Doar jumătate din locurile de muncă pe litoral sunt ocupate: Se caută muncitori din… Asia

Doar jumătate dintre locurile de muncă disponibile la malul mării sunt, în acest moment, ocupate. În lipsă de salariați români, mulți dintre patroni se orientează spre forță de muncă de la peste 6.000 de kilometri distanță, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam. Pe litoral se caută, în fiecare vară, muncitori sezonieri. Deși concediile de vară se apropie, multe dintre hotelurile și restaurantele de la malul mării nu au încă personalul necesar pentru turiști.

Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud Est: „Cam 50% chiar 60% sunt cei care ne lipsesc din punct de vedere al personalului calificat, pregătit pe domenii, astfel încât să oferim servicii de înaltă calitate”.

Dacă în trecut angajatorii apelau la Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru recrutarea de personal, anul acesta situația s-a schimbat. Pe lista locurilor de muncă sunt, în prezent, doar 88 de posturi disponibile, oferite de 14 angajatori.

Adelina Vlad, purtător de cuvânt al AJOFM: „În acest moment oferta este slabă. Până acum 2 ani, până să avem stare de urgenţă sau stare de alertă, în această perioadă aveam şi 2000 de variante de angajare„.

Cei mai mulţi patroni de la malul mării preferă să anunțe posturile disponibile fie pe site-urile cu locuri de muncă, fie pe rețelele sociale. Fără prea mare succes, însă.

Nicolae Bucovală, hotelier: „De patru zile caut grădinar şi nu s-a înscris nimeni pe platformă. Nu cerem mare lucru, decât să aibă grijă de spaţiul verde, să îngrijească aşa cum trebuie, să stropească, să tundă iarba, să mai planteze un pomişor”.

În lipsă de angajați români, antreprenorii se orientează spre personal de pe continentul asiatic, din ţări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam. De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *