Dîncu (MApN): „Suntem în vigilență extremă la Marea Neagră! Avem o înzestrare excepțională la Kogălniceanu! Am avut situații în care s-au bruiat comunicațiile de satelit din zona litoralului”

România manifestă vigilență extremă în ceea ce privește Marea Neagră și dispune de o înzestrare de tip excepțional la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, miercuri seară, la B1.

Întrebat în ce situație ne pun manevrele militare ruse de pe Insula Șerpilor și intențiile Moscovei la Marea Neagră, oficialul a explicat: „Sigur că este o situație care are o implicație directă asupra securității României, având în vedere că sunt la 22 de mile (46 de kilometri, n.r.) de țărmul nostru. Sigur, acesta este un punct strategic. În acest moment, mai puțin este important pentru securitatea noastră sau periculos pentru noi din perspectiva bazelor de rachete, pentru că nu este o bază de rachete adevărată. Sunt, într-adevăr, câteva lansatoare de rachete puse acolo, este importantă, însă prin faptul că, cu siguranță, acolo există radare, există și alte instrumente prin care de fapt se gestionează, se verifică, se cercetează întreaga situație din această parte a Mării Negre”.

Acesta este un lucru care, până la urmă, sigur că ne îngrijorează și pe noi. Evident că aici nu este în acest moment o problemă în care NATO să aibă o strategie de urgență, de alarmă. Noi sigur că suntem în vigilență extremă în ceea ce privește Marea Neagră în acest moment. La Mihail Kogălniceanu, noi avem o înzestrare de tip excepțional în acest moment, prin prezența și a unor trupe din interiorul NATO. Se monitorizează acest spațiu. Cu siguranță că ne îngrijorează această situație, dar suntem pregătiți în orice situație”, a continuat Vasile Dîncu.

El a precizat că în ultimele zile au existat situații în care au fost bruiate comunicațiile de satelit chiar și în zona litoralului nostru.

Am avut în ultimele zile și situații în care s-au bruiat comunicațiile de satelit din zona Mării Negre, din zona litoralului nostru al Mării Negre, sigur că acest lucru a fost resimțit, dar nu este o situație de urgență”, a menționat ministrul.

Întrebat dacă acest bruiaj ne-a pus probleme, Vasile Dîncu a răspuns: „Nu ne-a pus probleme, era o situație ușor de anticipat și o situație care s-a rezolvat. Au fost perioade scurte în care s-a văzut acest tip de bruiaj. Sigur că această prezență a Rusiei la limita noastră, în această situație de conflict, pentru că nu suntem într-o situație de pace în care să poți gestiona situația în orice graniță cu vecinul său, este o situație care ne pune într-o situație de vigilență. Nu avem o situație iminentă de conflict sau de pericol pentru teritoriul României”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *