DNA cere RIDICAREA imunității ministrului Chesnoiu: CINCI infracțiuni de abuz în serviciu! PSD va vota… PENTRU

DNA cere Parlamentului ridicarea imunității deputatului Adrian Chesnoiu, ministru PSD al Agriculturii. Procurorii îl acuză pe ministru de 5 infracțiuni de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

„În acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, transmite DNA.

Reacția PSD

Purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea, susține că partidul pe care îl reprezintă o să voteze „pentru” ridicarea imunității, însă el are dubii că ministrul Chesnoiu ar fi făcut ceea ce spune DNA.

„Am foarte mari dubii personale din relația pe care am avut-o cu domnul ministru. Ceea ce a făcut până acum pentru agricultura României sunt lucruri bune. Nu o spunem noi, ci fermierii”, a spus Ștefan Radu Oprea, la Digi24.

„Cred că PSD și-a exprimat opinia. Bănuiesc că da, o să votăm pentru ridicarea imunității. Nu cred că există un dubiu în zona asta. Acum recunosc: sunt subiectiv. Îl cunosc și îmi e foarte greu să cred că ar fi făcut așa ceva”, a conchis Radu Oprea.

PNL: „Toată țara știe că noi votăm mereu la vedere pentru

Deputatul PNL Sorin Moldovan a declarat joi, la Antena 3, după ce DNA a cerut Parlamentului să încuviințeze urmărirea penală a ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD), că liberalii au votat mereu la vedere pentru ridicarea imunității.

„Poziția PNL a fost mereu aceeași, toată țara o știe, noi am votat mereu la vedere pentru ridicarea imunității, indiferent despre cine a fost vorba. Dl ministru trebuie să meargă în justiție să-și dovedească nevinovația”, a declarat deputatul PNL.

USR: „Ciucă trebuie să bată din calcâie și să-l demită instantaneu

Liderul interimar USR, Cătălin Drulă, a spus că partidul va vota în Camera Deputaților pentru ridicarea imunității ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD).

A mânărit subiecte de concurs și candidatul a și picat. Nicolae Ciucă trebuie să bată din calcâie și să-l demită instantaneu. USR va vota pentru ridicarea imunității ministrului corupt!”, a scris Drulă pe Twitter.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a spus și el, joi, la Antena 3: „Eu vreau ca DNA să se ocupe de marea corupție, eu asta aș dori să facă. Sigur că ministrul trebuie să rămână fără imunitate, USR o sa voteze pentru ridicarea imunității, dar fac apel la DNA să se ocupe de marea corupție, ăsta e rolul instituției în care băgăm foarte mulți bani”.

Pașii care urmează în Parlament

DNA a cerut joi Camerei Deputaților ridicarea imunității deputatului Adrian Chesnoiu, ministru PSD al Agriculturii. Fără acordul parlamentarilor, ministrul nu poate fi urmărit penal. Procurorii anticorupție îl acuză pe Chesnoiu de 5 infracțiuni legate de angajări în minister. Procedura care urmează în Parlament este următoarea:

Pasul 1.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu (PSD), primeşte o solicitare a procurorului general al PÎCCJ, adresată Camerei Deputaţilor, pentru ca aceasta să ceară urmărirea penală a ministrului. Respectiva solicitare este adusă „de îndată” la cunoştinţa Biroului Permanent al Camerei.

Pasul 2.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să ceară Comisiei juridice să prezinte, în cel mult 5 zile, o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general. Pe baza evaluării preliminare, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile. Audierea membrului Guvernului care este deputat este obligatorie. Raportul comisiei Juridice se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

Pasul 3.

Raportul cu privire la cererea de urmărire penală se prezintă şi se dezbate în plenul Camerei Deputaţilor în cel mult 5 zile de la depunerea lui la Biroul permanent. Proiectul de hotărâre privind cererea de urmărire penală, întocmit de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Votul este secret şi se exprimă prin bile. În condiţiile în care Camera Deputaţilor nu este în sesiune, preşedintele Camerei Deputaţilor convoacă o sesiune extraordinară şi ia măsurile necesare respectării termenelor prevăzute în prezentul articol.

După vot:

În cazul în care Camera Deputaţilor hotărăşte să ceară urmărirea penală, preşedintele Camerei va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Respectiva hotărâre a Camerei Deputaţilor va fi transmisă şi Preşedintelui României pentru eventuala suspendare din funcţie a membrului Guvernului a cărui urmărire penală a fost cerută.

În cazul în care Camera Deputaţilor nu hotărăşte să ceară urmărirea penală, preşedintele Camerei va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar procedura parlamentară se încheie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *