Spread the love

În timpul regimului național-comunist, cultele religioase s-au aflat în postura ingrată de a colabora pe alocuri cu regimul pentru a-și salva existența. Biserica a fost nevoită să accepte bocancul dictatorial și să fie cel puțin tolerată de legislație. Orice ieșire din tipar ar fi adus repercusiunile statului și, printre, să le numim, drepturile BOR s-a regăsit și cel de proprietate asupra unor bunuri, precum cimitirele. BOR nu avea nici o șansă să facă intabularea cimitirelor, iar oportunitatea s-a oferit după 1990. Din motive greu de înțeles, Biserica nu a speculat momentul și, după mai mulți ani, s-au mișcat autoritățile locale, care au obținut în Parlament legea 489/2006 și legea 102/2014. Astfel, primăriile au dreptul de înființare, administrare și dare în folosință a cimitirelor, prin darea în folosință se regăsesc și societățile comerciale, fiind astfel inflamată opoziția Bisericii.

Negocierile dintre BOR și decidenții politici nu s-au concretizat în beneficiul primei tabere și primăriile au rămas cu drepturile menționate mai sus. Deși, s-au invocat argumente consistente, precum intervenția ANAF împotriva societăților comerciale, care ar duce la situații complicate în privința locurilor de veci, primăriile beneficiază în continuare de câștig de cauză, așa cum ne-a precizat părintele paroh de la Palazu Mare, Gheorghe Nadoleanu.

„S-a făcut o greșeală printr-o lege, prin care s-au „naționalizat” cimitirele. Bisericile nu aveau intabulate cimitirele sau casa parohială. Era greu pe timpul comunismului să faci treaba aceasta. Nu s-au grăbit unii preoții și s-au grăbit primăriile și a apărut această lege abuzivă. În lege sunt trecute ca bunuri locale parcurile, cimitirele etc. Biserica nu și-a făcut actele de proprietate după comunism, apoi primăriile, prin hotărâri de consiliu local, pe legea asta abuzivă, au preluat cimitirele. Orice deshumare, înhumare, slujbă religioasă, legea prevede că trebuie avizul cultului respectiv, dar în momentul în care este un cimitir particular, potrivit legii 102/2014, a apărut sintagma „cimitir particular”, adică SRL. Cu toată opoziția Patriarhiei Române, a apărut această formulă: SRL. Noi am avut o contradicție în Parlament și Guvern și am spus că dacă SRL falimentează sau ANAF pune sechestru, le vinde la licitație, mormintele, sacre din punct de vedere religios, nu mai pot fi date pentru altceva… dar dacă sunt SRL-uri, intrăm în alte conflicte. Tocmai de aceea spune Biserica că cimitirele nu pot fi decât confesionale, nu a autorităților publice locale sau și mai grav: ale SRL-urilor”, a spus pr. Nadoleanu, pentru TOMIS NEWS.

În acest registru, avem exemplul unui cimitir din localitatea constănțeană Lumina. În urmă cu aproximativ patru ani, în perioada mandatului lui Dumitru Chiru, s-au demarat lucrările la un nou cimitir, la marginea localității. Între timp, funcționarea acestui cimitir a intrat în administrarea noului primar, Ioan Roman. Dacă avizele de la Arhiepiscopie nu mai sunt obligatorii, nu ar trebui măcar cele de mediu? Sau vreo instituție care să vegheze la buna administrare? Potrivit legislației, primăriile au drepturi nemărginite, își acordă singure avizele, precum certificatul de urbanism, avizul arhitectului șef, hotărârea de consiliu local, PUZ, aprobarea proiectelor tehnice sau regulamentul de organizare și funcționare. Practic, primăriile nu pot fi trase de mânecă de nimeni.

După patru ani de existență a noului cimitir din Lumina, abia în martie 2018, potrivit hotărârii CL Lumina nr. 59, din 27.03, s-au aprobat modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a cimitirelor în comună. Votul dat pentru în unanimitate (17 consilieri) a bătut în cuie gestionarea și administrarea patrimoniului cimitirelor de către societatea primăriei, SC Gospodăria Lumina SRL, care are, printre altele, atribuțiile de delegare a serviciilor către alți operatori economici, să stabilească regulile de acces și orarul de funcționare, să întocmească și să păstreze arhiva, să asigure paza sau… să asigure servicii de relații cu publicul și informarea vizitatorilor.

Potrivit legii 489/2006, art. 28, alin. 4, autoritățile administraţiei publice locale au obligaţia de a înfiinţa cimitire comunale şi orăşeneşti în fiecare localitate și, potrivit art. 27, alin. 5, cimitirele comunale sau orăşeneşti se organizează astfel încât să aibă sectoare corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor ce funcţionează în localitatea respectivă. De asemenea, potrivit legii 102/2014, art. 4, cimitirul se poate afla în proprietatea publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unităților locale de cult/biserici în situația cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economici, asociațiilor sau fundațiilor, precum și în proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care România este parte și, potrivit aceleiași legi, art. 7, alin. 6: cimitirele se împrejmuiesc cu gard. La cimitirele înființate după intrarea în vigoare a prezentei legi gardul se dublează cu o perdea de arbori. Între morminte și gardul cimitirului se va asigura o zonă liberă de 3 metri. De asemenea, potrivit art. 8, la înființarea cimitirului proprietarul este obligat să asigure sala de ceremonii funerare, existența unei surse de apă utilizabile, toalete, spațiul amenajat corespunzător pentru amenajarea gunoiului, spații verzi, arbuști, copaci pe marginea drumurilor și aleilor. Nici una din aceste prevederi legislative nu sunt respectate la cel mai nou cimitir din Lumina. După aproximativ patru ani de existență, la respectivul cimitir nu există nici orar de funcționare, nici sursă de apă, nici sală de ceremonie, nici toalete, nici spațiu pentru amenajarea gunoiului sau perdea de arbori, după cum se poate observa cu ușurință din fotografiile de la fața locului.

Primarul comunei, Ioan Roman, contactat pe acest subiect, s-a supărat din cale afară, considerând că discuția este o… comandă politică.

„Ce are cimitirul nostru? Asta tot de la domnul Chiru vine? Preoții fac ce vor ei? Preoții fac ce spune legea! Ei să citească legea și dacă legea spune că trebuie să fie în administrarea lor, atunci „jos pălăria!” Nu că consider eu, asta spune legea! Cimitirele sunt administrate de unitățile administrativ-teritoriale. Eu trebuie să respect legea, preoții nu trebuie să respecte legea? Ce să mai interpretez, să o dau după colt, că vrea preoții (sic!) să facă, să dreagă, ce treabă am eu cu ei? Să facă ce vor ei!”, a spus primarul localității Lumina, Ioan Roman, pentru TOMIS NEWS.

Revenind la diferențele de păreri pe dreptul de înființare/administrare al cimitirelor, o explicație ne-a oferit și pr. Eugen Tănăsescu, de la Arhiepiscopia Tomisului.

„Nu avem procese în instanță, așa că nu vorbim de dispute, este strict o diferență de opinie. Deocamdată, statul este legiuitor în țara asta și ar trebui să se ocupe și de doleanțele Bisericii în elaborarea legilor. Au fost niște doleanțe de retrocedare a unor cimitire, la nivel central, pe care statul le-a luat! (…) Nu avem un diferend cu statul român, dar din ce știu eu au fost discuții când s-a dorit retrocedarea unor cimitire și, în rest, autoritățile sunt abilitate să asigure locuri de veci. Că le-au luat de la Biserică cu forța în perioada comunismului… Comunismul le-a transformat din confesionale în municipale, au îngropat de toate acolo… A mai rămas în lege stipulat foarte clar cu cimitirele musulmane și evreiești, care sunt clar confesionale, iar cele creștine sunt și confesionale și municipale… La nivel local, administrăm ceea ce e al nostru și respectăm legea așa cum e”, a spus pr. Eugen Tănăsescu, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *