DEZBATERE PUBLICĂ Guvernul a finalizat Planul Național de Redresare și Reziliență. Cîțu: „O șansă pe care nu o putem rata”

Guvernul analizează şi dezbate, în şedinţa de vineri de la ora 13.00, în primă lectură, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Miercuri a avut loc la Palatul Cotroceni în şedinţă de lucru a preşedintelui Klaus Iohannis pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, vicepremierul Hunor Kelemen şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea. Ulterior, şeful statului a declarat că, prin PNRR, va fi pus accent pe dezvoltarea sistemului de sănătate, pentru care vor fi alocate 3 miliarde de euro. Patru miliarde de euro vor fi alocate programului „România Educată”. Vor fi investiţii în programul de autostrăzi, în digitalizare. Suma de 2,2 miliarde de euro va fi alocată reabilitării termice a blocurilor şi consolidării clădirilor la cutremur.

Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest plan reprezintă o şansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar şi societăţii româneşti o rezistenţă sporită în cazul unor viitoare crize. Totodată, este important să înţelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, reforme care vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea şi modernizarea activităţii în sănătate, în economie, în educaţie şi în administraţie”, a afirmat Klaus Iohannis.

Executivul mai are pe ordinea de zi a reuniunii de vineri un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului „Noua casă”, prin care este propus ca pentru acest an să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor de 1.500 milioane lei. Alt proiect hotărâre pe care îl va discuta Guvernul prevede atestarea ca staţiuni turistice de interes local a mai multor localităţi: comunele Frumosu şi Mălini, judeţul Suceava; municipiul Salonta şi oraşul Săcueni, judeţul Bihor, precum şi a zonei de agrement Băile Figa – oraşul Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri, după ședința de Guvern, că va pune în dezbatere publică Planul Național de Redresare și Reziliență. „Alocăm resurse importante pentru infrastructură, pentru rețeaua de gaze, vrem să construim spitale noi”, a declarat premierul.

„Avem astăzi pentru dezbatere publică un Plan Național de Redresare și Reziliență care reprezintă prioritățile României astăzi. Alocăm resurse importante pentru infrastructură, pentru rețeaua de gaze, vrem să construim spitale noi. (…) O reformă de care România avea nevoie și avem această finanțare. O șansă pe care nu o putem rata”, a spus Florin Cîțu, spunând că toată lumea va vedea programul.

El a adăugat că PNRR va fi din nou prezentat în Parlament, însă aprobarea lui va fi făcută de Guvern.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost prezentat în comisiile parlamentare şi va fi prezentat din nou în Parlament, dar aprobarea şi dezbaterea se fac în Guvern”, a completat Cîţu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.