DISPARE TURISMUL! REORGANIZARE la Ministerul Economiei: Năsui aplică ultima lovitură de grație economiei naționale. Mircea Dobre: „ELIMINĂ oamenii care fac treaba în minister, păstrând mai mulți șefi numiți politic!”

Turismul național dispare din preocupările Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Astfel, la aproape 4 luni de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și la doar 2 luni de când personalul angajat a primit ordinele de reîncadrare în noua structură, singura preocupare a ministrului Claudiu Năsui pare să fie mătrășirea funcționarilor publici indezirabili din minister. Sub pălăria eternei invocate strategii a reformării statului român, în lipsa competenței și a aplicării unor măsuri pertinente și corecte de eficientizare a activității, Năsui iese, din nou, în evidență printr-o ingenioasă metodă care a trezit furia, atât a angajaților, cât, mai ales a operatorilor din turism, dar și a mediului de afaceri, în general.

Într-o lipsă totală de transparență, fără să se fi consultat cu nimeni din minister, Năsui a anunțat victorios, pe pagina lui de Facebook, finalizarea restructurării ministerului. Singurul om din minister care a știut și l-a sfătuit, fiind cel care a și coordonat întreaga reorganizare, este nimeni altul decât secretarul general adjunct, PSD-istul Dragoș Ionuț Bănescu, fost secretar general în Ministerul Muncii și om de încredere al Olguței Vasilescu! Pentru Năsui nu există, în minister, parteneri de coaliție. Luptele politice din interiorul celor trei partide aflate la guvernare, cât și luptele dintre partide, au dus la șubrezirea periculoasă a alianței, iar guvernarera lui Cîțu se va termina înainte ca actualul premier să apuce să ajungă președinte al PNL. Modelul aplicat de Năsui la Economie este exemplul perfect de colaborare în coaliție: Fac ce vreau eu și te anunț când și dacă vreau!

Noua reorganizare trezește și mai multe suspiciuni cu atât mai mult cu cât este a doua în mai puțin de 6 luni. Cifrele anunțate de Năsui, pe pagina lui de Facebook, pot impresiona un necunoscător și au priză la opinia publică. Sună frumos când spui că ai desființat sinecuri. Puțini, însă, cunosc anvergura activității ministerului, interconexiunile dintre structuri, atât în interiorul ministerului, cât și cu alte minister, pe care le scurtcircuitează și ciuntește prin inexplicabila nouă reorganizare. După Năsui, România nu mai are nevoie de turism. În noua reorganizare Ministerul Turismului se reduce la 3 servicii în două direcții diferite:

Direcția generală Turism prevăzută cu 49 de posturi din care 1 director general, 1 director general adjunct, 2 directori si 4 șefi serviciu se reorganizează prin reducerea funcției de director general adjunct, a funcțiilor de director, a celor patru sefi serviciu prin desființarea direcției control turism și direcția autorizare în turism și înființarea a 2 servicii Serviciul Control turism cu 13 posturi din care 1 sef serviciu și Serviciul Autorizare în turism cu 14 posturi din care 1 sef serviciu. Direcția Generală Promovarea economiei prevăzută cu 129 de posturi din care 1 director general, 1 director general adjunct, 1 director, 1 director adjunct și 3 sefi serviciu se reorganizează prin reducerea posturilor de Director, Director adjunct și 1 eșf serviciu, si reorganizarea activității direcției prin înființarea a 2 serviciu – Serviciul Promovare turism cu 13 posturi din care 1 sef serviciu și Serviciul Atragere investitii cu 14 posturi din care 1 sef serviciu.”

Năsui nu mai are nevoie nici de resursele neenergetice ale României și decimează și Direcția resurse minerale neenergetice. Ce nevoie avem, de exemplu, să extragem cupru sau orice altă resursă neenergetică și să îi asigurăm un lanț complet de exploatare, ca să vindem produse finite cu valoarea adăugată, cînd putem exporta materia primă, pe care o vom reimporta ca produs finit. Ce nevoie are România, membră NATO, de o Direcție a Industriei de Apărare puternică? Este mai simplu ca Armata Română să se doteze cu tehnică militară din import, în vreme ce fabricile de armament românești, pe primele locuri pe vremuri, sucombă, lăsându-ne dependenți de producătorii străini?

Promovarea comerțului prin promovarea și susținerea exportatorilor români , echilibrarea balanței comerciale, creșterea influenței României pe piețele externe sunt tot atâtea puncte pe care Năsui le-a distrus printr-o extrem de proastă reorganizare, diminuând drastic rolul și funcțiile ministerului pe care în conduce în domeniul comerțului exterior. În schimb, Năsui are nevoie de o direcție generală de HR, transformând Direcția Resurse Umane în direcție generală. Mai multă autoritate și putere pentru a pune pumnul în gura funcționarului nemulțumit și nedispus să execute ordine fără să gândească. Probabil viitorul director general trebuie recompensat puternic pentru servicii aduse conducătorului suprem al USR sau cine știe cărui șefuleț politic, ce are acum posibilitatea să îl recompenseze pentru loialitate.

Despre deciziile lui Năsui, fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost foarte vehement. Acesta a precizat, printre altele, faptul că „din contră, nu eliminați sinecurile, ci le susțineți și le încurajați”:

Îl văd pe „marele” ministru al economiei, Năsui, care ne tot spune, de câteva luni, că elimină, desființează sinecurile. Bineînțeles că așa-zisele sinecuri despre care tot vorbește se rezumă doar la angajații din sistemul public. Cei ce sunt numiți politic, adică, secretarii de stat, vor sta doar la cafele. Mă uit în anexa care reprezintă noua structură organizatorică a Ministerului Economiei și observ că sunt 11 direcții, un departament dar PĂSTREAZĂ cei 5 (cinci) secretari de stat. Domnule Năsui, erau suficienți maximum 3 secretari de stat! Așa-zisa reformă nu face decât să elimine oamenii care fac treaba în minister, păstrând mai mulți șefi numiți politic. Doar că s-ar putea să aveți o mare surpriză, când veți constata că șefii numiți politic nu prea se pricep să facă și treaba profesioniștilor pe care-i considerați dvs „sinecuriști” și vreți să-i eliminați. Un secretar de stat câștigă 16.640 lei la care se mai adaugă mașina de serviciu plus cazarea (asta înseamnă peste 4.000 de euro pe lună). Dacă ar fi rămas 3 secretari de stat ar fi fost o economie de peste 100.000 de euro pe an, doar din 2 politicieni eliminați din funcțiile ocupate în minister. Dar v-ați gândit să faceți economie altfel, prin tăierea mai multor posturi ale celor care ar trebui să vă facă treaba în acel minister, ca să nu vă deranjați colegii de coaliție sau propriul partid. Așa că nu mai dezinformați că eliminați sinecurile ci, din contră, le susțineți și le încurajați. Despre turism nu mai spun nimic, după ce ministrul a dovedit că nu înțelege despre ce este vorba în ministerul pe care îl “conduce”!”, a transmis Mircea Dobre.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.