Dîncu (MApN): „Proiectul de lege privind Starea de Criză NU este de actualitate”

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate şi că ministerul pe care îl conduce va anunţa opinia publică despre proiectele sale legislative.

Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a precizat Vasile Dîncu.

În media au apărut referiri la un draft de act normativ potrivit căruia CSAT poate să impună situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării Naţionale. Una dintre prevederi s-ar referi la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani. De asemenea, potrivit unei alte prevederi, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili, între 20 şi 35 de ani, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani.

Pe de altă parte, Guvernul Ciucă pregătește un amplu pachet legislativ care să-i permită să gestioneze situația de la granița de est. Potrivit surselor guvernamentale, legea anunțată ieri, care face referire la o așa-numită stare de criză, reprezintă o lege-cadru. În baza acestei legi vor fi adoptate și alte legi care să permită o intervenție rapidă în caz de nevoie. Proiectele de lege vor fi adoptate în guvern și transmise parlamentului pentru dezbatere și vot în cele două camere.

Conform surselor politice, CSAT a aprobat deja proiectul, Potrivit proiectului de lege, „situația de criză” se instaurează doar la propunerea ministrului Apărării și trebuie să fie avizată și de prim-ministru. Întreaga coordonare a autorităților este realizată de Armată printr-un Centru de Comandă.

Situația de criză este definită ca situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția sau iminența apariției unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de amenințări la stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea și apărarea națională. Proiectul de lege arată că structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forțelor armate străine staționate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *