Discuții România – SUA despre exportul cerealelor ucrainene prin Portul Constanța

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu omologul său american Antony Blinken la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din NATO. Cei doi au discutat despre planurile de sprijin pentru economia Ucrainei, afectată de invazia Rusiei.

Am discutat pe scurt cu secretarul de stat Blinken despre eforturile și planurile României de a sprijini economia Ucrainei, prin facilitarea exportului/transferului de cereale prin porturile Galați și Constanța, și posibile acțiuni internaționale comune în acest sens, pentru a contribul la securitatea alimentară globală”, a scris Aurescu pe Twitter.

Cei doi oficiali au participat, la Berlin la o reuniune informală a miniştrilor de Externe din statele membre NATO.

Aurescu a spus că prioritatea principală a României este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi spaţiul euroatlantic au fost afectaţi de războiul ilegal pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, iar datoria noastră este, pe de o parte, să consolidăm securitatea euroatlantică şi, pe de altă parte, să asigurăm respectarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Pentru România, prioritatea principală este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, mai ales în sud, la Marea Neagră, unde se află România. Şi aceasta este o chestiune foarte importantă care va fi decisă la Summitul de la Madrid”, a spus ministrul.

El a vorbit și despre posibilitarea aderării Suediei și Finlandei la NATO.

Aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată”, a spus Aurescu.

Rusia, acuzată că provoacă un „război al cerealelor”. Rolul României

Miniştrii de externe din G7 au promis sâmbătă să consolideze izolarea economică şi politică a Rusiei, să continue să furnizeze arme Ucrainei şi să abordeze ceea ce ministrul german de externe a descris drept un „război al cerealelor” purtat de Moscova. La întâlnirea ce a avut loc la un castel vechi de 400 de ani din staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, diplomaţi de rang înalt din Marea Britanie, Canada, Germania, Franţa, Italia, Japonia, Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au angajat să continue asistenţa militară şi de apărare „atât timp cât va fi necesar”, relatează Reuters.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că grupul G7 al naţiunilor industrializate caută de urgenţă rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, deoarece războiul Rusiei împotriva vecinului său vestic a crescut riscul unei „crize globale a foamei”.

Oamenii vor muri în Africa şi în Orientul Mijlociu şi ne confruntăm cu o întrebare urgentă: cum pot fi hrăniţi oamenii din întreaga lume? Oamenii se întreabă ce se va întâmpla dacă nu vom avea cerealele de care avem nevoie şi pe care le primeam din Rusia şi Ucraina”, a spus Baerbock.

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt în porturile ucrainene, aflate sub blocada impusă de Rusia în Marea Neagră. În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.

Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajuta puţin la rezolvarea acestei crize a foamei. În situaţia în care ne aflăm, fiecare săptămână contează”, a spus Annalena Baerbock.

Preţul grâului a crescut vertiginos în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare precum şi de o serie de secete din întreaga lume. Îngrijorările legate de situaţia aprovizionării s-au adâncit sâmbătă, când India a anunţat că interzice exporturile de grâu, o măsură care este posibil să crească preţurile alimentelor şi să alimenteze foametea în ţările sărace care se bazează pe importurile de cereale, notează FT. Guvernul de la New Delhi a declarat că interdicţia a fost concepută pentru a „gestiona securitatea alimentară generală a ţării”.

În comunicat final al întâlnirii G7 se precizează că grupul este „hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menţine securitatea alimentară globală şi să fie alături de partenerii noştri cei mai vulnerabili în această privinţă”.

Guvernele occidentale căută rute alternative pentru a scote din Ucraina cereralele destinate înainte de sosirea noii recolte. Până în prezent, ucrainenii au reuşit să transporte o „fracţiune” din recolta lor de cereale pe calea ferată, prin România.

„Trasportul merge greu din cauza faptului că Ucraina are un ecartament diferit faţă de România. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte conexiuni, de exemplu, cu Polonia – vagoanele de marfă nu pot trece pur şi simplu”, a spus Annalena Baerbock..

Ministrul ucrainean al politicii agricole şi al alimentaţiei, Nikola Solski, a studiat opţiuni care variază de la Gdansk până la portul Klaipėda din Lituania şi trei porturi din Letonia. Portul românesc Constanţa început deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene. Un alt aspect important pe care ţara noastră l-ar putea juca este mărirea cantităţii de grâu şi alte cereale pe care îl poate exporta. Producţia de grâu a României ce va fi recoltată în vara acestui an este estimată la peste 8 milioane de tone.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *