„DNA-ul pădurilor”: Se înființează Direcția de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. Stelian Ion: „Este un moment foarte important pentru apărarea mediului”

Propunerea legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost inițiată de parlamentarii USR, printre care și deputatul constănțean Stelian Ion. Potrivit USR-iștilor, întrucât se constată o incidență foarte mare a infracțiunilor de mediu, se impune înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT sau DNA. Această Direcție va fi compusă din procurori specializați, care vor lucra în echipe, alături de specialiști de mediu, angajați ai Gărzii de Mediu, polițiști ș.a.m.d.

„Anchetele jurnalistice, implicarea societății civile, studii și rapoarte ale unor instituții oficiale ori independente, documentările și implicarea Comisiei Europene, din ultimii ani, prezintă o imagine teribilă pe mai multe paliere: distrugeri de mediu iremediabile, efecte negative socio-economice și un fenomen infracțional de proporții, pornind de la acțiuni individuale până la ample rețele de criminalitate organizată. Surprinzător însă, numărul dosarelor penale ajunse în instanță e nesemnificativ (iar cel al condamnărilor insignifiant), fapt care nu face decât să-i încurajeze pe cei tentați să încalce legea”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor, disponibil integral AICI!

„Este un moment foarte important pentru apărarea mediului, este un organism pe care l-am propus pentru a ancheta toate infracțiunile de mediu, cele mai importante fiind tăierile ilegale, dar nu sunt singurele, precum poluarea aerului și a apelor. Cu toată bunăvoința, organele judiciare nu au făcut față valului infracțional și este nevoie de o structură specializată, pentru a fi stopat asaltul asupra mediului, care este devastator. Cei care consideră că nu e oportun proiectul, s-au opus unii chiar și la înființarea DNA. Nu este suficient DNA-ul pădurilor, trebuie luate și alte măsuri. Garda de Mediu trebuie să fie mai agilă, mai activă, feroce pe domeniul acesta și trebuie o colaborare între instituții. La fel, judecătorii trebuie să se specializeze pe mediu. (…) Noi propusesem o limită maximă de procurori, cum e la DIICOT, însă PSD a propus o limită mult mai mică decât aveam noi în vedere, minim 10 procurori. Procurorul care va fi desemnat șef va putea propune mai mult de 10, pot fi 150, cu avizul CSM poate fi o schemă de personală echilibrată”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților cu 179 de voturi pentru, patru împotrivă, 99 de abțineri și un parlamentar care nu a votat, dintr-un total de 283 de voturi. Deputații liberali sunt cei care s-au abținut. Senatul este camera decizională în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *