„Divorțul” UE-Marea Britanie: Germania și Irlanda spun că este posibil un acord. Norvegia: „Dacă nu, ÎNCHIDEM accesul în apele teritoriale!”

Miniştrii german şi irlandez de externe au declarat vineri că încă este posibilă încheierea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit după Brexit, în pofida impasului actual al discuţiilor, relatează AFP.

Credem în continuare că este posibil să avem un acord comercial şi care să guverneze relaţiile între Regatul Unit şi UE. (…) Vom negocia atâta timp cât va rămâne o fereastră deschisă. (…) Dorim, bineînţeles, un acord rezonabil”, a întărit omologul său irlandez, Simon Coveney, în cursul unei conferinţe de presă la Berlin.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care speranţele pentru ajungerea la un acord păreau să se diminueze vineri, comentează France Presse. Atât Bruxellesul, cât şi Londra şi-au afişat pesimismul privind ajungerea la un compromis până duminică, calendarul fixat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de premierul britanic, Boris Johnson.

Fără un acord de liber schimb cu Bruxellesul pe 31 decembrie, schimburile între Londra şi UE, principalul său partener, se vor face în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu impunerea de taxe vamale şi cote.

Anticipând un „no deal”, UE a prezentat măsuri de urgenţă care vizează menţinerea unei conectivităţi în transportul rutier şi aerian timp de şase luni, cu condiţia ca Londra să procedeze la fel. Măsurile vizează, de asemenea, garantarea accesului reciproc la apele celor părţi pentru navele de pescuit în 2021.

Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, a ameninţat vineri că îşi va închide apele pentru pescarii din statele UE şi din Regatul Unit dacă un acord între cele trei părţi nu va fi încheiat până la 1 ianuarie, relatează AFP. Pescuitul face din anul 1980 obiectul unui acord bilateral de cooperare între UE şi Norvegia, ţară care doreşte un acord trilateral în urma Brexitului.

Negocierile cu UE şi Regatul Unit asupra acordurilor de pescuit pentru 2021 sunt puternic întârziate din cauza prelungirii negocierilor asupra Brexitului între aceste două părţi şi a discuţiilor privind pescuitul în cadrul acestora. (…) Aceasta înseamnă că nu este sigur că negocierile se vor încheia înainte de sfârşitul anului. Dacă nu avem acorduri la 1 ianuarie, nu vom deschide zona economică a Norvegiei pentru navele de pescuit ale UE şi Regatului Unit”, a declarat ministrul norvegian al pescuitului, Odd Emil Ingebrigtsen.

Norvegia şi Regatul Unit au anunţat în septembrie că au încheiat un acord bilateral asupra pescuitului, care prevede în special discuţii anuale despre cotele de pescuit reciproce. Potrivit ministrului Ingebrigtsen, guvernul de la Oslo va iniţia discuţii cu Bruxellesul pentru un acord similar, dar ceea ce doreşte Norvegia este un acord trilateral.

Noi am avut de mult timp iniţiativa de a spune Uniunii Europene că este nevoie de acorduri trilaterale, aşadar mingea este în terenul UE”, a susţinut acesta.

Fără un astfel de acord, pescarii norvegieni riscă la rândul lor să nu mai primească acces în apele statelor UE de la 1 ianuarie. Apele Norvegiei sunt o zonă de pescuit importantă, mai ales pentru hering şi cod. Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să covină la negocierea unui acord post-Brexit. Reprezentanţii britanici ai sectorului pescuitului se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate, în special Franţa.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.