Dezbaterea publică organizată de Ministerul de Interne, un EȘEC de proporții. „Manipulare și diversiune publică! 40% din mașinile de Poliție nu vor fi dotate cu cauciucuri de iarnă!”

Ministerul Afacerilor Interne a organizat, luni, în București o dezbatere publică referitoare la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice. În fapt, sindicatele acuză că nu a fost vorba de nici o dezbatere publică, ci de o întâlnire complet ineficientă, fără rezultate practice.

CITEȘTE ȘI:

Revoltă în M.A.I. Coarnă, SNPPC: „Am ajuns proștii țării… O să închidem posturile de Poliție, să vină cu locala, primarii și amețiții lor să facă ordine publică!”

„Miniștrii stau cu ceapa în buzunar ca să plângă la mort”

La întâlnirea de luni, au fost invitați să participe atât reprezentaţi ai M.A.I., cât şi reprezentanți ai societăţii civile care şi-au exprimat interesul faţă de acest proiect. Înainte de startul ședinței, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual Constanța, Vasile Zelca, a anticipat eșecul și ne-a explicat de ce aceste întruniri sunt „doar de imagine” și care ar fi solicitările, de fapt, care ar ameliora situația celor care asigură ordinea publică – polițiștii.

„Nu știu dacă o să se ducă toți, cred că doar vreo două-trei sindicate, pentru că astea sunt, așa, de imagine. Pachetele de modificări legislative nu au nici o treabă cu ceea ce ni se întâmplă nouă acum. Să vadă poporul că ministerul se mișcă, dar el nu vrea să facă nimic pentru polițiști! Ministerului îi convine să rămână așa cum e acum, nici noi nu înțelegem de ce… Cum vin la guvernare, indiferent de culoarea politică, același lucru: gata, modificăm legea privind ultrajul, luăm dotare, pauză, nimic! Cum mai moare câte un polițist, se duc la poză cu mortul, pentru că dă bine la popor, stau cu ceapa în buzunar ca să le curgă o lacrimă! (…) Iar avem polițiști ultragiați, nimic! Sunt mai mulți (polițiști ultragiați – n.r.) și vor fi și mai mulți, probabil că vor fi și omorâți mai mulți dacă continuăm așa. Dacă cei certați cu legea văd că legea este permisivă, își permit! (…) Trebuie veste antiglonț pentru polițiștii care sunt în stradă, mașini cu plasă între șofer și locurile din spate, autospeciale de Poliție, nu cele pe care le fac ei autospeciale, le iau chele și le fac autospeciale! Nu! Trebuie contracte cu furnizori de autospeciale de Poliție! Au motoare mai rezistente, rampă, computer de bord, pentru armament în calul mașinii, veste, căști, toate vin incluse în preț, te urci în ea și pleci la treabă! (…) Ne mai mirăm că ies bancuri cu polițiști, nu sunt bancuri, sunt realități! (…) Am îmbrățișat ideea să vină un ministru din zona civilă, un om politic. Nu ține, nu merge! Trece vremea și nu merge cu un om care vine din afara sistemului. Îi trebuie un an de zile să se familiarizeze cu ideea de sistem, de Minister de Interne, de Apărare Națională. Este greu în 3-4 luni de zile să te adaptezi. Avem procese deschise în instanțele care nu pricep că nouă nu ni se emit acte administrative! Noi nu avem cărți de muncă în Poliție și vine cineva din exterior și începe și se miră că nu pricepe și trebuie să îi explici! Până se familiarizează trec șase luni și vine remanierea și uite așa e ținut ministerul… Un om zdravăn la cap își dorește o Poliție curată, dar și cu proceduri clare, de ani de zile spunem să fie publice procedurile! (…) Ce poate să facă un polițist? Să spargă o ușă, să facă aia și ailaltă și, gata, oamenii se mai calmează. Dar, dacă nu știu, se dau și ei loviți, că l-a bătut polițistul. Numai din chestia asta prevenim 20% din nenorociri! Am văzut propunerile. Dacă faci gălăgie și vine Poliția de două ori, o să fie infracțiune. Vorbim de aplicare, nu de reglementare! Dacă avem botezul copilului și s-a dat muzica la maxim, cine îl bagă pe acela la pușcărie? Nimeni! Pentru că a dat muzica la maxim? Amenzile trebuie transformate cum sunt cele de la Rutieră: apar la impozit! Legea 61 nu apare la impozite, ca amendă, la primărie. Atunci, omul dacă nu e obligat să plătească…”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

Coarnă, SNPPC: „Polițiștii sunt victime sigure”

Pe 8 decembrie, Inspectoratul General al Poliției Române anunța că 12.000 de persoane care își doresc să fie polițiști s-au înscris la concursul de admitere pe care școlile de poliție îl organizează în ianuarie (10.404 candidați pe 1.300 de locuri, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și 1.673 pe 300 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca), o veste oarecum îmbucurătoare, întrucât ministrul Carmen Dan anunța recent modificări cu privire la încadrarea polițiștilor, prin urgentarea pregătirii în școlile de Poliție. Mai exact, prin O.M.A.I nr. 144/2017, evaluarea performanţei fizice a candidaţilor la școlile de poliție se face prin parcurgerea unui traseu practic-aplicativ, iar criteriul privind înălțimea candidaților a fost abrogat. De asemenea, durata studiilor, de această dată, este de doar un an.

În ciuda acestor cifre anunțate, SNPPC insistă pe problema din ultimele luni: deficitul de 20.000 de polițiști, lipsa lor de dotare și statutul învechit și ineficient, așa cum ne-a precizat președintele la nivel național al sindicatului, Dumitru Coarnă

„A fost o dezbatere publică prin care MAI a încercat să ne convingă că prin acest pachet juridic ar rezolva problema autorității polițistului. Este o temă falsă! Până la urmă, au discutat de legea 360, ca fiind statutul polițistului și nu au venit cu nici o modificare la acest statut, pentru că sunt elemente cu impact financiar. Ei au venit cu o temă de manipulare și diversiune publică ca să mascheze impotența lor financiară pentru Poliție pentru elementele de personal și de logistică. Acum, în Poliție, este un deficit de 20.000 de locuri, e clar că, la o intervenție, să zicem de un raport de 1 la 7, clar polițistul va fi o victimă sigură! Indiferent cât de dotat ai fi, dacă nu ți se asigură paritate numerică lucrurile scapă de sub control și avem cazul standard de la Bistrița. (…) Ceea ce a fost azi este o diversiune, să transmită doamna Carmen Dan că MAI lucrează pentru protecția polițistului. Nu! Doamna Carmen Dan să meargă la primul ministru și la ministrul Finanțelor să solicite fonduri și să meargă la ministrul Justiției să solicite modificarea infracțiunii de ultraj! După aceea discutăm! Acolo trebuie să meargă doamna Carmen Dan, la Finanțe și la Justiție! În privința dotărilor, suntem zero, nu avem acum bani pentru cauciucuri de iarnă, 30-40% din autoturisme nu vor fi echipate cu cauciucuri de iarnă și doamna ministru vorbește de…”, a spus președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Controlul IGPR de la IPJ Constanța, demarat după dezvăluirile TOMIS NEWS! Coarnă, SNPPC: „S-au alăturat și sesizări de la polițiștii constănțeni împotriva lui Dancu. Lucrurile sunt mai profunde, este o afacere ilegală!” DNA și DGPI intră pe fir!

M.A.I. introduce „piramida pericolului”

În ciuda insistențelor și a apelurilor telefonice repetate pe parcursul zilei, reprezentanții M.A.I. au refuzat să ofere un punct de vedere cu privire la ședința de astăzi. Probabil, lucrează la emiterea unui comunicat de presă, din care vom reține succesul înregistrat cu prilejul dezbaterii. Până atunci, reținem că una dintre măsurile propuse la modificarea statutului polițistului se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei și, de asemenea, se propune pedeapsa cu închisoarea pentru ignorarea avertismentelor poliţiei în cazul faptelor antisociale, precum şi pentru jignirea organelor de urmărire penale şi de ordine publică, de la 3 luni la 2 ani. Tot infracţiune ar putea deveni şi împiedicarea poliţistului de a legitima sau a conduce o persoană la sediul poliţiei, fapta fiind pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Potrivit proiectului, va fi considerată infracţiune şi folosirea cuvintelor sau expresiilor jignitoare sau obscene, în public, împotriva  unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în timpul lucrului, fapta fiind pedepsită cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la un an. Un alt articol din lege prevede ca, pe lângă protecţia magistraţilor şi a familiilor lor, Poliţia Română să asigure şi protecţia poliţiştilor, demnitarilor cu atribuţii în domeniul afacerilor interne şi a familiilor acestora, precum şi a conducătorilor autorităţilor străine cu atribuţii în domeniul afacerilor interne sau justiţiei, aflaţi în România în vizite oficiale sau în misiune.

De departe, una dintre cele mai interesante propuneri se referă la faptul că poliţistul are dreptul să folosească forţa fizică, procedee de autoapărare sau lovituri, cătuşe sau alte mijloace adecvate de imobilizare, mijloace neletale, precum arme cu bile de cauciuc sau dispozitive cu electroşocuri, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole, însă toate acestea se fac după avertizarea prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor, după o „piramidă a pericolului”! Mai exact, o rezistenţă pasivă a cetăţeanului va determina utilizarea forţei fizice a poliţistului, o rezistenţă activă va determina folosirea tehnicilor de autoapărare şi lovituri, dacă este agresiv şi produce vătămări corporale vor fi utilizate mijloacele neletale, iar un comportament agresiv extrem va necesita implicit utilizarea armelor de foc.

M.A.I. susține că a trimis ministerului Justiției o propunere de modificare a Codului Penal prin creșterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar, tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, pentru uciderea unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, MAI a propus sancționarea cu detențiunea pe viață.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *