DEZBATERI Guvernul PNL – USR – UDMR, votat în Parlament. Cîțu: „Îmi propun ca cetățeanul să fie egal cu statul!” Ciolacu: „Acest guvern deja născut mort!”

Şedinţa Parlamentului pentru învestirea Guvernului Florin Cîţu a început miercuri, după audierea miniștrilor desemnați în comisiile de specialitate. Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților, a deschis și a condus ședința, la începutul lucrărilor fiind prezenți abia 363 de parlamentari din total de 465.

Cîțu a trebuit să prezinte programul Guvernului, moment în care unii parlamentari au început să huiduie. Orban a fost nevoit să intervină și să spună în repetate rânduri că trebuie să fim civilizați.

Coaliția propune un program de guvernare care îmbină măsurile de ieșire din criză cu politicile de dezvoltare pe termen lung pentru a construi România normală. Noul model de dezvoltare are în prim plan investițiile, care să genereze cea mai mare creștere economică din UE în 2021 – 2024. (…) De astăzi, vă anunț pe toți că voi monitoriza personal realizarea obiectivelor pe care ni le propunem. Guvernul va fi unul de profesioniști. Nu vom propune obiective care nu pot fi realizate la termen. Adio, proiecte propuse care nu au finanțare! Mai multă muncă și mai puține declarații! (…) Coaliția nu va majora și nu va introduce noi impozite și taxe. Sistemul fiscal-bugetar va fi adaptat la evoluția economiei, ca să faciliteze creșterea economică. Îmi propun ca cetățeanul să fie egal cu statul. În mandatul meu, îmi doresc ca statul să nu mai facă abuzuri. (…) Este necesară transformarea administrației publice, folosind noile generații de instrumente digitale. Îi asigur pe pensionari că nu îi lăsăm în urmă!”, a spus Florin Cîțu.

Liderul PSD-iștilor, Marcel Ciolacu, nu a stat mult pe gânduri și a spus din start către liberali: Ați pierdut alegerile! Ciolacu s-a dezlănțuit pe liberali și a precizat că PSD nu va vota niciodată un premier de paie:

Ați pierdut alegerile! Românii v-au trimis acasă pentru că le-ați pus în pericol sănătatea, viața, locurile de muncă și educația copiilor. Ați mințit. Dar, domnule Orban, nu ați înțeles nimic. În loc să plecați acasă, v-ați dat mâna pe sub masă în goana voastră după ciolan. De două săptămâni, românii vă privesc siderați cum vă sfâșiați între voi, nu pentru ca românii să aibă o viață mai bună, cum ați promis, ci pentru scaunele voastre, bani și putere, de aceea v-ați pus un premier de paie. (…) Acest guvern este deja născut mort. Știți că veți pleca foarte repede și de aici disperarea voastră de a vă pune pe funcții în creierii nopții. PSD nu va vota niciodată un astfel de guvern, sunteți o rușine națională. Românii mai au un singur aliat în Parlament: PSD. Ne vom bate cu voi pe tot terenul! Ați sperat să vă salvați, dar abia acum începe cel mai negru coșmar pe care l-ați avut vreodată”, a spus Marcel Ciolacu.

Au mai luat cuvântul Gabriel Andronache din partea PNL și Liviu Ionuț Moșteanu din partea USR, apoi a vorbit… George Simion, de la AUR. Simion a vorbit mai degrabă cu poporul român decât cu parlamentarii, pe care l-a îndemnat să nu mai plătească biruri.

Mesajul meu este pentru poporul român, ca să știe! Restaurantele din Parlament sunt deschise! Tot sectorul HoReCa trebuie deschis! Voi, popor român, sunteți amendați dacă purtați masca un pic mai în stânga sau mai în dreapta, sunteți amenințați, iar aici în Parlament, la 2 noaptea, se vota conducerea Camerei total abuziv și stătea ca hienele ca să atace ciolanul! Nu mai acceptați ce se servește! Părinții ne-au lăsat o țară fără datorii, astăzi ne împrumutăm cu un miliard pe oră! Îi mulțumim domnului Cîțu! Este timpul să redeschidem școlile! Asta cerem noului Guvern! (…) De ce toată graba asta cu acest guvern? Toate comisiile să aibă mașini, salarii, funcții, secretare, din banii voștri! Miza cea mare este bugetul pe care și l-au împărțit până în ultima secundă! România, ca o pradă! Vă doare, știu, o să vă doară din ce în ce mai rău! Așa că, popor român, refuzați să mai plătiți biruri, taxe, luați legătura cu țăranii și cumpărați de la ei. Oricum ne vor îndatora cât de mult pot ei, banii vor fi furați, dar nu mai plătiți biruri, redeschideți afaceri!”, a spus George Simion.

Dezbaterile au continuat, iar Varujan Pambuccian a arătat că parlamentarii minorităților naționale vor vota guvernul, însă cu mențiunea că „niciodată nu vom vota reduceri ale veniturilor oameni, sunt lucruri foarte clare”.

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul a fost secret, cu bile. După adoptare, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *