Dîncu (MApN): „Putin știe că PIERDE! Se poate vorbi de GENOCID în Ucraina”

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi la Digi 24, în legătură cu ordinul preşedintelui rus de plasare în stare de alertă a „forţei de descurajare” a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară, că acest lucru indică un eşec al lui Vladimir Putin, dar nu trebuie să ne temem.

Ceea ce înseamnă activarea forţei strategice de disuasiune, cum i se mai spune la această componentă militară a armatei ruse, se referă nu numai la focoase nucleare, ci este vorba şi de nişte arme de tip nou, de asemenea foarte periculoase, arme de timp nou cu care se laudă Federaţia Rusă. O ameninţate de acest nivel, cu zona nucleară, înseamnă un adevărat eşec pentru preşedintele Putin. Este nivelul la care nu se acţionează, pentru că nivelul acela este ultimul, nimeni nu poate să îşi închipuie că va produce un război nuclear, fără să distrugă omenirea. Este o formă de autodistrugere pentru orice lider. Asta înseamnă un eşec al operaţiunii şi înseamnă să încerci să impresionezi, să sperii întreaga lume. Nu cred că trebuie să ne temem. Cred că şi această construcţie strategică a zonei nucleare nu are un singur buton, cred că are mai multe butoane şi nu poate să se întâmple prin voinţa unui singur om. Cred că există raţionalitate şi în Federaţia Rusă”, a încheiat Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi la Digi 24 că se poate vorbi de un genocid în conflictul din Ucraina, deoarece militarii ruşi atacă şi bombardează populaţia civilă.

În cazul acesta este o situaţie teribilă şi nu mai vorbim doar de un conflict militar, pentru că aici este vorba de un atac asupra populaţiei civile, asupra elementelor de supravieţuire: staţii de televiziune, staţii de aprovizionare cu energie electrică, gaz sau alte elemente trebuitoare vieţii. Aproape că se poate vorbi de o dramă, se poate vorbi chiar de un genocid, în momentul în care ajunge să fie bombardată populaţia civilă, ceea ce intră în altă legislaţie internaţională”, a afirmat ministrul român al Apărării.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi la Digi24 că MApN nu are de gând să mobilizeze rezerviştii sau să trimită ordine de recrutare.

Am primit şi astăzi sute de întrebări pe Facebook legat de faptul că se recrutează sau începem mobilizarea sau recrutarea. Nu este cazul. Spun foarte clar, în acest moment, Ministerul Apărării Naţionale nu trimite ordine de recrutare şi nu are de gând să mobilizeze rezerviştii. Sunt sursa cea mai autorizată”, a afirmat ministrul.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi că autorităţile române sunt pregătite pentru un val mai mare de refugiaţi din Ucraina, fiind vorba de o populaţie săracă, iar aceasta va rămâne pe teritoriul României, deoarece mulţi nu îşi vor permite să tranziteze spre alte ţări. Dîncu a spus că la Vama Siret există o coadă foarte mare de refugiaţi care aşteaptă să intre în România, deoarece autorităţile de frontieră ucrainene procesează foarte greu şi nu sunt bine organizate.

Suntem în stare de vigilenţă. Ne ocupăm, dincolo de planul acesta de pregătire militară, a resurselor pentru defensivă, pentru întărirea Flancului Estic, a părut o problemă nouă, cea a refugiaţilor, pe care trebuie să o gestionăm. Este o situaţie care ne afectează direct, afectează şi populaţia din zonă. Suntem nevoiţi acum să facem scenarii, să ne pregătim pentru chiar un val mare de refugiaţi. Vama Siret este cea mai expusă. Noi ne-am organizat foarte bine, din păcate autorităţile ucrainene nu reuşesc să proceseze, au scos o parte din grăniceri din partea lor de graniţă şi nu reuşesc să proceseze destul. Vă dau nişte cifre. Am putea să procesăm în vama de la Siret 2.000 de persoane pe oră. În primele zile ale conflictului, aveam 400-500 de persoane pe oră care treceau pe acolo. Acum, deşi este o coadă foarte mare în zona ucraineană, astăzi aveam doar 200 de persoane pe oră, asta înseamnă că autorităţile ucrainene nu reuşesc să facă faţă fluxului şi nici nu sunt bine organizaţi, probabil ei au şi grija războiului, înţelegem. Am făcut şi noi de mai multe ori apel la autorităţi să dea drumul la un flux mai mare, pentru că noi suntem pregătiţi. Din păcate, ei nu reuşesc să facă fluxul pe care l-am putea noi procesa”, a spus Dîncu.

El a explicat că în zilele următoare se aşteaptă creşterea fluxului de refugiaţi din Ucraina, pe măsură ce sunt distruse oraşele din această ţară, fiind vorba de o populaţie săracă, iar aceasta nu va mai tranzita spre alte state şi va rămâne pe teritoriul României.

Încă nu avem niciun fel de problemă, oferta noastră este mai mare, dar va veni partea a doua de refugiaţi, etapa a doua. În zilele următoare, pe măsură ce conflictul continuă, sunt deja şase zile, pe măsură ce sunt distruse oraşele, şcolile, cartierele, vine o populaţie săracă, care nu îşi mai permite să tranziteze probabil prin România, ei vor veni şi vor fi foarte mulţi care vor trebui să rămână în România. De aceea, în aceste zile, lucrăm la schimbarea legislaţiei, inclusiv legislaţia muncii, pentru a putea să dăm permise de muncă pentru ucrainenii care vor dori să se integreze la noi. Lucrăm cu Ministerul Educaţiei să vedem ce facem cu copiii. Din populaţia care a trecut până acum pe la noi nu ştim câţi au rămas, erau 15.000 de copii sub 14 ani, iar sub 18 ani erau 25.000 de copii şi tineri. Este un flux pe care va trebui să-l gestionăm”, a declarat ministrul Apărării.

Dîncu a spus că autorităţile române au inventariat 470.000 de locuri de cazare în toată ţara pentru refugiaţii din Ucraina.

Conform cifrelor de astăzi, 58 – 60 la sută dintre cetăţenii ucraineni care au intrat pe teritoriul nostru, în jur de 95.000 azi dimineaţă, pleacă de pe teritoriul nostru. Rămân aproape 40 la sută. Noi suntem pregătiţi şi facem în continuu pregătiri pentru un flux şi mai mare de populaţie. Avem activate deocamdată în judeţele de graniţă, aflate în linia întâi, vom trece la linia a doua, a treia şi apoi la toată România. Nu este cazul acum. În momentul acesta, avem în jur de 760 persoane care au cerut azil, însă noi preventiv am ridicat mai multe tabere de refugiaţi (…) Avem doar 700, probabil vom avea 1.000 în zilele următoare. Încă este o situaţie bună. (…) Noi am inventariat 470.000 de locuri de cazare pentru viitor. Sigur că vor fi mult mai multe”, a adăugat ministrul Apărării.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi că este improbabil un conflict între NATO şi Federaţia Rusă şi a dat asigurări că nu au fost discutat în CSAT-ul de azi elemente care să indice o extindere a conflictului din Ucraina care să afecteze teritoriul României.

Nu cred că trebuie să ne temem, în acest moment, de o extindere a conflictului. Sigur că apropierea de teritoriul României nu poate decât să ne îngrijoreze şi din punct de vedere militar, să spunem, dar nu există niciun element, am discutat şi astăzi în şedinţa CSAT, care să arate că este pus în pericol teritoriul României sau cetăţenii României. În acest moment, ne pregătim şi pentru ce este mai rău cu adevărat, dar este total improbabil un conflict între NATO şi Federaţia Rusă. Nu credem că există până la urmă chiar atâta iraţionalitate încât să se declanşeze un al treilea război mondial, care ar putea să fie distrugător pentru omenire. Acest lucru este improbabil. Putem să luăm în calcul, ca o asumpţie teoretică, ne pregătim defensiv pentru orice situaţie, dar cetăţenii României nu au de ce să se teamă”, a declarat ministrul Apărării.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.