliarde de euro în cifra de afaceri globală și a căror rentabilitate este mai mare de 10%.

Pragul cifrei de afaceri poate fi redus la 10 miliarde de euro după 7 ani, prevede declarația, o modalitate de a satisface anumite țări emergente care doreau să extindă numărul companiilor eligibile. Industriile extractive, precum mineritul și serviciile financiare reglementate sunt excluse din acest flux. Statele care pot pretinde că primesc o parte din acest impozit sunt cele în care multinaționalele realizează peste un milion de euro în cifră de afaceri sau 250.000 de euro pentru economiile mici (cu un PIB mai mic de 40 de miliarde de euro). Suma care va servi drept bază pentru calcularea impozitului pe profit atribuit țărilor de pe piață va reprezenta între 20% și 30% din așa-numitul profit „rezidual”, adică peste pragul de 10% din profitabilitate.

Declarația de joi deschide calea pentru o „segmentare” a activităților. Un mecanism care ar trebui, în special, să asigure că activitatea de cloud computing online a Amazon, a cărei rentabilitate este mai mare de 10% spre deosebire de cea a întregului grup american, este inclusă în sfera impozitului.

Rata minimă a impozitului pe profit. Pilonul II: Cotă minimă de 15%

Denumită „Pilonul 2”, această componentă corespunde introducerii unei cote minime efective de impozitare „de cel puțin 15%” asupra profiturilor multinaționale. Unele țări, în special națiunile mari emergente, au apărat definiția unei rate minime mai ridicate decât cele scrise în declarație. Un stat va putea impozita profiturile străine ale uneia dintre companiile sale naționale care ar fi fost impozitate în străinătate la o rată mai mică decât această rată minimă, pentru a compensa diferența. Companiile în cauză sunt cele cu o cifră de afaceri de cel puțin 750 de milioane de euro. Declarația prevede „excepții” de la această regulă, de exemplu cu privire la activitățile internaționale de transport maritim. De asemenea, a fost integrat un sistem în favoarea țărilor mai mici, pentru a ține seama de prezența reală a multinaționalelor pe teritoriul lor și pentru a le distinge de paradisurile fiscale, unde aceste companii nu au adesea o activitate eficientă.

Acest plan cu doi piloni va oferi un ajutor preţios statelor pentru mobilizarea veniturilor fiscale necesare reechilibrării bugetelor şi finanţelor publice, în timp ce investesc în serviciile publice esenţiale, în infrastructuri şi pentru măsurile destinate unei redresări post-COVID puternice şi durabile”, subliniază OECD în anunţul său. Participanţii la negocieri şi-au dat ca termen luna octombrie pentru finalizarea detaliilor tehnice şi pentru pregătirea „unui plan de implementare efectivă în 2023”.

Irlanda și Ungaria nu au semnat acordul. Ce vrea să obțină Marea Britanie în plus. Cîțu… NU are de ales!

Irlanda și Ungaria nu sunt încântate de acordul OECD din cauză că impozitele lor pe profit sunt mai mici de 15%. Irlanda este țara preferată din UE a giganților tehnologici – Facebook, Google și Apple – datorită ratei sale de impozitare a profiturilor de 12,5%. În schimb, Marea Britanie sprijină acordul, dar vrea ca sectorul său financiar să fie scutit de „primul pilon” al reformei privind impozitarea unei cote din profiturile companiilor cu sediul peste mări.

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a anunţat, joi după-amiază, un acord privind reformarea sistemului fiscal internaţional, urmând să fie aplicate noi modalităţi de taxare a companiilor multinaţionale. Printre țările care au acceptat decizia se numără și România. Interesant este faptul că premierul Florin Cîțu anunța la începutul lunii iunie că România nu a luat încă o decizie pe această temă.

România încă se uită la… avem în acest moment… La ce ne uităm noi pe taxarea multinaţionalelor, vrem să vedem ce înseamnă asta şi pentru România. Unde se taxează şi aşa mai departe. Sunt discuţii, încă nu e nicio decizie la nivelul Uniunii Europene. Vom vedea care este decizia finală. Sunt discuţii exact pe specific pentru că nu este vorba despre multinaţionale, este vorba despre unde le taxăm. Noi avem interes pentru Romania ca veniturile să rămână în ţara unde sunt produse, etc. Sunt mai multe detalii la care ne uităm”, a spus Florin Cîțu, în 4 iunie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.