Dezbateri și vot cu proteste și huiduieli. Moțiunea de cenzură a PNL a PICAT! Guvernul Tudose rămâne în funcție

Parlamentarii puterii și ai opoziției s-au dezlănțuit, joi, în ședința comună a Senatului și a Camerei Deputaților, întrunită cu prilejul votului asupra moțiunii de cenzură, intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” , susținută de PNL, USR și PMP.

La moțiunea de cenzură inițiată de opoziție, premierul Mihai Tudose a încercat să își facă bilanțul guvernării pe acorduri de vociferări și huiduieli ale parlamentarilor opoziției.

Tudose a prezentat un bilanț al acțiunilor Guvernului în domeniul Sănătății și a spus că „dacă acesta este haos, atunci să provocăm noi haos. Liniște era când dumneavoastră ați închis spitalele”. De altfel, înțepăturile din partea premierului au fost constante.

„Ați transformat acest drept într-o oportunitate de a fi populiști, demagogi, de a face un spectacol. O să profit de această oportunitate pentru a spune ceea ce s-a realizat în acest an. (…) Avem repere diferite în ceea ce privește realitatea. În acest an, avem investiții record în Sănătate: modernizarea a 17 spitale publice, reparații capitale la alte opt. S-au identificat terenurile pentru viitoarele cinci spitale regionale. Pentru Spitalul Republican al Capitalei s-au alocat 100 milioane lei pentru aparatura medicală, alte 66 milioane euro pentru unitățile de primiri urgențe, 18 mil. EUR pentru centre comunitare integrate. (…) Este primul an când manualele școlare au fost la timp! Nu au mai învățat de pe fițuici, ca pe vremea dumneavoastră! Am finalizat construcția a 46 de grădinițe, 24 de școli! (…) Am acordat transport gratuit pentru toți studenții, pentru calea ferată! Am lansat programul România Angajează, destinat șomerilor, de 550 mil. EUR, oferind stimulente care să îi pună în valoare tinerii. (…) Toate proiectele de infrastructură ori erau blocate, ori nu existau. Pe parcursul anului, am făcut progrese. Anul acesta avem lucrări de 14,8 miliarde lei! Este primul an, după mulți ani, când s-au luat două aeronave la TAROM. (…) Anul acesta nu am avut multe investiții, aveți dreptate, pentru că nu am avut ce continua. A trebuit să sădim noi, să facem proiecte să le depunem. Pe SEAP sunt licitații de peste patru miliarde de euro!”, a spus Mihai Tudose.

Primul parlamentar al opoziției care a luat cuvântul a fost deputatul PNL, Raluca Turcan.

„Domnilor Dragnea și Tăriceanu, ați impus un haos fără precedent în domenii cheie. Cel puțin în domeniul Sănătății, sfidarea și incompetența sunt similar cu un terrorism intern! Ați transformat medicii în gestionari de birocrație, pur și simplu nu poți salva viețile oamenilor pentru că nu au stocuri suficiente de medicamente! (…) Propunerile ministrului de Finanțe au devenit celebre în toată Europa, din cauza haosului generat. Loviți exact în domeniile unde România poate obține profit, competiție. Nu ați construit nici măcar un pasaj la intrarea în București. Nici la Armată nu ați fost în termen. La corvete, asigurați un cadru transparent al competiției? (…) Acest Guvern nu este condus de Mihai Tudose, ci de Liviu Dragnea, probabil că ar fi putut să nu scoată de la sertar teme uitate, ar fi putut să nu saboteze interesele României. Această alianță de guvernare este ținută captivă de grupuri de interese cu scop infracțional și marea majoritate a parlamentarilor sunt ținuți captivi! (…) Puneți, dragi parlamentari, în balanță: interesul unui grup sau interesul României, celor mulți, care vor o Românie apreciată, respectată în străinătate. PNL vă cere să votați pentru România!”, a spus Raluca Turcan.

Și PMP a atacat Guvernul condus de Mihai Tudose, prin senatorul Traian Băsescu.

„Programul Dragnea – Vâlcov va duce țara într-o situație extrem de dificilă. Primul lucru care se va întâmpla începând de anul viitor: înghețarea oricărei creșteri de cheltuieli și trecerea la o reducere a cheltuielilor bugetare, înghețate angajările în administrațiile locală și centrală, suspendarea actualei legi a salarizării, suspendarea oricărei achiziții în ministerele și administrațiile locale, suspendarea plății tichetelor de vacanță pentru aparatul de stat, suspendarea salariului minim, interzisă angajarea pensionariilor în aceleași instituții de la care s-au pensionat. Câteva măsuri care ar genera o economie de circa 10 miliarde lei în bugetul de stat. (…) Până în luna martie, ar trebui finalizat și atribuit contractul pentru construcția a cel puțin 250 km de autostradă și reabilitarea a 250 de km de cale ferată. Cu banii economisiți din reducerea cheltuielilor de funcționare a statului vor trebui executate lucrări de reabilitare a viaductelor lăsate de izbeliște ca urmare a contractului cu Bechtel. (…) Ar trebui lansate lucrările de interconectare a rețelelor energetice între România și Republica Moldova (Galați și Siret). Ar trebui deblocat procesul de obținere a cetățeniei române. (…) O politică masivă de ajutoare de stat pentru a stimula investițiile noi, sunt cele care vor genera o creștere durabilă, o creștere economică bazată pe investiții și mai puțin pe consum”, a spus Traian Băsescu.

Erau prezenţi, la începutul şedinţei, 274 de parlamentari, însă în timp ce senatorul constănțean Ramona Nicoleta Dinu (USR) citea textul moțiunii, parlamentarii PSD au ieșit din sală, însă au revenit alături de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, au mai fost ciondăneli între Dragnea și USR și pe holurile Parlamentului. Parlamentarii USR au inițiat un protest, s-au strâns inițial la ușa președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și i-au așteptat pe liderii PSD să plece către ședința din plen.

Parlamentarii USR și-au pus la mână banderole albe cu linii paralele negre, susținând că aceste banderole simbolizează statul paralel și lupta pentru normalitate.

CITEȘTE ȘI:

Liberalii au protestat la Constanța. Dragnea, ținta principală: „DNA, să vină să te ia!”

Concomitent cu debutul dezbaterilor din Parlament, PNL a organizat un miting în Parcul Izvor din București, unde mii de oameni s-au strâns în fața Parlamentului, cu pancarte și fluiere, cu intenția de a face un lanț uman în jurul clădirii în timpul dezbaterii moțiunii cenzură. De asemenea, Ludovic Orban, președintele PNL, a părăsit Parlamentul și s-a alăturat protestatarilor din Parcul Izvor exact când vorbea Mihai Tudose.

Totodată, studenții liberali și-au exprimat îngrijorarea față de intențiile ministrului Educației, Liviu Pop, privind obligația studenților bugetați de a lucra în țară după încheierea studiilor superioare.

„Considerăm că această măsură contravine valorilor europene limitând accesul studenților pe piața europeană a muncii, dar și dreptul la liberă circulație în cadrul Uniunii Europene. Bugetarea și acordarea de burse au rolul de a încuraja tinerii cu rezultate bune să își continue studiile fără limitări de ordin material, iar transformarea acestui sistem într-o modalitate de „creditare” dăunează inclusiv învățământului superior din România. Aceste măsuri pot încuraja fenomenul migrației studenților care deja crește alarmant; tot mai mulți absolvenți de liceu din România preferă să studieze în cadrul universităților din Europa, iar acest lucru are un impact negativ asupra universităților autohtone, subfinanțate, acestea fiind deseori nevoite să recurgă la măsuri disperate pentru atragerea și menținerea studenților”, au precizat, joi, reprezentanții clubului studenților liberali.

Pentru a fi adoptată, moţiunea semnată de 148 de parlamentari trebuia votată de minim 234 dintre aceștia. Votul final asupra moțiunii de cenzură a avut loc la trei zile după ce a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

După dezbaterile de joi, parlamentarii au decis ca Guvernul condus de Mihai Tudose să rămână în funcție, votul final arătând 156 de voturi „pentru”, insuficiente pentru căderea Executivului PSD.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *