Spread the love

Cine sunt, ce vor și cum ar trebui să arate Europa după 26 mai 2019, data alegerilor europarlamentare, încearcă să răspundă Uniunea Salvați România. Mai exact, aceștia sunt cei 80 de candidați ai partidului, care s-au înscris în cursa pentru un loc de parlamentar la Bruxelles. 21 din cei 80 de pretendenți ai Uniunii la funcția de europarlamentar (Lavinia Andrei, Claudia Postelnicescu, Cătălin Stancu, Cristian Ghinea, Raluca Amariei, Adrian Niță, Vlad Botoș, Florin Andrei, Clotilde Armand, Sebastian Cernic, Traian Niță, Naomi Reniuț-Ursoiu, Narcis George Matache, Elena Uram, Ruxandra Diaconu, Laurențiu Dumitru, Nicu Ștefănuță, Mihai Constantin, Veronica Enușcă, Cristina Drăghici și Octavian Berceanu) s-au aflat duminică, la Constanța, unde au participat la o dezbatare interactivă, în care cei care își doresc să prezinte România la Bruxelles au avut ocazia de a se face cunoscuți și de a spune publicului de merită să fie pe listele de candidați ale USR.

Din cei 21 de candidați la funcția de europerlamentar prezenți Constanța, doi sunt din județul nostru: Veronica Enușcă și Cristina Drăghici. Vedetele dezbaterii au fost Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene și actual deputat și Clotilde Armand, fost candidat a Uniunii Salvați Bucureștiul la Primăria Sectorului 1 al Bucureștiului la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Întâlnirea a fost structurată pe nouă sesiuni, printre cele mai importante numărându-se prezentarea candidaților, sesiunea de teme cu întrebări specifice Uniunii Europene, sesiunea de întrebări ale candidaților pentru contracandidați, sesiunea de întrebări din public, sesiune de întrebări-fulger și o sesiune de prezentări finale: „de ce să mă votați pe mine?“. Un alt moment interesant al dezbaterii a avut legătură cu Dobrogea.

La una din sesiuni, candidații au fost întrebați de moderatorul întâlnirii ce vor face pentru Dobrogea în cazul în care vor ajunge în Parlamentul European. De departe, în afara unor răspunsuri generale, cei mai mulți au spus că dezvoltarea Dobrogei trebuie să înceapă cu Portul Constanța și transportul pe Dunăre. Legat de acest lucru, Cristian Ghinea a afirmat că, dacă va ajunge europarlamentar, va urmări mai atent modul în care țara noastră va reuși să absoarbă miliardul de euro alocat României în bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene pentru dezvoltarea infrastructurii, păstrarea biodiversităţii şi dezvoltarea turismului în Delta Dunării. Cristina Drăghici, una din cele două reprezentante ale județului Constanța în cursa pentru PE pe listele USR a spus că ea crede cu tărie că democrația are nevoie de implicarea oamenilor.

„Un grup mic de oameni nu poate face democrație pentru că el va ajunge întotdeauna să reprezinte interese mici, în dauna poporului. Pe harta Europei, România este o țară foarte mare, dar în forurile de conducere suntem văzuți ca un frățior mai mic. Miopia celor care iau decizii importante provine din insuficienta cunoaștere a identității, culturii ori istoriei române. Fără a face rabat la aceste valori naționale, vreau să fac cunoscută țara noastră și consider că vocea noastră are dreptul să fie auzită. Cu multă perseverență, cu pași mai mari sau mai mici, vom promova țara noastră și ne vom afirma ferm perspectivele, ne vom reconstrui cultura și civilizația pornind de la baze democratice, nu prin forță, ci prin multă negociere, etică și convingere“, a spus Cristina Drăghici, președintele Patronatului Femeilor de Afaceri din România, regiunea sud-est.

La rândul ei, Veronica Enușcă, artistă, activistă și membră a filialei USR din Năvodari, spune că obiectivele sale nu se încadrează în categoria uzuală a politicianismelor lipsite de motivație, șterse și fără viziune.

„Extinderea Spațiului Schengen către est și transportul culturii europene în țări primitoare pentru identitatea occidentală (India, Coreea de Sud, Japonia, Egipt), trebuie să se coreleze atent în acest sens cu beneficiile tehnologiei – rețele sociale, gamificare, automatizare, dar și cu noua realitate geopolitică a unei societăți centrate mai degrabă pe oraș decât pe stat, așa cum se poate observa deja în marile state federale și Europa. Apoi, mai există, peste contextul general, strategii direcționate care se referă la modelul socio-cultural propus de UE, care însă este destul de puțin transdisciplinar. De aceea, consider că cea mai eficientă comisie a Parlamentului European, capabilă să genereze o schimbare sistemică, este cea referitoare la petiții pentru că, pe de o parte, este complementară tuturor celorlalte comisii, dar și pentru că presupune o corelare puternică între voința cetățenilor și puterea politică. În orice caz, o țară de la marginea Mării Negre se poate aștepta la soluții concrete pentru problemele care îi amenință integritatea (migrația masivă, corupția, lipsa de educație) pe măsură ce accede la idei inovative și îndrăznește să privească relația cu celelalte state ca oportunități de a construi istoria“, a afirmat Viorica Enușcă.

Alegerea listei USR pentru PE, făcută după modelul Eurovision!

Prezent la dezbatere, deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, a declarat pentru TOMIS NEWS că dezbaterea pentru stabilirea candidaților este cea mai eficientă metodă de selecție, în cadrul partidului, a persoanelor care au capacitatea și cunoștințele necesare pentru a reprezenta România în Parlamentul European.

„Am văzut ce se întâmplă în mediul nostru politic, în alte partide nu se procedează la o selecție corectă, se vine cu liste dictate de la centru și se ajunge la situații absolut regretabile de a avea în Parlamentul European persoane precum Viorica Vasilica Dăncilă. La noi problema se pune altfel și chestiunea asta pentru mine este un lucru absolut pozitiv și îmi dă speranțe că USR va împinge lucrurile înainte. Sper să dăm un exemplu și celorlalte partide să procedeze la fel, pentru că e singura variantă să permită unor membri care, fără „spate“, prin cunoștințele și calitățile lor se pot afirma și pot reprezenta România în Europa. La fel se va întâmpla și la alegerile locale. Am vrut să dăm dovadă de transparență și am vrut să fie un moment public, de aceea publicul a putut vedea candidații așa cum sunt, cu ceea ce știu, cu ideile lor, bune și mai puțin bune. Din toți aceștia se va ridica un număr de membri, care vor fi cei mai buni. Avem de unde alege, cei mai mulți fiind foarte bine pregătiți“, a declarat Stelian Ion.

Campania internă pentru alegerea candidaţilor va culmina cu o dezbatere finală ce va avea loc pe 17 noiembrie şi la care sunt invitaţi toţi candidaţii. Procesul de votare va debuta în data de 22 noiembrie şi se va încheia în data de 29 noiembrie. USR este primul partid din România care îşi va alege candidaţii la europarlamentare prin votul tuturor celor peste 5.300 membri. Votul se va desfăşura printr-un sistem electronic, online, securizat şi verificabil, spun cei de la USR. Lista finală a candidaţilor USR pentru alegerile europarlamentare va avea maximum legal de 43 de poziţii. Fiecare membru va putea să aleagă şapte candidaţi şi să le acorde puncte în ordinea preferinţelor: candidatul cel mai bine plasat va primi nouă puncte, cel de pe locul doi va primi şapte puncte şi următorii candidaţi vor primi cinci, patru, trei, două, respectiv un punct. Pentru fiecare candidat se va face suma tuturor punctajelor primite pe buletinele de vot. Candidaţii vor fi ordonaţi conform sumelor punctajelor primite.

„Fiecare membru va putea alege lista de 33 de candidați pe model Eurovision, în ordine, astfel încât cei mai buni să fie susținuți de baza partidului, nu de conducerea formațiunii“, a subliniat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

Parlamentarii de Constanța ai USR, la raport. Deputatul Stelian Ion: „Actuala putere a făcut din Justiție un obiectiv principal”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *