Diaconescu (PMP): „Este un MOMENT ISTORIC, ideea de reîntregire este o chestiune care ține de proeuropenism! UNIREA, o agendă comună prezentată în toate cancelariile”

Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, califică drept istorice alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova din 11 iulie. Potrivit diplomatului, miza scrutinului este foarte mare, iar rezultatele alegerilor vor reflecta orientarea politică a țării pentru o perioadă îndelungată.

Miza acestui scrutin este poziționarea spre un sistem de valori sau spre altul. Este o chestiune de opțiune și se pare că electoratul din Republica Moldova este partajat simetric din acest punct de vedere. Este un moment istoric, dacă Republica Moldova pleacă în altă direcție decât cea europeană și se îndepărtează de Vest, această atitudine va fi pe o perioadă lungă de timp, ireversibilă”, a spus Cristian Diaconescu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Diplomatul s-a arătat nedumerit de dizivarea forțelor proeuropene la Chișinău de cele unioniste. În același timp, România ar trebui să fie mult mai prezentă în Republica Moldova, cu investiții mult mai mari, crede Diaconescu.

Ideea de reîntregire este o chestiune care ține de proeuropenism. Unire ar însemna, de fapt, rezolvarea problemei de roamming, problema ecartamentului, problema autostrăzii Unirii, e chiar atât de grav? Unirea va pleca de la popor, iar România trebuie să-i convingă pe oameni. Cea mai mare investiție a României e Banca Transilvaniei, atât poate România din punct de vedere economic să fie prezentă aici?”, s-a întrebat Diaconescu.

Diplomatul român a mai menționat că Unirea celor două state ar trebui să presupună o agendă comună pe care Chișinăul și Bucureștiul s-o prezinte tuturor cancelariilor europene, atât în Vest, cât și în Est.

Noi discutăm despre un unic popor în România şi Republica Moldova. Indiferent cum vrem să manipulăm, să exagerăm nişte elemente fie negative, fie pozitive, o identitate comună există şi punct. Pactul Ribbentrop-Molotov a rămas în vigoare numai în ce priveşte România, Republica Moldova şi Ucraina”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

„Unirea trebuie să fie un subiect permanent de dezbatere, pe care nu îl va rezolva generaţia noastră. Poate îl va rezolva cealaltă generaţie, dar asta nu înseamnă că trebuie să abandonezi presiunea pozitivă. Un astfel de demers are reverberaţii în toată comunitatea internaţională”, a precizat actualul preşedinte al PMP România.

Cristian Diaconescu a menţionat câteva dintre lucrurile care, pentru România şi Republica Moldova, ar însemna „împreună”.

Împreună înseamnă să rezolvăm problema cu taxa de roamming, să rezolvăm problema cu ecartamentul la calea ferată, să rezolvăm problema cu autostrada Unirii, care să iasă în Republica Moldova, să facem un control vamal comun. Pentru că Unirea va pleca de la popor. Putem să inventăm noi, politicienii, orice. Hai să convingem poporul”, a spus Cristian Diaconescu.

Vasile Nedelciuc, deputatul în Parlamentul 90, a declarat că, de-a liungul timpului, politicienii din Republica Moldova au avut o agendă care nu îmbrăţişa ideea apropierii de România.

Au pus beţe în roate. În primii ani de după independenţă s-au făcut anumite demersuri şi Bucureştiul era dispus să lanseze anumite proiecte. Influenţa Moscovei, mass-media manipulată, minorităţile, ne-au adus în situaţia asta. Trebuia până la intrarea României în UE de făcut anumite lucruri în comun. La început am avut ambasade comune, am avut reprezentanţe la ONU comune. Când România a fost acceptată în UE, nu se putea să nu se vadă că Republica Moldova este conectată la spaţiul românesc şi noi am fi fost mai uşor acceptaţi ca şi candidaţi la spaţiul european”, a spus Vasile Nedelciuc.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *