Spread the love

Încet, dar sigur, românii încep să se confrunte cu incapacitatea din ce în ce mai crasă a coaliției de guvernare. Aproape toate proiectele care pleacă de la Guvern spre Parlament conțin numai vești proaste. Fie că vorbim de NON-absorbția fondurilor europene, de riscul constant de infringement pe bandă rulantă, de creșteri de taxe sau de revoluția fiscală din ce în ce mai eșuată și mai împovărătoare, Parlamentul votează în bloc, cu excepția firavei opoziții, propunerile dezastruoase venite de la Guvern. S-a întâmplat și miercuri, când mai multe proiecte ale Executivului, au fost adoptate, iar veștile nu sunt tocmai bune pentru români.

De exemplu, un proiect de lege privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat miercuri, iar prevederile sunt îngrozitoare.

CITEȘTE ȘI:

România aderă la o Convenție internațională privind standardele de pregătire a navigatorilor pentru navele de pescuit

În ceea ce privește Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, pentru perioada 2014 – 2020 României i-a fost alocată suma de peste 168 milioane de euro, căreia i s-a adăugat suma de peste 55 milioane de euro, reprezentând contribuția națională. Analiza guvernamentală pentru exercițiul financiar european arată o situație îngrozitoare, plină cu povești pentru deputații care au îndeplinit simpla formalitate: adoptarea.

„Unele autorități de management au utilizat mecanismul supracontractării, însă experiența a dovedit că sumele autorizate la plată au fost mai mici decât cele contractate. Diferențele au rezultat din rezilierea unor contracte, din încheierea unor acte adiționale de diminuare a bugetului inițial contractat, a economiilor realizate de beneficiari rezultate din contractarea de bunuri și servicii sub valoarea estimată, a corecțiilor și cheltuielilor identificate ca fiind neeligibile. Astfel, pentru a asigura o absorbție de 100% a fondurilor alocate ar fi nevoie de o supracontractare între 150 și 170%. În perioada 2007 – 2013 nu a fost utilizat mecanismul supracontractării, au fost reziliate 148 de contracte, în valoare de peste 10 milioane de euro fonduri publice, ceea ce a reprezentat aproximativ 30% din alocarea financiară inițială a programului. (…) Pentru a asigura o absorbție de 100% a fondurilor alocate, ar fi fost nevoie de o supracontractare de 130%”, se arată în hilara expunere de motive a Guvernului.

Matematica, bat-o vina! Guvernul umflă cifrele, ca să dea bine în statistici. Practic: un dezastru!

Revenind la exercițiul 2014 – 2020, Guvernul arată că s-au selectat strategii de dezvoltare locală în cadrul celei de-a doua sesiuni în valoare de 20 de milioane de euro, iar acvacultura a contractat peste 15 milioane de euro „din alocarea de 22 de milioane” și se află în evaluare „cereri de finanțare în cuantum de peste 14 milioane de euro”.

Cum s-a ajuns de la 20 de milioane disponibile la 30 de milioane contractate și în stadiul de contractare, doar Guvernul poate să știe… Același Guvern recunoaște, însă, că există un „interes scăzut al potențialilor beneficiari față de unele măsuri finanțate în cadrul Programului Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020”, cauzat de „dificultatea accesului la resurse financiare private necesare confinanțării operațiunilor”.

„Este necesar ca structurile responsabile de implementarea POPAM 2014 – 2020 să fie autorizate să încheie contracte/angajamente multianuale de plată, a căror valoare poate determina depășirea sumelor alocate la nivel de măsură, grup de măsuri sau de prioritate a UE”, mai sugerează Executivul.

Proiectul de lege privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat tacit de Senat pe 21 februarie a.c., iar miercuri a fost adoptat definitiv de Camera Deputaților, cu 270 de voturi pentru și o singură abținere, respectiv a deputatului liberal Tinel Gheorghe.

CITEȘTE ȘI:

S-a adoptat legea privind amenajarea spațiului maritim. „Activitățile marine și cele costiere sunt strâns legate între ele”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *