DNA a luat în vizor MSP-ul lui Dancu. Circ la MAI! IGPR: „A încălcat legea, dar nu îl sancționăm, îl aducem în legalitate”

Direcția Națională Anticorupție – structura teritorială Constanța a început cercetările privind existența și funcționarea aplicației electronice Managementul Structurilor de Poliție (MSP), soft comandat, instalat și utilizat ilegal de mai mult timp de eternul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Constantin Dancu. Relatările TOMIS NEWS și presiunea sindicală a determinat Inspectoratul General al Poliției Române să întreprindă, în luna noiembrie a anului trecut, un control la IPJ Constanța. Echipa care a controlat Inspectoratul a decis suspendarea aplicației.

CITEȘTE ȘI:

În prag de Crăciun, Dancu de la IPJ a rămas fără „jucărie”. Soft-ul ilegal a fost ÎNCHIS! „Dacă un agent greșește, este exterminat. Avem o „cârtiță” bine pusă tocmai de șeful Poliției!”

Amintim că MSP a fost (re)introdus la IPJ Constanța printr-un ordin al lui Dancu, din 25 septembrie. Aplicația a fost descoperită pe calculatorul lui Gabriel Gioadă și, ca recompensă pentru monumentala ilegalitate, a fost împuternicit de Dancu la șefia Serviciului Rutier. MSP deține în mod ilegal date despre desfășurarea dispozitivelor Poliției în teren, planul de lucru, salarizare și chiar datele personale ale familiilor polițiștilor, pe care, în mod sinistru, Dancu le-a folosit ca să se distreze, trimițând SMS-uri cu „La mulți ani!” nevestelor polițiștilor. În contextul ridicării la cote alarmante ale infracționalității în județul Constanța în ultima perioadă ne putem doar imagina cum au fost folosite datele privind desfășurarea în teren a polițiștilor, mulți dintre ei acuzând că li s-a schimbat planul de muncă peste noapte, în zone sensibile din perspectiva activităților infacționale.

IGPR preferă să își încalce atribuțiile și să se facă de râs, ca să îl legalizeze pe Dancu

Într-o societate normală, abaterile disciplinare sau activitățile ilegale se sancționează conform legii. În România, în speță în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se depun toate eforturile pentru ca ilegalitățile și abaterile disciplinare să fie ascunse și autorii apărați cu orice preț.

Pe 13 martie a.c., Inspectoratul General al Poliției Române transmitea pentru TOMIS NEWS, chiar de ziua de naștere a lui Dancu, următoarele:

„Aplicația MSP nu respectă cerințele de legalitate privind funcționarea acesteia, fiind încălcate prevederile mai multor acte normative și dispoziții interne din domeniu. Având în vedere aspectele rezultate în urma verificărilor, printr-un raport preliminar, conducerea IGPR a dispus deconectarea server-ului care gestiona aplicația MSP și suspendarea utilizării acesteia la nivelul IPJ Constanța, iar prin raportul final a aprobat menținerea măsurilor în cauză până la îndeplinirea condițiilor legale pentru utilizarea aplicației (fiind deja demarate activități în acest sens)”.

Cu alte cuvinte, Constantin Dancu a încălcat intenționat legea, dar va fi legalizat. De altfel, încă din 15 februarie IGPR confirma pentru TOMIS NEWS că „în urma verificărilor efectuate la structura competentă, respectiv Direcție Control Intern-I.G.P.R. a rezultat faptul că, în prezent, nu se află în desfășurare vreo procedură disciplinară sau administrativă privind persoana menționată (Dancu – n.r)”.

CITEȘTE ȘI:

Controlul IGPR de la IPJ Constanța, demarat după dezvăluirile TOMIS NEWS! Coarnă, SNPPC: „S-au alăturat și sesizări de la polițiștii constănțeni împotriva lui Dancu. Lucrurile sunt mai profunde, este o afacere ilegală!” DNA și DGPI intră pe fir!

Ca la nebuni: Dancu face mișto de IGPR

Făcut scăpat de controlul din noiembrie și de orice răspundere, în ciuda faptului că IGPR confirmă negru pe alb că a încălcat legea, Constantin Dancu susține că… MSP respectă două ordine de ministru și o dispoziție a IGPR!

„Aplicația MSP în prezent nu este funcțională la nivelul IPJ Constanța și nu este instalată pe calculatoarele unității. Aplicația poate fi utilizată în cadrul IPJ Constanța, cu respectarea OMAI nr. 810/2005, dispoziției IGPR nr. 70/18.11.2014, OMAI nr. 53/2017 și a altor acte normative clasificate”, au transmis, pe 25 mai a.c., reprezentanții IPJ Constanța pentru TOMIS NEWS.

Multisoft SRL, furnizorul lui Dancu

Diploma de inginer pe care Dancu o deține nu îl ajută să conceapă o astfel de aplicație și, evident, a fost nevoie de serviciile unei societăți specializată în astfel de softuri. Din informațiile furnizate de polițiștii constănțeni, este vorba despre SC Multisoft SRL, cu sediul social în str. Trandafirului, nr. 13A, mun. Constanța. Deținută de un om de afaceri celebru din Constanța, Multisoft este specializată pe piața programelor informatice, oferind soluții integrate în domeniul IT, în principal în zona HORECA, aplicațiile fiind utile pentru gestiune, contabilitate sau salarizare. Prietenia lui Dancu cu afaceristul care controlează Multisoft a facilitat și punerea la lucru a angajaților societății pentru conceperea aplicației care ține polițiștii constănțeni cu piciorul pe cap. Evident, de aici se pune problema finanțării aplicației. IPJ Constanța susține că instituția nu a avut și nu are nici un contract semnat cu firma Multisoft, ceea ce înseamnă că vorbim de plăți… prin altă modalitate.

„La nivelul IPJ Constanța nu există nici un contract care să aibă ca parte societatea comercială la care faceți referire”, ne-au transmis reprezentanții instituției, pe 22 martie a.c.

Potrivit ultimelor informații fiscale, Multisoft SRL a avut, în 2017, datorii de aproape 700.000 lei, dar a avut și de încasat peste 1.700.000 lei, înregistrând la finalul anului un profit de 841.000 lei și un număr mediu de 28 de angajați.

MSP, piatra de gât pentru cariera lui Dancu: riscă certificatul ORNISS!

Modul în care a fost utilizată aplicația MSP la IPJ Constanța și graba cu care IGPR se străduiește să îl facă scăpat pe Constantin Dancu au atras atenția DNA. Încălcarea legislației în vigoare în materie l-a făcut pe Dancu să facă pași în spate în privința MSP. Șeful IPJ Constanța intenționa să comercializeze aplicația, evident, în interes de portofel personal și nicidecum de grija activității polițienești, însă deconectarea MSP și atenția din partea altor instituții (precum DNA, DGA sau DGPI) i-au adus aminte lui Dancu faptul că ar putea să își piardă certificatul ORNISS, ceea ce ar echivala cu… trecerea în rezervă sau, în cel mai bun caz, încheierea traseului spre noi culmi profesionale.

În urmă cu o lună, prima persoană din cadrul IPJ Constanța a fost audiată la DNA pe tema MSP. Speranțele polițiștilor constănțeni se află în mâinile celebrului procuror Andrei Bodean. IPJ Constanța refuză să discute pe subiect, iar DNA ne-a transmis pe 18 mai a.c. faptul că „nu putem atesta nici existența, dar nici inexistența aspectelor menționate”.

CITEȘTE ȘI:

Constantin Dancu, DICTATORUL de la IPJ Constanța. Coarnă, SNPPC: „Dacă avea dreptate, era echilibrat și avea mintea la el, nu făcea presiuni. Nu vrea o poziție corectă și nu vreau să spun mai multe…”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *