Dîncu (MApN), întrevedere la baza de la Kogălniceanu cu omologul din Franța

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a avut duminică, 6 martie, o întrevedere bilaterală, la sediul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu Florence Parly, ministrul francez al forțelor  armate. Cei doi oficiali au discutat, în principal, despre situația de securitate  extrem  de tensionată de pe continentul european, criza generată de invazia Ucrainei de către Federația Rusă și despre implementarea deciziilor aliate privind consolidarea prezenței aliate  pe flancul estic al Alianței.

Ministrul apărării naționale a mulțumit omologului francez pentru a doua vizită în România de la începutul acestui an, fapt ce demonstrează angajamentul Franței pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic al NATO și pentru întărirea securității aliate la Marea Neagră. Vasile Dîncu a salutat anunțul Franței privind poziționarea portavionului francez Charles de Gaulle în Marea Mediterană, pentru realizarea de misiuni de poliție aeriană și de supraveghere în regiunea noastră, inclusiv deasupra României, subliniind că „această acțiune reprezintă o măsură  reală de descurajare a oricărei agresiuni”. 

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul implementării deciziilor NATO privind activarea Planurilor de Răspuns Gradual și dislocarea elementelor Forței de Răspuns a NATO în sprijinul consolidării posturii colective de apărare pe flancul estic. Ministrul apărării naționale  a subliniat „gravitatea situației generate de intervenția rusă în Ucraina, care ne impune să acționăm acum”, arătând că măsurile fără precedent decise la nivelul NATO sunt „defensive și vizează întărirea securității flancului estic al Alianței”. 

În context, demnitarul român a punctat demersurile întreprinse în plan național dedicate sprijinirii Ucrainei, dar și decizia autorităților naționale de a suplimenta bugetul alocat apărării de la 2 la 2,5% din PIB, ceea ce va permite adoptarea unor măsuri suplimentare de consolidare capacităților naționale de apărare. Vasile Dîncu a subliniat importanța menținerii unui nivel ridicat al cooperării militare româno-franceze. 

„Consolidarea relațiilor bilaterale în plan militar poate acționa și ca un exemplu și un important stimulent pentru ridicarea nivelului de cooperare și în alte domenii esențiale pentru România și Franța, cum ar fi domeniul economic și industrial, în special în ceea ce privește industria de apărare, precum și în alte direcții în care există o tradiție îndelungată de colaborare între țările noastre”, a afirmat ministrul român al apărării. 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *