Dobrogea, lovită de SECETĂ! Ministrul Oros: „Prefecții și comitetele județene vor consemna dimensiunea pagubelor”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat miercuri, în ședința de Guvern, că România se confruntă din păcate cu „secetă pedologică puternică și extremă”, cele mai afectate regiuni fiind Moldova și Dobrogea.

Situația este cunoscută de premierul Ludovic Orban, care i-a trasat ministrului Oros misiunea de a fi asigurate despăgubiri pentru fermieri.

„Este evident că ne confruntăm cu o secetă care afectează grav culturile și vreau să știu dacă v-ați înțeles cu domnul ministru Vela și dacă ați stabilit procedura și modalitățile prin care se pot acorda despăgubiri fermierilor ale căror suprafețe sunt calamitate”, a spus Orban.

Potrivit ministrului Oros, prefecții și comitetele locale și județene pentru situații de urgență se vor mobiliza chiar de mâine, 16 aprilie, pentru a consemna dimensiunea pagubelor, însă, tot de la ministru, înțelegem că astfel de despăgubiri ar avea șanse mici de acordare, pentru că acestea nu au mai fost acordate de zece ani, fără a exista condiții de criză.

„Din păcate, în Moldova, în Dobrogea, deficitul acumulat în sol este semnificativ și de lungă durată și, de asemenea, ne confruntăm cu o secetă pedologică puternică și extremă. Astăzi, am semnat cu domnul Vela regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteo extreme, având ca efect seceta pedologică, seceta hidrologică era în legislație, iar începând de mâine, la ordinele prefecților, comitetele județene pentru situații de urgență, unde sunt solicitate de fermieri, se vor prezenta pentru a consemna care este dimensiunea pagubelor și apoi vom evalua și dimensiunea despăgubirilor pe care va trebui să le oferim. De zece ani fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru pagubele produse de secetă”, a spus Oros.

Premierul a înțeles că șansele de acordare a despăgubirilor sunt reduse, așa că i-a precizat ministrului Agriculturii să caute o soluție prin… bani europeni.

„Să colaborați cu domnul ministru Boloș, să identificați dacă există posibilitatea ca o parte din aceste plăți pe care le facem pentru cei afectați de secetă pot să fie deconentate din bani europeni. Nu uitați că am luat o măsură de interzicere a exporturilor de cereale. Sigur că s-au mai introdus și altele. Astea trebuie corectate rapid, iar în ceea ce privește grâul și porumbul trebuie realizate achizițiile de urgență la rezerva de stat. O să putem aloca resursele financiare din fondul de rezervă, pe de altă parte, împreună cu domnul Vela și Administrația Rezervelor de Stat, va trebui de urgență să identificați cantitățile necesare pentru a asigura securitatea alimentară și să facem achiziția cât mai rapid din punct de vedere procedural. Măsura interdicției de export nu poate fi decât o măsură temporară. Nu putem lipsi românii de pâinea de pe masă”, a spus Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *