DOCUMENT ANAF: Cum se impozitează criptomonedele, de la ce sumă și cum se depune declarația

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent pe site-ul instituţiei o broșură în care se explică toate detaliile legate de impozitarea câștigurilor obținute în urma tranzacționării criptomonedelor. Potrivit ANAF, veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile şi le sunt aplicabile „veniturilor din alte surse”, iar impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, „determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei”.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

„Contribuabilii care realizează venituri din alteVsurse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curentVvenituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară”, se arată în document.

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Broșura ANAF cu informațiile esențiale legate de taxarea criptomonedelor:

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *