DOCUMENT Arhiepiscopia Tomisului NU este de acord cu prevederile Regulamentului lui Chițac privind zona peninsulară. IPS Teodosie: „O să discutăm, nu se poate!”

Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanței a fost aprobat pe 31 august în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal (CLM). Votul la proiectul de hotărâre a arătat din nou că neînțelegerile din coaliția PNL-USR de la nivelul Constanței nu au fost rezolvate. Liderul grupului USR, Dumitru Caragheorghe, a anunțat că se vor abține la vot. Caragheorghe a cerut inițial retragerea proiectului pentru armonizarea lui cu cerințelor riveranilor din peninsulă. Propunerea USR a fost ignorată de primarul Vergil Chițac, care a găsit și de această dată sprijinul la PSD. De asemenea, liderul grupului PNL, viceprimarul Ionuț Rusu, a precizat că Regulamentul va fi îmbunătățit la fiecare 6 luni. Primarul Constanței, Vergil Chițac a declarat că în vechiul Regulament nu a existat un studiu de impact și de aceea a fost anulat de instanța judecătorească.

HCL a intrat la vot având aviz negativ de la Comisia 3 dar și de la Comisia 5. Regulamentul a fost adoptat cu 18 voturi „pentru” și 9 „abțineri”.

Cei de la USR-PLUS spun că noul regulament de acces gândit de primarul Chițac și consilierii săi va avea impact asupra întregului oraș, fiind o zonă emblematică pentru Constanța, dar cei mai afectați vor fi locuitorii și agenții economici din zonă. În discuțiile cu consilierii USR-PLUS, cetățenii din Peninsulă au transmis că, în principiu sunt de acord cu impunerea unui regulament, dar că trebuie modificate o serie de aberații. Cea mai mare dintre acestea se referă la decizia de a le permite riveranilor să intre în Zona Peninsulară cu o singură mașină și pe care să o parcheze doar în locurile special amenajate. De asemenea, nici taximetrele nu sunt permise, iar taximetriștii constănțeni deja se pregătesc de cel de-al doilea protest.

Odată implementat regulamentul, accesul în centrul vechi al Constanței va fi restricționat traficului general, iar intrarea mașinilor riveranilor va fi permisă doar pe baza unui permis eliberat de Primărie, legitimație care trebuie expusă permanent în geam, la vedere – ceea ce ridică serioase întrebări privind legislația GDPR, la care Primăria Constanța ține atât de mult doar când e vorba de autorizațiile de construcții. Obligația este valabilă și pentru cele… maxim cinci autoturisme și maxim două ore de staționare pentru evenimente precum nunți, botezuri și înmormântări. Reglementarea în cauză îi irită pe cei de la Arhiepiscopia Tomisului, care nici măcar nu au fost consultați cu privire la aceste prevederi:

Eu nu știu nimic… Trebuie să discutăm și noi cu ei. Cu noi nu a discutat nimeni. Auzisem și eu că o să se închidă, că o să fie pietonală, dar nu cu așa detalii. Va trebui să discutăm, nu se poate…”, a spus IPS Teodosie, pentru TOMIS NEWS.

Din punctul de vedere al municipalității, zona peninsulară este separată în două părți:

a)Zone exclusiv pietonale (cu destinație pietonală cu excepția desfășurării unor evenimente sociale, culturale și/sau sportive, a executării de lucrări de construire, amenajare și modernizare, în situații de intervenție pentru situații de urgență sau situații speciale):

  • Faleza promenadă Cazino Constanța;
  • Bd. Tomis (segmentul cuprins între Str. Traian și Str. Vasile Alecsandri, segmentul cuprins între Str. Vasile Alecsandri și Str. Sulmona și segmentul cuprins între Str. Sulmona și Piața Ovidiu);
  • Piața Ovidiu și Str. Vasile Canarache (segmentul cuprins între Str. Petru Rareș și Piața Ovidiu).

Intrarea și/sau ieșirea vehiculelor în/din aceste zone se realizează prin punctele stabilite în anexa nr. 1 la regulament:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *