Spread the love

Proiectul Legii privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a stârnit reacții aprinse pe parcursul anului trecut. De la demisii la certuri în comisiile de specialitate din Guvern și Parlament, până la proteste de stradă, subiectul vaccinării, mai degrabă obligatorii așa cum se arăta în proiectul de lege, pare să fie abandonat în ultima perioadă. Între timp, mai mulți parlamentari ai USR, dar și de la alte partide parlamentare, vor modificarea Legii audiovizualului, solicitând „acuratețea factuală” și „distincția clară între fapte și opinii, de a încuraja argumentele medicale bazate pe dovezi”.

CITEȘTE ȘI:

Legea vaccinării obligatorii ar putea fi trântită în Parlament. Dumitrache strânge rândurile: „Ceea ce prevede această lege este foarte grav!”

Duritatea expunerii de motive a parlamentarilor USR este surprinzătoare, amintind de intențiile de constrângere ale Ministerului Sănătății.

„În România există programe radio și TV care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contest fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente. Radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat. (…) O situație ce ar fi prevenită prin această propunere legislativă este comunicarea iresponsabilă cu privire la vaccinare. (…) Rezultatele arată că părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media. (…) Principalul motiv pentru care părinții nu își vaccinează copiii este percepția că vaccinarea este nesigură, iar aceste informații false sunt în principal recepționate de mass-media”, se arată în expunerea de motive a parlamentarilor USR.

Pe de altă parte, nu toți parlamentarii USR sunt convinși de beneficiile inițiativei, cum ar fi deputatul constănțean Stelian Ion, al cărui nume figurează printre susținători, însă semnătura este absentă.

„Am fost prins cu ședințele de comisii și cred că nu au apucat colegii să mă lămurească. Este un subiect foarte sensibil… Trebuie foarte atent cântărite lucrurile. Cred că ar trebui să se ducă o campanie de informare foarte clară a populației și asta să stea la baza convingerii oamenilor pentru vaccinare. Oamenii nu trebuie constrânși. Argumentele rationale ar trebui să stea la baza acestor decizii. Părinții iau decizii privind sănătatea copiilor lor în fiecare zi! (…) Dacă faci cu forța, oamenii au tendința să reacționeze invers ca un mecanism de autoapărare, câtă vreme nu prezinți și efectele adverse. Se spune că totul este în regulă, trebuie recunoscute și micile dezavantaje, pentru că oamenii nu vor să fie constrânși. Aud și de efecte adverse, poate că sunt minime în raport cu beneficiile, dar trebuie explicate”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii audiovizualului nr. 504/2002 a fost înregistrată la Camera Deputaților pe 18 iunie, iar Senatul va fi forul decizional. De asemenea, propunerea se află în dezbatere publică până pe 24 septembrie a.c., iar doritorii își pot exprima opiniile AICI! Până în prezent s-au înregistrat 74 de propuneri și sugestii.

Proiectul de Lege privind vaccinarea persoanelor în România a fost adoptat de Senat pe 23 octombrie 2017 și a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 30 octombrie, termenul final pentru depunerea amendamentelor fiind 7 noiembrie, doar o săptămână, iar raportul de la Comisia pentru sănătate şi familie trebuie emis până pe 14 noiembrie. Reacțiile vehemente ale societății civile, dar și ale unor parlamentari, printre care vocea cea mai dură fiind a deputatului constănțean social-democrat Cristina Dumitrache, au făcut ca proiectul să fie din nou lăsat uitării.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul de stat pe 2018, dezbătut şi aprobat la foc automat în comisii. Parlamentarii constănțeni, prezenți la dezbateri. Vârf de lance: Cristina Dumitrache, pe legea vaccinării!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *