Directorul SRI, Eduard Hellvig, audiat în comisia parlamentară de control. Parlamentarul Constanței, Babuș, în silenzio stampa. Comisia: „Trebuie să modificăm legislația, pentru a ajuta SRI”

Ședința Comisiei parlamentare de control a activității SRI, în care a fost audiat șeful instituției, Eduard Hellvig, a început miercuri la Palatul Parlamentului. În debutul întâlnirii, președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu, a declarat că aceasta este prima ședință a acestui for în noua structură.

La începutul audierii, Hellvig a precizat că a venit cu documente care vor fi puse la dispoziția comisiei pentru a lămuri aspectele ce s-au aflat în dezbaterea publică. A adus patru serviete cu documente, acte despre care a spus că sunt clasificate.

„Am fost parlamentar, înțeleg rolul Parlamentului în democrație și am toată disponibilitatea și deschiderea, atât a mea, cât și a instituției, de a avea o relație mai mult decât apropiată, corectă și onestă cu comisia”, a spus Hellvig.

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI este formată din nouă parlamentari: președintele Adrian Țuțuianu, vicepreședintele Marian Cucșa, secretarul Verestoy Attila, care a precizat că „audierile ar putea cere informaţii şi cu privire la protestele recente” și membrii Ioan Cristian Chirteș, Manuel Costescu, Doina Elena Federovici, Gabriel Horia Nasra, Cezar Preda și deputatul constănțean (PSD) Radu Babuș.

La audierile de miercuri Cezar Preda (PNL) și Manuel Costescu (USR) au lipsit.

Concomitent cu audierile șefului SRI, la Palatul Victoria a avut loc ședința de Guvern, unde premierul Sorin Grindeanu a anunţat că noul proiect de buget, rescris în urma discuţiilor cu miniştrii din ultimele zile, va fi trimis vineri seară la Parlament, imediat după ce Hellvig punctase că speră ca Serviciul să aibă un buget care să-i permită să nu-şi distrugă capacităţile de lucru, el arătând că va explica Executivului această situaţie.

Hellvig a ieșit nervos din audieri: „Există interesul de a demoniza SRI!”

După mai bine de șapte ore de audieri, șeful SRI a ieșit destul de șifonat, susținând că „există o divizare în societatea românească” și că „au loc atacuri fără precedent la adresa SRI”.

„Suntem martori în aceste zile la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa instituției al cărei director sunt. Am sesizat că există interesul de a destabiliza o instituție puternică și serioasă a statului român. Un SRI slab, timorat, destabilizat ar însemna o Românie dezarmată în fața amenințărilor. (…) Le spun tuturor că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, cât şi cetăţenii români”, a spus Hellvig.

Membrii comisiei, pentru TOMIS NEWS: „Trebuie să schimbăm legislația”

„Eu cred că a avut parte, într-adevăr, de o ședință a unei comisii de control care este un partener pentru SRI, în sensul că va contribui la îmbunătățirea funcționării acestui Serviciu. A înțeles că Parlamentul este un partener și va înțelege din ce în ce mai mult! Avem șansa ca, într-adevăr, să existe o repunere la locul potrivit a deciziilor și anume deciziile politice, de control a instituțiilor care revin Parlamentului și puterea leguitoare să își exercite atribuțiile pentru care a fost aleasă, în sensul de a crea un cadru legislativ adecvat secolului XXI, că ceea ce avem acum ca bază legală este deja depășit… Domnul Hellvig este mai mult decât recomandat (să fie în continuare șef al SRI – n.r.), dânsul are o experiență la nivel de Parlament, Parlament European și în Executiv, este în primul rând un civil!”, a spus Verestoy Attila, pentru TOMIS NEWS.

„A fost o audiere legată de cele două cazuri: Coldea și Ghiță, apoi cazul doamnei general Istode, în urma dezvăluirilor în mass-media, de către Sebastian Ghiță. Am audiat pe toți șefii SRI, și-au spus fiecare punctul de vedere și, în special, a fost pus în vedere raportul comisiei interne a SRI, cu privire la aceste situații. Raportul a fost concludent, bineînțeles concluziile, unele dintre ele, au fost și în spațiul public. S-a considerat că domnul Coldea nu a încălcat legislația în vigoare, cel mult o problemă de deontologie și faptul că au fost acele deplasări în străinătate, în Seychelles, în Toscana, a tandemului Ghiță – Coldea. (…) Nu cred că domnul Hellvig a ieșit supărat, și-a manifestat intenția ca această comisie a noastră să își facă treaba. Bineînțeles, trebuie modificată legislația, avem o legislație care vine din 1993, pentru funcționarea SRI, este vorba de schimbarea unor proceduri. Cred că este o mână întinsă și de către SRI către politicieni, pentru ca împreună să modificăm legislația și să transparentizăm cât putem de mult activitatea SRI”, a spus Ioan-Cristian Chirteș, pentru TOMIS NEWS.

În ceea ce privește cazul generalului Elena Istode, președintele comisiei, Adrian Țuțuianu, a precizat că „ancheta internă a SRI nu este închisă”.

Menționăm că parlamentarul Constanței în această comisie, deputatul PSD Radu Babuș ne-a înștiințat că va oferi informații la finalizarea audierilor, însă nu și-a respectat cuvântul, refuzând să fie contactat pe acest subiect la momentul stabilit, confirmând astfel afirmațiile colegilor de partid: „Nici el nu știe ce caută în comisia aia. Parcă e băgat cu forța, mai bine nu îl căutați, că nu știe ce să spună sau ce e cu el pe acolo…”

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*