DEZBATERE PUBLICĂ Mai multe drepturi pentru soldații și gradații din Armată! Senatorul Chițac: „Tinerii își por îndrepta și mai mult atenția către o carieră militară. E o lipsă cronică în zona asta“

Legea nr.384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti este modificată și completată pe bandă rulantă. După ce în primăvara acestui an un grup de parlamentari ai PSD au cerut ca soldaţii şi gradaţii profesionişti să primească pensie militară, acum legea este schimbată din nou. De această dată, reglementarea vine de la fostul ministru al Apărării, senatorul Mihai Fifor.

„Am o veste bună pentru militari, mai exact, soldații și gradații profesioniști, pentru că am finalizat demersurile procedurale și în ceea ce privește statutul lor, reglementat prin Legea 384/2006, depunând la Parlament inițiativa legislativă de modificare a legii. Inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 384, pentru care am solicitat dezbaterea în procedură de urgență, nu vizează acordarea unor privilegii, ci, așa cum am discutat în repetate rânduri cu reprezentanții Ligii Militarilor Profesioniști, atunci când ocupam mandatul de ministru al Apărării, este vorba despre eliminarea unor discriminări de tratament între diversele categorii de personal, precum și îmbunătățirea și aducerea la standardele actuale a unor prevederi referitoare la cariera militară și la unele drepturi ale militarilor. Este exact ceea ce am convenit cu reprezentanții LMP, la ultima întâlnire de la sediul MApN, din luna noiembrie. Sper că, prin adoptarea în regim de urgență a inițiativei legislative de modificare a Legii 384, vom putea contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă și de pregătire ale personalului armatei noastre. Am convingerea că și colegii mei, deputați și senatori, vor susține acest demers“, a spus Fifor.

Fostul ministru al Apărării notează că demersul legislativ urmărește îmbunătățirea cadrului normativ actual care guvernează exercitarea profesiei de soldat și gradat profesionist, clarificând situații și aspecte care vizează drepturi, obligații și responsabilități ale soldaților și gradaților profesioniști. În cuprinsul proiectului sunt reglementate, în principal, aspecte privind raporturile de serviciu și situațiile în care se modifică acestea; rechemarea în activitate a soldaților și gradaților profesioniști trecuți în rezervă din motive neimputabile acestora; stagiile minime necesare înaintării în gradul următor; condițiile pe care trebuie să le îndeplinească soldații și gradații profesioniști pentru a fi înaintați în gradul următor. Printre reglementările aduse de fostul ministru al Apărării se numără posibilitatea ca „în funcție de nevoile instituției militare, soldații și gradații profesioniști cu o vechime în serviciu de cel putin 4 ani, trecuți în rezervă, care au vârsta de până la 50 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt, în condițiile stabilite prin ordin al conducătorului instituției militare.“

De asemenea, inițiatorul mai prevede, printre altele, ca, în timp de pace, stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a soldaților și gradaților profesioniști se stabilește astfel: a) soldat – 3 ani; b) fruntaș – 3 ani; c)caporal clasa a Ill-a – 4 ani; d) caporal clasa a II-a – 4 ani.

Inițiativa fostului ministru al Apărării Mihai Fifor este salutată de senatorul constănțean Vergil Chițac, care a declarat că, prin această propunere, tinerii își vor îndrepta și mai mult atenția către o carieră militară.

„Fifor a primit o serie întreagă de sesizări cât a fost ministru al Apărării și le-a transpus într-un proiect de lege. Nu înțeleg în schimb de ce aceste modificări nu sunt promovate de Ministerul Apărării… Cred că erau în lucru și au fost asumate de Fifor ca senator. Eu văd aceste modificări la lege ca fiind constructive, iar ele au venit dintr-o cazuistică. Mai mult decât atât, e o lipsă cronică în zona asta a Armatei (soldații și gradații profesioniști, n.r.)“, a spus Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti a fost depusă în Parlament în 4 decembrie, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz. De asemenea, proiectul se află în dezbatere publică și doritorii își pot exprima opinia AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *