DISPARE tabla clasică din școli! Cîmpeanu (Educație): „Sunt convins că elevii o să fie mai atenți”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale, precizând că, în şcoli, tabla clasică va fi înlocuită cu un smart board şi că au fost lansate deja specificaţiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare clasă. Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri, la evenimentul „Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România”, că în şcoală este nevoie de digitalizare.

Avem în pregătire, de asemenea, actul normativ prin care transpunem în cadrul naţional Ditcom. Acesta va fi util în mai multe planuri. Unul dintre ele, pentru că în şcoală avem nevoie de digitalizare, va fi lansarea unui alt apel la începutul anului viitor, primul trimestru din 2023, în urma căruia 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale. În primul trimestru din anul 2023 se lansează acest apel, în ultimul trimestru din anul 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru 100.000 de profesori. Ca să formezi 100.000 de profesori sigur că ai nevoie de transpunerea Ditcom în cadrul naţional, dar mai ales ai nevoie de formatori, ai nevoie de profesionişti care să poată să formeze aceşti profesori”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a vorbit şi despre reforma prin care în fiecare clasă vor fi înlocuite tablele clasice cu smart boarduri.

În paralel, pe un alt plan, am lansat deja specificaţiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare şcoală. Este vorba de acea reformă, esenţială îi spun, prin care am asumat, cu toate criticile de rigoare, ideea renunţării la tabla clasică cu cretă şi burete din fiecare din cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce cred foarte mult în această schimbare? Pentru că odată ce profesorii care sigur vor avea definit şi profilul competenţelor digitale, vor beneficia şi de formare, dar în realitate zi de zi vor intra într-o sală de clasă în care vor avea un smart board pe care chiar şi cei cu competenţe digitale minime vor şti să scrie similar cu creta pe tablă”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că elevii vor fi mai atenţi cu noul sistem şi vor deprinde rapid sistemul de transfer în propriile device-uri a lecţiei predate de profesor.

Sunt convins că vor fi mult mai atenţi pentru că în afară de tablă şi cretă avem şi buretele, profesorul odată ce şterge tabla, a dispărut. În momentul în care ştie că ceea ce predă poate fi transferat în timp real pe dispozitivul oricărui elev prezent în clasă sau din diverse motive aflat fizic într-o altă locaţie sunt convins că va fi mai atent. Sunt convins că tinerii vor şti să deprindă foarte rapid acest sistem de transfer în propriile device-uri a ceea ce predă profesorul la clasă. Profesorul va putea să facă apel la experienţa altor cadre didactice din şcoli în care nivelul de învăţământ, calitatea educaţiei este apreciată ca fiind mult mai sus decât şcolile în care predau aceşti profesori, spre exemplu, în mediul rural”, a transmis ministrul Educaţiei.

El consideră că în acest mod şcoala va deveni mai atractivă pentru elevi.

Avem 120.000 de elevi în învăţământ simultan. La învăţământ simultan înseamnă că în aceeaşi sală de clasă se găsesc elevi din două, trei, patru sau uneori chiar cinci niveluri. Singurul lucru care nu se amestecă nu se amestecă elevii din învăţământul primar cu cei din învăţământul gimnazial. Avem profesori care nu au o calificare suficientă. Aceşti profesori, având acest dispozitiv la îndemână zi de zi, făcând parte din viaţa lor, vor şti să facă cel mai simplu lucru posibil, să dea o căutare cu orice motor de căutare pentru a identifica acele demonstraţii, nu vreau să nominalizez surse de pe internet, dar le ştim cu toţii, prin care vor putea să facă şcoala mult mai atractivă pentru elevi. Dacă nu vom face acest lucru, îi vom pierde. Sau mai exact le vom pierde interesul pentru şcoală şi lucrul va fi plătit de noi toţi, mai întâi de ei, mai apoi de noi toţi, ca naţiune”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

În cadrul evenimentului „Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România” au fost prezentate rezultatele raportului de literaţie digitală realizat cu instrumentul Brio, dezvoltat în parteneriat cu UiPath Foundation şi BCR- partener de implementare.

234 de milioane de euro digitalizarea universitățilo

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, miercuri, va fi lansat în consultare ghidul pentru apelul în valoare de 234 de milioane de euro, fonduri PNRR, care îşi propune digitalizarea tuturor proceselor din universităţile româneşti.

Sorin Cîmpeanu a fost prezent, miercuri, la evenimentul „Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România”. „Astăzi, coincidenţă sau nu, sunt în măsură să vă spun că vom lansa în consultare Ghidul pentru apelul în valoare de 234 de milioane de euro, fonduri PNRR, care are ca scop digitalizarea tuturor proceselor din universităţile româneşti, care are ca scop pregătirea, susţinerea pregătirii universităţilor româneşti pentru a identifica mai bine, mai clar, acele competenţe digitale, acele viitoare joburi care vor permite tinerilor noştri să răspundă aspiraţiilor de dezvoltare personală şi profesională de integrare într-o societate care, cu voia noastră sau fără voia noastră, va fi mult mai digitală decât este acum”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El a precizat că vor fi cel puţin 60 de universităţi care vor beneficia de proiecte pentru digitalizare. „Deci astăzi, lansăm în consultare şi fac apel mai ales la colegii din mediul universitar, dar şi la toţi ceilalţi parteneri pentru ca în termen de 10 zile să veniţi cu cât mai multe şi mai convingătoare idei de îmbunătăţire a acestui ghid. La final vom avea cel puţin 60 de universităţi care vor beneficia de proiecte pentru digitalizare, în valoare de la aproape 3 milioane de euro până la circa 8 milioane de euro. 60 de universităţi din 77 de universităţi româneşti eligibile, universităţi de stat şi universităţi private. Deci asta se întâmplă astăzi, în paralel cu lansarea acestui raport cu privire la nivelul de literaţie digitală în România”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *