DIVORȚ între maghiari și PSD. Deputatul Antal (UDMR Constanța): „În cimitirul acela este un singur soldat român înmormântat, Simion NU a fost bătut! Viceprimarul nostru a fost arestat, nu făceam caz dacă nu era GRAV! Autoritățile NU AU OPRIT scandalul!”

UDMR a anunțat joi suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE, măsura fiind valabilă până la rezolvarea problemei legate de cimitirul din Valea Uzului. Vestea este groaznică pentru social-democrați, care, fără sprijinul UDMR, vor pierde majoritatea în Parlament. Astfel, PSD-iștii s-au mobilizat, iar secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că problema ridicată de UDMR trebuie obligatoriu soluționată, prin implicarea autorităților locale și a Guvernului.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit președintelui UDMR, Kelemen Hunor, Uniunea nu va susține începând de joi nici o inițiativă sau măsură a Guvernului, iar până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect!

Candidatul independent la europarlamentare, George Simion, a fost bătut recent la cimitirul din Valea Uzului, situația intrând astfel în registrul seriei istorice și nesfârșite de tensiuni între români și maghiari.

De atunci, în opinia UDMR, Guvernul nu a luat măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, ba mai mult: Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin, iar viceprimarul Laszlo Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita.

„Sunt nebuni și printre români și printre unguri!”

Este cireașa de pe tort pentru UDMR, care a încheiat orice colaborare cu alianța de guvernare, așa cum ne-a confirmat și deputatul de Constanța al Uniunii, István-János Antal.

„De la început, opinia publică a fost intoxicată. Într-un cimitir al eroilor din județul Harghita a venit primarul (de la Dărmănești, Constantin Toma – n.r.) din județul învecinat, a montat cruci. Cimitirele eroilor în toată lumea au un statut special, indiferent pentru ce țară a luptat, împotriva cui, în momentul în care a murit el a fost erou, a executat un ordin… După cunoștințele noastre și după toate documentele pe care noi, ungurii, le deținem, acel cimitir a fost cu eroi maghiari. Noi știm despre un singur soldat de origine română care este înmormântat acolo. După care a venit primarul din județul învecinat și l-a declarat cimitir românesc și a început să monteze cruci peste mormintele maghiarilor. Acest fapt s-a făcut intenționat de a incita ură între etnici. (…) Trebuie să înțelegem un lucru: între români și între unguri sunt nebuni! Incitarea este cea mai mare greșeală, cineva incită la ură și face scandal, asta s-a întâmplat după toate informațiile deținute de noi. Nu făceam caz din acest incident dacă nu era grav! După care vine ăla care s-a declarat bătut (George Simion – n.r.) și după începe scandalul cu alți nebuni, cred că erau unguri care au acoperit crucile cu saci negri, au vrut ei să demonstreze… (…) Avalanșa a pornit și e greu de oprit! Noi știm că nu a fost bătut (Simion – n.r.), că totul a fost o înscenare. Noi speram ca autoritățile să oprească tot scandalul, să se afle adevărul. Ieri dimineață, ne-am trezit cu autoritățile să îl lege și să îl bage la audieri pe viceprimarul (UDMR – n.r.) din comuna harghiteană. (…) L-au arestat pe viceprimarul nostru. Dacă nu era campanie electorală nu se pornea!”, a spus deputatul István-János Antal, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.