Dîncu (MApN) anunță că România NU trimite arme Ucrainei. Kiev: „SUSȚINERE a Rusiei!”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, referitor la informaţiile privind livrarea de arme Ucrainei, că nu există astfel de discuţii la acest moment, negând totodată şi varianta trimiterii de avioane MIG Ucrainei. „Aşa cum a spus premierul, în acest moment suntem concentraţi pe ajutor umanitar”, a subliniat ministrul.

Nu vorbim despre armament în acest moment. Aşa cum a spus premierul ieri într-o declaraţie, în acest moment suntem concentraţi pe ajutor umanitar”, a declarat Vasile Dîncu, într-o conferinţă de presă, potrivit cluj24.ro. Ministrul a menţionat că România nu va trimite în Ucraina avioane MiG. „Nu avem nicio solicitare în acest sens, MiG-urile pe care le avem în acest moment nu sunt scoase în totalitate din uz, noi avem în acest moment o anchetă, au fost suspendate de la zbor, vor fi, în cel mai rău caz, conservate, pentru că în acest moment putem să acoperim, cu cele 22 de Eurofigther pe care le avem din partea forţelor străine, plus escadrila noastră, toate elementele de securitate aeriană de care are nevoie România în acest moment”, a subliniat Vasile Dîncu, conform jurnaliştilor locali.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, împreună cu însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Bucureşti, Păun Rohovei, şi cu antrenorii Mircea Lucescu şi Dan Petrescu au vizitat, miercuri, Centrul suport integrat pentru refugiaţi ucraineni, amenajat în hotelul Granata din Cluj-Napoca. Centrul are capacitatea de a primi 80 de refugiaţi ucraineni, fiind amenajat în unitatea de cazare care aparţine omului de afaceri Neluţu Varga, patronul CFR Cluj. Alături de Dîncu, Rohoveni, Lucescu şi Petrescu, jucătorii de fotbal ai celor două echipe au vizitat centrul pentru refugiaţi. Vizita are loc în contextul în care miercuri seară, de la ora 21.30 este programată partida CFR 1907 Cluj – Dinamo Kiev, un meci caritabil organizat pentru sprijinirea ucrainenilor afectaţi de războiul din ţara vecină.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la Oradea, despre un proiect de lege aflat pe site-ul MApN, prin care se modifică legea, astfel încât să poată fi trimise arme şi echipament Ucrainei, că în acest moment, legea este în analiză, iar în momentul în care ea se va finaliza, va fi luată şi decizie concretă în acest sens. Premierul a infirmat zvonurile privind pregătirea soldaţilor ucraineni pe teritoriul României şi faptul că ar exista mercenari români implicaţi în războiul din Ucraina.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, aflat într-o vizită în Bulgaria, spune că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru „agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor.

„Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a spus Kuleba înainte de a-şi încheia vizita în Bulgaria, ţară ce refuză să ofere arme Ucrainei.

Ministrul ucrainean a sosit luni seară în Bulgaria cu maşina, trecând prin România, într-o vizită care nu a fost anunţată public în prealabil, relatează EFE, citată de Agerpres. El a încercat la Sofia să convingă politicienii bulgari să livreze arme ţării sale, dar fără succes. Bulgaria este una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia. Guvernele de la Sofia şi Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar ar putea deveni părţi în conflict.

Opoziţia faţă de orice ajutor militar pentru Ucraina vine în special din partea socialiştilor bulgari care fac parte din coaliţia de guvernare şi mai puţin din partea premierului Kiril Petkov, un om de afaceri format în SUA şi care a creat anul trecut împreună cu fratele său un nou partid cu mesaj anticorupţie, ce a obţinut un rezultat surprinzător de bun la a doua serie de alegeri anticipate din noiembrie şi a ajuns astfel şef al guvernului.

Kuleba s-a întâlnit şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al Rusiei. În declaraţiile date după întrevederea cu ministrul ucrainean, preşedintele bulgar s-a limitat să asigure că ţara sa va continua să ofere „sprijin total Ucrainei în funcţie de posibilităţile noastre”, amintind că Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.

Încă o dată, insistăm să se pună capăt cât mai repede acestui război fără sens între două popoare slave frăţeşti”, a mai spus preşedintele Radev, vorbind în faţa presei alături de Kuleba.

Acesta din urmă a răspuns că sentimentele frăţeşti între ruşi şi ucraineni vor deveni istorie după agresiunea rusă. „După ce Rusia a atacat Ucraina, foarte puţini vor mai putea numi fraţi popoarele rus şi ucrainean, doar dacă nu vă referiţi la Cain şi Abel”, i-a replicat Kuleba lui Radev, făcând trimitere la personajul biblic care şi-a ucis fratele.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *