Dezbatere geopolitică, la Constanța: „Ambiția României de a fi lider regional a fost depășită de Turcia, care a reușit!” „Leoaica machedonilor” Ploscaru s-a făcut de… toată JENA: „Suporterii de fotbal din Spania și orașul rural, pardon, regal, Constanța, are o șansă!”

Fundația Universitară a Mării Negre, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I.C. Brătianu” au organizat, joi, la Constanța, dezbaterea intitulată „Marea Neagră – oportunitate sau blestem?”

La dezbateri au participat prof. univ. dr. Sorin Rugină, Rectorul Universității „Ovidius” din Constanța; Dan Dungaciu, Președintele FUMN; Petrișor Peiu, director FUMN și Darie Cristea, director INSCOP. Totodată, vorbitor a mai fost Nicoleta Ploscaru, aspirant independent pentru Primăria Constanța, fondatoare a asociației „Constanța, dragostea mea”. Mai trebuia să participe comandor conferențiar dr. ing. Octavian Tărăbuță, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, însă acesta a fost absent, fiind înlocuit ca vorbitor de Andrian Mihei; iar Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, nu a mai participat.

CITEȘTE ȘI:

Tema principală a dezbaterii de la Universitatea „Ovidius” a reprezentat-o miza României în regiune, respectiv economie, securitate și identitate, discuțiile fiind moderate de jurnalistul constănțean Enache Tușa.

„Constanța reprezintă o zonă importantă și Universitatea „Ovidius” are acest rol de laborator de idei pe termen mediu și lung”, a spus Tușa, în deschidere.

Prof. univ. dr. Sorin Rugină a precizat, printre altele, că mediul academic trebuie să aibă o comunicare mai bună cu autoritățile.

„Mediul academic trebuie să fie locul de întâlnire al elitelor! Universitatea „Ovidius” împlinește la anul 30 de ani! Marea Neagră ne unește pe toți din diverse perspective. (…) Avem vocația diplomației, a problemelor de securitate, în acest sens comunicăm faptul că Universitatea este, de trei ani, partenerul de organizare a Black Sea Security Forum și, prin definiție, este o universitate multiculturală, cu relații în toate zonele globului, o poartă de comunicare între România, Europa și restul continentelor. (…) Sperăm ca rezultatele muncii noastre să se materializeze și vizibilitatea noastră să fie mai pregnantă internațional, pentru că național suntem… sclavii ideilor de tradiționalism și de vechime. Indiscutabil, tradiția impune anumite rigori, dar valoarea corpului profesional implică o mai mare atractivitate pentru studenți. (…) Constanța are șansa de a avea o altă dinamică și să aplice conceptul de autonomie universitară într-un mod mult mai vizibil. Comunicarea cu autoritățile trebuie făcută în așa fel încât mediul academic să aibă mai mult câștig de cauză! (…) Vă asigur că ne vom mai întâlni, pentru că Marea Neagră va fi aici tot timpul!”, a spus Sorin Rugină.

Rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” a fost înlocuit de Andrian Mihei, care a avut, de departe, cea mai serioasă prestație.

„Marea Neagră oferă foarte multe oportunități, mai ales că avem și două guri ale Dunării, care au reprezentat un interes pentru cei de la nord (Rusia – n.r.). Chiar dacă nu avem o strategie de securitate serioasă, ne raportăm la cea a UE și putem să avansăm la: securitate și pace a lumii, statul de drept – atât de discutat în zilele acestea, infrastructura portuară, resursele maritime și sănătatea mediului înconjurător. (…) Trebuie să discutăm și dacă suntem pregătiți de schimbările climaterice, Marea Neagră este un fost lac, sunt vestigii subacvatice pe coasta de nord a Turciei, iar noi trebuie să ne raportăm la toate aceste aspecte. Suntem și parte a UE, granița de Est a fost împinsă până la Marea Neagră, una care ne unește, dar și una care ne desparte – dacă discutăm de securitate – ceea ce s-a întâmplat cu Crimeea în 2014, crează o oarecare neliniște. Noi avem un tratat cu Ucraina, dar nu avem cu Rusia! (…) Această întâlnire ar trebui să fie pentru noi o provocare, participăm, dar uităm, în domeniul acesta este cel mai dificil să investim în cultura securității, să îi facem pe oameni să înțeleagă importanța participării la securitate!”, a spus Andrian Mihei.

Dungaciu, vorba lungă, sărăcia omului!

În calitate de președinte al FUMN, Dan Dungaciu a avut o lungă prestație în care nu a spus… nimic! În ciuda faptului că Dungaciu a mai participat la forumuri geopolitice în Constanța, acesta a precizat că evenimentul de joi este primul care ne reușește.

CITEȘTE ȘI:

„FUMN nu este la prima tentativă de a veni la Constanța, au mai fost încercări, aceasta este prima care ne reușește! (…) Marea întrebare legată de Marea Neagră: încă nu suntem clarificați cu ce se va întâmpla cu Marea Neagră… care viziune strategică va prevala? De aici întrebările… noi nu suntem experți… întrebările sunt mai multe decât răspunsurile… Care va fi viziunea pentru Marea Neagră? (…) La Marea Neagră am înțeles că nu este stabilit care este statutul acestei regiuni! Cum definim această regiune? Marea Neagră este aici, punctul comun al acestei sincronicități, este o problemă de securitate! În această zonă, totul este legat de securitate! (…) Marea Neagră este mai puțin apărată de zonele occidentale, rămâne întrebarea: Marea Neagră, oportunitate sau blestem? Încă nu e decis, interesul pentru alegerile din Ucraina ne va oferi o sugestie pentru lucrurile înspre care se îndreaptă… Poziția României la Marea Neagră ar trebui să fie una mai aplicată!”, a spus Dan Dungaciu.

CITEȘTE ȘI:

Ploscaru, la prima ieșire publică, s-a făcut de râs!

Fără nici o recomandare profesională pentru participarea la un astfel de eveniment, în afară de propriile exprimări publice de leoaică și nu mă ascund și vă omor pe toți, Nicoleta Ploscaru, într-adevăr, nu s-a ascuns și, la prima apariție publică în calitate de aspirant independent pentru Primăria Constanța, s-a făcut de râs! Ploscaru, fondatoare a „Constanța, dragostea mea”, a fost singurul vorbitor care a citit de pe foaie, înnebunindu-ne de cap cu… suporterii de fotbal ai Athetlic Bilbao și Barcelona… și niște Art Nouveau… și Oradea… și „Constanța oraș rural, pardon, regal…!” și Constanța.. „orașul Apostolului Andrei”.

„Unde este Constanța în această poză? În discursurile oficiale ni se tot spune despre interesele oficiale în Balcanii de Vest și regiunea există a Mării Negre. (…) România trebuie să sporească ponderea comerțului exterior, iar Portul Constanța este vital! Portul Constanța operează mai puține mărfuri decât în 1989, iar capacitatea este folosită doar la jumătate. (…) Firește că eu nu îmi imaginez că Barcelona… însă construirea unui stadion modern ar putea constitui o infrastructură puternică la Constanța. (…) Ideea ar fi demolarea stadionului Farul! București a organizat finala Europa League, suporterii au cheltuit mai puțin de 10 milioane de euro, am avut și noi experiențe asemănătoare, găzduite pe stadionul Farul”, a spus Nicoleta Ploscaru, spre dezintegrarea conferinței cu subiecte atât de importante și spre pulverizarea propriei sale campanii electorale.

„Ne-am trădat vocația ca lider regional!”

Directorul FUMN, Petrișor Peiu, printre multe altele, a punctat faptul că România nu a reușit să își atingă obiectivul de lider regional, această poziționare geopolitică fiind înlocuită de mai… eficienții percutanți, turcii.

„Ne-am trădat vocația ca lider regional, noi, ca țară. Motorul dezvoltării României a fost Vestul Europei… Vestul Europei a știut foarte bine să folosească resursa de navigație, dominând astfel militar, navigant… (…) Dacă ne uităm la Estul Europei, putem să înglobăm aici și mare parte din Centrul Europei: Cehia, Austria, Ungaria, care își caută un rol într-un fel… Dar vorbim de o limbă în sudul și estul extrem… (…) Singurii care s-au uitat la Estul Europei au fost polonezii, care încă din perioada interbelică au numit-o zona celor trei mări, apoi a venit cel de-al Doilea Război Mondial, a trecut și Războiul Rece și a reapărut ideea regiunii și de a reinstaura un lider regional. (…) Se pune întrebarea: de ce ar trebui să fim lideri regionali? Ar aduce prestigiu, dar să ne uităm că așa s-a dezvoltat Turcia, Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial! Marele avantaj al României stă în faptul că are deschidere la o mare puțin cunoscută lumii, este mărginită de cel mai mare fluviu european! (…) România deține cea mai mare parte dintr-o rezervă: Delta Dunării!”, a spus Petrișor Peiu.

După conferință, au avut loc discuții libere, participanții la dezbatere invocând discuții și experiențe personale serioase, singurul personaj depășit de dezbaterile libere fiind Nicoleta Ploscaru, care așa cum îi șade bine unui non-experimentat, doar a zâmbit și a recomandat accesarea propriului site.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *