Dialog social de dragul… discuției. Mircea Dobre îl acuză pe Năsui (Economie) că va DISTRUGE turismul

Fostul ministru constănțean al Turismului și fost deputat Mircea Titus Dobre a participat în ultima zi a lunii august la o discuție la Ministerul Economiei cu privire la noile planuri ale ministrului Claudiu Năsui privind revoluția din turism. Proiectul de act normativ i-a îngrozit pe operatorii din domeniu încă de la apariția draftului. Astfel, asociațiile reprezentative au fost, marți, la discuții la minister. Desigur, ministrul Năsui nu a participat la discuții și, de altfel, nici formatul întrevederii nu a respectat prevederile legale, așa cum precizează Dobre.

Printre marile trăsnăi ale viitoarei Hotărâri de Guvern se regăsește reducerea numărului de persoane care se ocupă de autorizări și care, evident, va duce la o debandadă și la situația în care oricine face ce vrea. Mircea Titus Dobre este convins că Claudiu Năsui și-a propus să reformeze turismul atât de tare, încât o să-l pună literalmente pe butuci. Dobre a reprezentat Asociația Patronală Mamaia la discuțiile în cauză:

„Cum să ni se facă o asemenea favoare să ne întâlnim cu Claudiu Năsui? O ședință de genul e condusă de un demnitar – gen secretar de stat. La ședință au participat cei trei secretari de stat. Nici unul nu a condus ședința, ci un secretar general adjunct, care a mai fost pe la Ministerul Muncii pe vremea lui Lia Olguța Vasilescu. Deci ședința a fost condusă de cineva care nu e demnitar! Domnul Bănescu a prezentat proiectul de act normativ – îl știam cu toții, deci a vorbit mai mult decât trebuia. (…) A vorbit prim-vicepreședintele UGIR, apoi eu din partea Asociației Patronale Mamaia, FPTR, sindicatele ș.a.m.d. Singurii care nu au deschis gura au fost secretarii de stat… Prin desființarea zonei de export, de promovare a României – nu doar de turism – aici la turism dacă vorbim, ministerul se organizează la nivelul 2012 – 2013, când era o nenorocire! Când am fost ministru, zona de autorizare și control a beneficiat de creșterea numărului de posturi. Din 49 de posturi se reduce la 26! Asta înseamnă că nu va mai fi nici un control. La autorizare, se depune o declarație pe proprie răspundere și activitatea se poate face 90 de zile, când statul e obligat să îți dea certificatul de autorizare. Păi cum 13 oameni de la autorizare pot să facă față la asemenea volum de muncă? Când erau 25 nu făceau față… OUG 65/2021 a fost aprobată cu încălcarea legii și care acum se află în Parlament. Așteptăm cu interes HG care o să fie pusă la dispoziția Dialogului Social, unde o să explicăm care-i treaba cu constituționalitatea. La OUG 65 nu au făcut dezbatere publică… De ce se întâmplă acest abuz? În 2010, când domnul Boc era premier au desființat avizul obligatoriu de la Comitetul Economico-Social. Acum, aceste avize sunt doar consultative. Dacă sindicatele și patronatele care fac parte din CES, atunci de-aia suntem unde suntem… Am aflat de asta anul trecut. De aceea e și haosul legislativ și fiecare face ce vrea… Acum, colac peste pupăză, domnul Năsui a reorganizat ministerul cu un nume dedicat – Ciui Terente! Reduce posturile din sistemul public, dar crește la demnitari. Se pare că anumite indemnizații din CA-urile din subordinea ministerului au fost dublate! Cei de la minister au primit observații de la noi, de la patronate, de la sindicate și angajații din minister de la Direcția de export și de promovare. După ce vor citi propunerile, trecem la Dialogul Social. Că avizul este consulativ, el trebuie să existe. Așteptăm comisia de dialog social”, a spus Mircea Dobre, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *