Din minciunile lui Vela: Suspendarea exportului produselor agricole, efect ZERO! Măsura NU se aplică pentru țările UE

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au susținut joi seară, la sediul MAI, o declarație de presă, cu prilejul căreia a fost anunțată Ordonanța Militară nr. 8.

Potrivit Ordonanței, s-a instituit suspendarea exportului mai multor produse agroalimentare, aspect discutat încă din ședința de joi după-amiază a Guvernului:

„Se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie, patiserie, biscuiți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele domeniului cerealier sau de panificație. (…) Aceste prevederi vor apărea în această seară în Monitorul Oficial. Procedurile de export ale acestor produse aflate în derulare se suspendă pe perioada stării de urgență. Pentru siguranța alimentară, se suspendă și activitatea de emitere a certificatelor fito-sanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricții”, a spus Marcel Vela.

În cea mai mare parte, Ordonanța Militară nr. 8 se referă la reglementarea activităților în domeniul produselor alimentare. Astfel, O.M. oferă, printre altele, libertatea pescuitului comercial și a activității de apicultură.

Ceea ce ministrul Vela a uitat să precizeze este faptul că suspendarea exportului produselor agricole menționate NU se aplică și în privința statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că măsura ar avea efect aproape zero. Informația, ascunsă publicului de ministrul Vela, a fost oferită vineri de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul unui comunicat de presă:

Suspendarea exportului pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în Anexa nr. 2 a Ordonanței Militare nr 8 din 9 aprilie 2020 se referă la spațiul extracomunitar. Comerțul intracomunitar se face cu respectarea prevederilor comunitare în vigoare privind libera circulație a mărfurilor coroborat cu depunerea unei declarații pe proprie răspundere a partenerului comercial din statul membru. Mărfurile care fac obiectul tranzitului pe teritoriul României nu se supun prevederilor Ordonanței Militare nr. 8 din 9 aprilie 2020”, au precizat reprezentanții MADR.

Vineri seară, premierul Ludovic Orban și-a exprimat regretul că s-a transmis greșit informația (lui Vela – n.r.).

„Din păcate, s-a transmis greşit informaţia, noi nu am interzis şi nici nu putem interzice exportul în ţări din Uniunea Europeană, suntem parte a Uniunii Europene, unde există libertate deplină de circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicţia nu se referă la exporturile către ţări din Uniunea Europeană, ci către ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană”, a spus Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.