Discuții în PSD: Vor să RENUNȚE la Ministerul Apărării! Social-democrații s-au SĂTURAT de Dîncu și sunt tot mai nemulțumiți de UDMR!

O mutare interesantă ar putea avea loc în Guvernul condus de Nicolae Ciucă. Surse politice susțin că la vârful Partidului Social Democrat (PSD) sunt în această perioadă discuții privind o mutare a Ministerului Apărării de la PSD la PNL și preluarea de către social-democrați a Ministerului Energiei, portofoliu deținut în prezent de liberalul Virgil Popescu. Titularul de la Energie va fi numit, vineri,  la Consiliul Național al PNL, în poziția de prim-vicepreședinte al partidului. Social-democrații susțin că actualul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, „este prea independent”, acesta fiind și motivul pentru care și-ar dori schimbarea portofoliului. De altfel, sursele citate susțin că fostul premier al României, Mihai Tudose, și-ar dori postul de ministru al Energiei. De cealaltă parte, prin această mutare, Ministerul Apărării ar putea fi condus de un liberal apropiat de Nicolae Ciucă.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a respins zilele trecute o posibilă evaluare a miniștrilor și a spus că „nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu”.

Întrebat de ziariști dacă a făcut o evaluare a miniștrilor și a găsit vulnerabilități în prestația acestora, președintele Iohannis a invocat criza drept motiv pentru care aceste evaluări nu ar fi potrivit.

Evaluarea miniștrilor nu o voi face eu chiar dacă am opinii personale despre fiecare ministru, o voi spune premierului dacă mă întreabă. Nu m-a întrebat până acum. Asta cu evaluările la 6 luni, sunt puțin sceptic. Este o coaliție, fiecare partid vrea să-și păstreze oamenii. Dovada practică este că guvernul a făcut față acestor crize cu toate că îmi permit să vă amintesc că atunci când am încurajat formarea acestei coaliții lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil guvern din ultimii destui ani. Cum ar fi arătat România cu guvern subțire, care se impune greu, cu război la graniță și criză economică? Nu aș recomanda niște evaluări în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniștri nu performează premierul poate solicita schimbarea lui”, a spus Iohannis.

Nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu. În privința celorlalte discuții nu am ajuns la date dar știu că în Guvern există această preocupare pentru programe care să facă viața mai bună, suportabilă și să-i ajute pe cei nevoiași”, a mai spus șeful statului.

Evaluarea miniştrilor la şase luni a fost amânată pentru luna noiembrie, când cabinetul lui Nicolae Ciucă va împlini un an. Potrivit acordului politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit premierul din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Acordul politic mai prevede că premierul din guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR nu va putea să revoce un ministru fără a se consulta în coaliție. Liderii PSD și PNL sunt tot mai nemulțumiți de comportamentul UDMR și al oficialilor din Ungaria, iar ultimele evenimente demonstrează cu prisosință lucrul acesta. Trei evenimente recente au încordat serios relațiile dintre PSD și UDMR în coaliția de guvernare.

În urmă cu două săptămânii, liderul PSD, Marcel Ciolacu, se declara deranjat de incidentul de la meciul de hochei dintre România și Ungaria. „Să vii cu astfel de provocări mi se pare de netolerat”, spunea Marcel Ciolacu, care declara totodată că subiectul va fi discutat într-o ședință a coaliției de guvernare, referindu-se cel mai probabil la partenerii de guvernare de la UDMR. Dar acesta nu a fost singurul incident care a încordat relațiile cu UDMR în interiorul coaliției. Zilele trecute, președinta Ungariei, Katalin Novak, a stârnit un scandal diplomatic după ce, în cadrul unei vizite în România, postase un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care aceasta îşi asuma calitatea de „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei. Postarea a stârnit o reacție din partea Ministerului Afacerilor Externe de la București. Secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul român de Externe l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de această declarație. În fine, al treilea incident îl implică pe președintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a participat la un eveniment organizat de Episcopia Reformată din Ardeal,  unde a vorbit având în fundal imaginea stilizată a Ungariei Mari.

Astfel, în urma celor trei evenimente, PNL și PSD sunt forțate să reacționeze într-un fel față de UDMR, mai ales că guvernul se află sub o continuă presiune din partea celor de la AUR care încearcă să exploateze electoral incidentele, alimentând mai vechile fobii ale populației. În linii mari PSD și PNL pot acționa în două moduri vis-a-vis de UDMR. Pe de o partea, liderii PNL și PSD pot chema liderii UDMR la o discuție în spatele ușilor închise în care să lămurească aceste lucruri, cerându-le în prealabil celor de la UDMR să își modereze comportamentul. Acțiunile celor de la UDMR se răsfrâng asupra coaliției în ansamblu, iar lucrul acesta îi poate costa din punct de vedere electoral. Aceasta pare a fi fost varianta propusă inițial de Marcel Ciolacu, cel care dorea o discuție în cadrul coaliției, departe de camerele de luat vederi ale jurnaliștilor. Rezolvarea problemelor în spatele ușilor închise ar putea reprezenta o victorie pentru PNL și PSD și în alt mod – aceștia nu ar ceda în fața presiunilor puse de AUR, demonstrând că partidul lui George Simion este unul care doar încearcă să capitalizeze politic diverse crize.

O a doua variantă, mult mai radicală, ar fi efectiv excluderea UDMR din coaliția de guvernare. Liderii PSD și PNL pot justifica acest lucru prin faptul că, în ciuda discuțiilor, UDMR continuă să aibă un comportament problematic care afectează imaginea coaliției, în ansamblul ei. În plus, PSD și PNL și-ar păstra majoritatea parlamentară chiar și fără UDMR. La Camera Deputaților, PSD și PNL ar avea 188 de parlamentari, față de 142 câți ar putea strânge într-o coaliție (improbabilă) restul partidelor – USR, UDMR, AUR, minorități și neafiliați. La Senat, PNL și PSD ar deține 84 de senatori, față de doar 51 câți ar strânge USR, AUR, UDMR și neafiliații. Prin urmare, PSD și PNL ar avea o majoritate confortabilă în ambele camere, iar Guvernul ar avea șanse virtual inexistente să cadă în urma unei moțiuni de cenzură. Portofoliile ministeriale ale UDMR ar fi redistribuite între PNL și PSD.

În acest scenariu, excluderea UDMR ar putea da un semnal puternic, dar ar putea marca și o victorie pentru AUR. Simion & Co ar putea prezenta publicului lor evenimentul ca pe o demonstrație a faptului că PSD și PNL au cedat presiunii celor de la AUR. În plus, o eventuală excludere a UDMR din coaliție nu ar mai modera comportamentul udemeriștilor. Dimpotrivă, aceștia ar apela probabil la o retorică și mai virulentă și ar încerca să submineze coaliția prin toate mijloacele posibile. Așadar, varianta excluderii UDMR, deși nu ar afecta puterea coaliției, rămâne probabil o soluție de ultim resort, aplicabilă doar după ce restul variantelor au fost epuizate.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *