DEZBATERE PUBLICĂ Stelian Ion propune RENUNȚAREA DEFINITIVĂ la pensionarea anticipată a magistraților

Propunerea legislativă privind abrogarea dispoziţiilor care reglementează posibilitatea pensionării anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar este inițiată de deputatul constănțean al USR, Stelian Ion.

Parlamentarului USR i s-au mai alăturat alți 26 de deputați și senatori, toți din același partid, iar Stelian Ion arată faptul că prin actuala formă de pensionare a magistraților „sistemul judiciar din România riscă să își piardă cei mai calificați și experimentați membri, în vreme ce durata pregătirii profesionale ce precedă intrarea în profesie a judecătorilor și procurorilor debutanți devine mai lungă”.

„Prin Legea 242/2018 a fost introdusă posibilitatea pensionării anticipate a magistraților. (…) Astfel, vechimea minimă necesară pentru pensionarea magistraților va scădea de la 25 de ani la 20 de ani. Aproape jumătate din numărul procurorilor și judecătorilor îndeplinesc condițiile pensionării anticipate, sistemul judiciar și-așa subdimensionat se va confrunta cu un deficit de personal major, care va pune în pericol însăși funcționarea sistemului judiciar. (…) Având în vedere că termenul până la care a fost prorogată prin OUG intrarea în vigoare a acestor dispoziții, 1 ianuarie 2020, se va împlini în scurt timp, propunem renunțarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraților”, se arată în expunerea de motive a deputatului Stelian Ion.

Propunerea legislativă a fost depusă pe 31 octombrie la Camera Deputaților, iar Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să emită avizul până la 25 noiembrie. De asemenea, tot până atunci, Guvernul trebuie să emită punctul de vedere. Propunerea legislativă se află în dezbatere publică tot până pe 25 noiembrie, iar doritorii își pot exprima opiniile AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *