Din categoria „lupta antidrog”: s-a extins lista de substanțe interzise!

Tot mai mulți dintre tinerii din ziua de azi sunt tentați să consume măcar o dată droguri. Ceea ce nu conștientizează aceștia este că de la simpla experiență până la dependență nu mai este decât un pas. Cu toate acestea, mulți ignoră semnalele date de consumul de droguri și devin cu ușurință dependenți de droguri. Pentru că lista de substanțe interzise este lungă, tinerii, își cauta noi „surse“ de a se droga. Este și cazul Constanței, lovită în ultima perioadă de fenomenul „Zombie”.

De aceea, Guvernul a venit cu un proiect de lege, aprobat în primăvara acestui an, pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Concret, Executivul a propus Parlamentului introducerea în lista drogurilor a noi substanțe: „MT – 45 = 1-ciclohexil-4-(1,2-difeniletil) piperazină, Acriloilfentanil = N-(1-fenetilpiperidin-4-il)-N-fenilacrilamidă”.

„În funcție de pericolul pe care îl reprezintă consumul lor pentru sănătatea publică, drogurile se împart, la rândul lor, în două subcategorii: droguri de mare risc (înscrise în tabelele-anexă nr. I și II din Legea nr.143/2000) și droguri de risc (înscrise în tabelul anexă nr. III din Legea nr. 143/2000). (…) La nivelul UE a fost adoptată Directiva (UE) 2017/2103 a Parlamentului European a Consiliului din 15 noiembrie 2017 de modificare a Deciziei-cadru 2004/757/JAI a Consiliului pentru a include noi substanțe psihoactive în definiția termenului „drog” de abrogare a Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului cu termen de implementare în legislația națională, data de 23.11.2018. (…) În pofida eforturilor autorităților statului, se constată, în continuare, proliferarea traficului consumului de droguri, precum creșterea numărului frecvenței cu care aceste substanțe ajung să fie traficate și consumate în România. Totodată, s-a constatat faptul că pentru eficientizarea măsurilor de prevenire, control combatere (care includ interzicerea sau instituirea unor măsuri speciale privind orice operațiuni legate de droguri) a acestor fenomene în vederea protejării sănătății populației de acțiunile nocive ale substanțelor psihoactive, este necesară actualizarea constantă a substanțelor înscrise în tabelele-anexă la Legea nr. 143/2000“, se arată în motivarea Guvernului.

Pentru că a fost o inițiativa care extinde lista de substanțe interzise, proiectul Guvernului a fost adoptat, miercuri, 10 octombrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 260 de voturi „pentru“, trei „abțineri“ și nici un vot împotrivă. Legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *