Direcția Agricolă Județeană Constanța se desființează. Reorganizări de proporții în Ministerul Agriculturii

Mai multe direcții, oficii și agenții din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vor fi comasate, ca urmare a inițiativei a 157 de deputați și senatori. Practic, reapariția Direcțiilor Generale pentru Agricultură este o idee mai veche a ministrului Petre Daea, care beneficiază de sprijinul total al conducerii PSD.

„Actualul mod de organizare și funcționare a unor instituții din administrația agricolă românească nu corespunde cerințelor de management modern, iar menținerea lor în forma actuală de organizare creează imposibilitatea realizării și aplicării la parametri maximi ai politicilor publice din domeniu, prin segmentarea comunicării și deciziei”, invocă inițiatorii.

Astfel, reorganizarea și reînființarea Direcțiilor Generale pentru Agricultură presupun desființarea Direcțiilor pentru Agricultură Județene și a municipiului București, a Inspectoratelor Teritoriale pentru calitatea Semințelor și a Materialului Săditor și a Oficiilor de studii pedologice și agrochimice județene. De asemenea, unitățile din subordinea MADR a căror activitate trece la Direcțiile Generale pentru Agricultură Județene sunt Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.k. Constantinescu”, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor și Agenția Domeniilor Statului. Pe de altă parte, personalul structurilor reorganizate se preia, prin transfer, de instituţiile publice la care trece activitatea acestora, în limita posturilor aprobate acestor structuri.

Viitoarea Direcție Generală pentru Agricultură, în subordinea Consiliului Județean?

Pentru fermieri, vestea este bună, întrucât aceștia nu mai vor fi nevoiți să facă mai multe drumuri la instituții publice care se ocupă cu agricultura, grație dispariției unor instituții care astăzi funcționează independent unele de altele. Din altă perspectivă, comasarea unor unități agricole într-o super-structură județeană îi va oferi ministrului Daea puteri sporite, care va numi, prin ordin, viitori șefi ai Direcțiilor. Totodată, se discută și posibilitatea ca aceste viitoare structuri să fie chiar în subordinea președinților Consiliilor Județene. Momentan, la Constanța, această informație este dezmințită.

În prezent, Direcția pentru Agricultură a județului Constanța este condusă, din vara anului trecut, de Iulia Bruchental, fost director economic în cadrul Primăriei Cernavodă. Bruchental a luat locul actualului prefect, Ioan Albu.

Deși, este județul cel mai urbanizat din România, Constanța prezintă cifre serioase și în privința agriculturii: suprafața agricolă este de peste 558.000 ha, din care suprafața arabilă de peste 484.000 h, aproape 59.000 ha de pășuni naturale, peste 11.000 ha de vii pe rod și peste 3.000 ha de livezi pe rod. Situația statistică a sectorului zootehnic prezintă aprox. 41.000 cap bovine, 755.000 cap ovine, peste 228.000 cap caprine, peste un milion cap păsări, aprox. 8.400 cap cabaline, 1.000 cap iepuri și aprox. 35.000 fam albine.

Proiectul de lege privind reorganizarea MADR și a structurilor aflate în subordinea acestuia a fost depus la Senat la sfârșitul anului trecut, unde a fost adoptat la doar două zile de la înregistrare, respectiv pe 13 decembrie. În prezent, proiectul beneficiază de avizele favorabile din partea a două comisii din Camera Deputaților, însă comisia pentru agricultură întârzie de două luni emiterea raportului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.