DEZASTRU la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni! Ministrul Intotero a TOLERAT FURTUL din banul public și, drept recompensă, ajunge europarlamentar!

Actualul ministru al Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, ocupă locul 11 pe lista social-democraților la alegerile europarlamentare din 26 mai. Aceasta va fi nevoită să părăsească fotoliul de la minister chiar înainte de alegeri, pentru a se putea dedica în totalitate campaniei.

Social-democrații au votat pe 25 martie, lista partidului pentru alegerile europarlamentare. Astfel, primele 15 nume sunt: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Chris Terhes, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoș Benea, Victor Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliță, Emilian Pavel și Doina Pană.

Intotero, aflată pe locul 11, va trăi această campanie cu emoție și nu pentru că postul din care pleacă lasă în urmă nereguli de proporții, ci pentru că nu este sigură că va fi aleasă europarlamentar. Dar, despre ce nereguli este vorba? Să vedem:

Haos la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) funcționează în subordinea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și are ca scop sprijinirea învăţământului în limba română în afara graniţelor ţării prin promovarea limbii române, a culturii şi a tradiţiilor în rândul comunităţilor româneşti

Ceea ce se întâmplă în acest Institut care beneficiază de un buget total anual de 1,5 milioane de euro nu are nici o legătură cu sprijinirea comunităților românești din vecinătatea țării. Pentru că vorbim de o instituție de stat, evident că discutăm și despre găști, iar rețeaua care căpușează IEH o prezentăm în continuare:

Doi directori ai Institutului nu au avut vechimea necesară pentru a ocupa posturile de conducere. Oriana Miclea este, din 2015, directorul Direcției Științifice a IEH, după o experiență profesională de invidiat: casnică toată viața! Miclea gestionează resurse financiare de 200.000 de euro în această Direcție. Răzvan Gabriel Neacșu este, tot din 2015, directorul Direcției Administrative. Fost absolvent al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazu”, Neacșu a lucrat doar un an în SRI, în Argeș, apoi s-a reprofilat spre IEH. Tot din 2015 s-a aciuat la IEH și fostul preot Dan Mirea, însă acesta are o fișă a postului abia din 20 ianuarie 2019! În toată această perioadă, s-a preocupat cu… nimic în cadrul Institutului, ba chiar, pentru ca IEH să nu intre în belele mari, în urma unui control al Curții de Conturi l-au trecut pe Mirea ca autor al trei proiecte, deși acestea erau făcute de o angajată de la resurse umane!

Toți cei menționați sunt protejații directorului adjunct Nicolae Brînzea, capul de afiș a ceea ce urmează:

Sunt mason și preot și vă sparg pe toți!

Acestea nu sunt cuvintele lui Nicolae Brînzea, dar reflectă în totalitate comportamentul directorului adjunct în cadrul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”. Brînzea este preot, conferențiar la Universitatea din Pitești și… mai presus de orice, este mason, cu grad mare, calitate din care amenință pe oricine îi iese din grații sau îl calcă pe coadă.

Acoperit de titluri și titulaturi și grade masonice, dar și eliberat de prezența superiorului ierarhic, Eugen Tiberiu Popescu, aflat o perioadă în concediu medical, adjunctul Brînzea nu a ezitat să folosească ilegal autoturismele IEH ca să efectueze constant deplasări la Pitești, în interes personal, în timpul în care trebuia să fie la muncă, în București. Pentru că nu l-a deranjat nimeni în această perioadă, Brînzea a trecut la un nivel superior:

Decontări de protocol, deși Institutul nu are acest drept legal!

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” nu se regăsește printre instituțiile de stat care beneficiază de dreptul de a deconta cheltuieli de protocol. Asta nu l-a oprit pe directorul adjunct Brînzea să bage mare cheltuieli nejustificate și ilegale.

„Sunt cheltuieli de mii de dolari pe protocol, deși noi nu avem voie. S-au trecut în evidențele contabile orice produs consumat scump, cum ar fi cafele pe aeroportul Otopeni, ca și cum nu se puteau întâlni în alte locații”, ne-a precizat un angajat al Institutului.

Controale peste controale, degeaba! Directorul adjunct și-a tras salariu… cât a vrut el!

Cu chiu cu vai, au început și controalele. Primul a venit chiar de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

„Ordinul de audit a fost dat chiar de ministra Intotero, dar apoi corpul de control s-a retras în mod suspect și nu au emis raport”, ne-a mai precizat un reprezentant al IEH.

Interesant este că Ministerul ne confirmă acest control, inclusiv suspendarea, fără lămuriri suplimentare, însă rămâne întrebarea: de ce elaborarea unui raport durează mai mult de un an?

„Corpul de Control al ministrului pentru românii de pretutindeni a demarat controlul la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” în luna iulie 2018. La începutul lunii august, acesta a fost suspendat. Decizia a fost luată în contextul intervenției operațiunii de rectificare bugetară și al necesității evaluării cu privire la activitatea de sprijinire a românilor din diaspora și din comunitățile istorice, unde fost necesară expertiza de audit și control din cadrul ministerului pentru asigurarea consilierii asupra acțiunilor necesare pentru realizarea unei execuții bugetare eficiente. Precizăm că structura de audit a MRP cuprinde doi angajați. În septembrie 2018, la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” au fost inițiate verificări ale Corpului de Control al Prim-ministrului, care va elabora ulterior un raport”, au precizat, pe 10 aprilie, reprezentanții Ministerului, pentru TOMIS NEWS.

Din interiorul IEH aflăm că Intotero s-ar fi speriat de ce s-a descoperit în primele verificări și a anunțat-o pe premierul Viorica Dăncilă, care și-a trimis propriul corp de control, unul mai spectaculos de această dată, în peioada septembrie – noiembrie 2018. Numai că spectaculozitatea a fost doar de imagine, deși corpul de control al Premierului a cerut toate actele din intervalul martie 2016 – august 2018, ulterior solicitând fără mandat acte și după această perioadă, inclusiv decembrie 2018, ulterior nu s-a mai întâmplat… nimic, cu excepția unei Note de constatare din 2 aprilie a.c., pe care directorul general al IEH a contestat-o, întors din 8 aprilie din concediul medical, și din care reies aspecte înfiorătoare:

„În iunie 2018, analizând fișele de post ale personalului IEH, am constatat faptul că fișele de post erau copiate de la societăți comerciale/întreprinderi și nici măcar nu erau adaptate la contextul instituțional al IEH, în cuprinsul lor apărând noțiuni specifice sferei private. (…) La nivelul IEH nu a existat niciodată o evidență a activității de asistență juridică prestată de Cabinetul de Avocatură Marinescu Marcela și nici nu a fost monitorizată în vreun fel activitatea prestată de acesta. (…) Am constatat neregulile în gestionarea serviciilor de telefonie mobilă prin acordarea accesului la telefoane de serviciu ale IEH și la efectuarea de convorbiri telefonice în baza abonamentelor de la IEH, către persoane care nu aveau sau nu mai aveau raporturi de serviciu cu IEH. În calitate de director general, ca măsură întreprinsă pentru punerea în legalitate a situației, am renegociat contractul cu Vodafone, iar SIM-urile aferente numerelor de telefon pe care le utilizau persoane care nu aveau sau nu mai aveau raporturi de serviciu cu IEH, au fost blocate. Am constatat majorări salariale care au încălcat Legea 153/2017 în sensul limitării acestor creșteri la plafoanele maxime stabilite pentru categoria de personal din care cele două persoane în cauză fac parte (10.880 lei și, respectiv, 10.002 lei) și recuperarea sumelor acordate „necuvenit”!”

În ciuda faptului că Guvernul a sesizat o mulțime de nereguli, nu a fost luată nici o măsură. Din interiorul IEH, aflăm că din verificările Corpului de control al premierului au reieșit, printre altele, următoarele:

„Din totalul celor 44 de deplasări în străinătate aferente proiectelor derulate de IEH în perioada de referință (17 deplasări în 2016, 13 deplasări în 2017, 14 deplasări până la 10.09.2018) s-a constatat că au participat și 5 persoane din cadrul structurilor administrative – Dan Mirea (18 deplasări), Răzvan Gabriel Neacșu (8 deplasări), Angela Zlotea (6 deplasări). (…) Delegațiile IEH au fost compuse din mai mult de două persoane, contrar prevederilor art. IV alin. 2 din OUG nr. 26/2012. O serie de persoane care s-au deplasat în străinătate au făcut parte din compartimente cu atribuții administrative (financiar-contabilitate, casierie), altele decât cele responsabile cu desfășurarea proiectelor din cadrul Direcției Științifice”.

Evident, aceste nereguli (am prezentat doar câteva dintre ele) au fost favorizate și tolerate de Brînzea, cât timp a asigurat interimatul, pe parcursul anului 2018. Directorul adjunct a fost atât de amabil cu propriul buzunar, încât, așa cum arată directorul general, și-a asigurat un salariu de 17.125 lei în 2018, deși grila bătea în cuie suma maximă de 10.880 lei. În prezent, Brînzea, director adjunct al IEH, este în conflict de interese și în judecată cu… propriul loc de muncă. Brînzea a contestat decizia de intrare în legalitate a salariului său și, în final, a pierdut definitiv la Curtea de Apel București, pe 9 aprilie.

Ultimii eroi au fost cei de la Curtea de Conturi, care au efectuat verificări în perioada ianuarie – martie 2019.

„Ultima misiune de audit desfășurată la IEH în baza Programului de activitate al Curții de Conturi pe anul 2019, privind auditul financiar asupra contului de execuție bugetară pe anul 2018, a fost finalizată la data de 4 martie 2019. Actul de control întocmit cu ocazia acțiunii de verificare menționate se află, la data prezentei, în procesul de valorificare a constatărilor. (…) Astfel, în procesul de valorificare a constatărilor reținute și consemnate în raportul de audit financiar încheiat anul acesta la IEH, a fost emisă Decizie prin care s-au dispus în sarcina entității verificate măsuri de remediere a deficiențelor constatate”, au precizat reprezentanții Curții de Conturi, pe 11 aprilie, pentru TOMIS NEWS.

Vorbim de un alt raport a cărei publicare întârzie nejustificat de mult, iar angajații IEH acuză că se pregătește o măsluire. Reiese acest aspect și din răspunsul directorului general al IEH pentru TOMIS NEWS:

„IEH nu poate realiza cheltuieli de protocol, întrucât nu se încadrează la Anexa 2 din OG 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile și instituțiile publice. (…) Am constatat anumite nereguli existente, inclusiv în ceea ce privește realizarea în cadrul anumitor proiecte desfășurate până în luna iunie (2018 – n.r.) a cheltuielilor de protocol, regăsite la dosarele de proiecte sub diferite denumiri. Deși am adus la cunoștința Curții de Conturi neregulile constatate, acestea nu au făcut obiectul unor analize, întrucât din aproximativ 70 de proiecte implementate în 2018, Curtea de Conturi a ales pentru verificări un singur proiect, care nu includea cheltuieli de protocol. (…) De la revenirea mea în funcție în nici un proiect nu au mai fost stabilite/alocate cheltuieli de protocol. În același registru al neregulilor, în unele proiecte elaborate și implementate în primele 5 luni ale anului 2018, au fost alocate sume pentru plata unei „taxe de participare” a unor persoane din București și Chișinău la Marșul Holocaustului, în Polonia, în valoare de 6.290 de euro, pentru „aranjament floral” (3.400 lei) sau pentru „medalii”, în fapt trofee (2.420 lei). (…) Valoarea totală a cheltuielilor de protocol realizate în 2018 depășește suma de 43.000 lei”.

Conflict instituțional major, Intotero nu a făcut nimic, ea candidează la europarlamentare!

Directorul general Eugen Tiberiu Popescu s-a adresat în nenumărate rânduri ministrului Natalia Intotero pentru a-i atrage atenția asupra problemelor din cadrul IEH. De exemplu, în 2018, într-o notă privind climatul instituțional au fost anexate nu mai puțin de 11 adrese și note de serviciu ale angajaților IEH, care confirmau următoarele:

„Am depus toate eforturile pentru funcționarea, în condiții de normalitate și legalitate a activității Institutului. Din păcate, am constatat că directorul general adjunct, domnul Nicolae Brînzea, care a condus această instituţie cu titlu interimar timp de 2 ani, refuză să-şi accepte funcţia reală şi doreşte să exercite, în continuare, conducerea efectivă a Institutului, ceea ce a creat un conflict instituţional major. Cu toate că am încercat stabilirea și menținerea unei relații funcționale, de colaborare, cu acesta, în limitele legii şi a atribuţiilor de conducere care îmi revin, sunt nevoit să constat, aproape zilnic, refuzul său de a se conforma unei discipline instituţionale minimale. Atitudinea directorului general adjunct a fost, și este, în continuare, aceea de sabotare sistematică a tuturor demersurilor întreprinse de mine pentru buna funcționare a instituției, de nesubordonare și de instigare și a altor angajați la adoptarea aceluiași tip de comportament, de crearea unui climat conflictual, prin atitudini permanente de provocare şi de sfidare a dispoziţiilor şi a deciziilor dispuse în calitate de conducător al instituţiei. (…) Deși am emis o decizie prin care am dispus ca plecarea din instituție, în timpul programului de lucru, să se realizeze numai cu acordul meu, iar atunci când există această permisiune, motivată printr-un interes de serviciu, este necesară prezentarea unui raport asupra activităților desfășurate, această decizie este ignorată în mod ostentativ. Acest tip de comportament nu este numai rezultatul unui orgoliu personal care depăşeşte orice limită acceptabilă în orice tip de organizaţie care se doreşte a fi funcţională, ci încearcă şi să acopere multiplele nereguli constatate, din perioada în care a condus această instituţie, inclusiv avantajele personale pe care le-a creat, pentru sine şi pentru unele persoane protejate, prin modul în care a înţeles să deruleze activităţile specifice. (…) Mai mult, am constatat că în această instituţie sunt persoane protejate de către domnul Nicoale Brînzea, care au o expertiză profesională foarte redusă, ceea ce le face dependente de acesta, fiind dispuse să facă, de multe ori fără discernământ, orice le cere, ceea ce duce la perturbarea funcţionării normale a activităţilor curente”.

Evident, ministrul Intotero nu a avut nici o reacție la cele sesizate. Mai mult, Intotero a numit-o pentru o zi pe Oriana Miclea drept director interimar, apoi pe Nicolae Brînzea!

VA URMA!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *