DEZASTRU financiar în Europa: Zlotul polonez și forintul unguresc ating minime istorice. Rubla s-a prăbușit

Rubla rusească, zlotul polonez şi forintul unguresc au scăzut la minime record, în condiţiile în care preţurile petrolului au crescut din cauza speculaţiilor că naţiunile occidentale ar putea interzice ţiţeiul rusesc, stârnind temeri de inflaţie la nivel mondial, transmite Reuters. În schimb, monedele ţărilor din America Latină, bogate în mărfuri, au continuat să depăşească performanţa monedelor din ţările emergente din Europa. În cadrul unor volume mici, rubla a scăzut cu peste 8%, până la un minim de 133,50 faţă de dolar, în cadrul tranzacţiilor interbancare.

Tranzacţiile bursei MOEX din Moscova este probabil să rămână oprite până miercuri.

Există o ofertă aproape infinită şi o cerere foarte mică pentru activele ruseşti în acest moment – ​​nimeni nu doreşte să fie asociat cu acestea. Pe termen scurt şi mediu, ceea ce va determina cu adevărat cererile (comercianţilor) pe pieţele emergente sunt termenii tranzacţiilor. Aceste pieţe vor vedea creşteri masive ale preţurilor (de import şi export)”, a declarat Gabriel Sterne, şeful serviciilor de strategie şi cercetare globală EM la Oxford Economics.

Statele Unite şi Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol ruseşti, informaţie care a dus la creşterea preţului ţiţeiului Brent până la 139 de dolari pe baril, unii economişti estimând că preţurile ţiţeiului s-ar putea dubla până la 200 de dolari pe baril. Monedele ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), care depind în mare măsură de petrolul rusesc, au fost afectate din cauza luptelor intense din Ucraina. Forintul Ungariei a scăzut la un minim istoric de 399,38 unităţi faţă de euro, în timp ce zlotul polonez a coborât la un minim record de 4,99 pentru euro.

Dacă preţurile mărfurilor se vor menţine la niveluri ridicate, Ungaria ar putea fi printre cele mai afectate economii de piaţă emergente, factura sa de import crescând cu cel puţin 5% din PIB, potrivit datelor Oxford Economics.

Lira Turciei a scăzut cu 1,4%, consemnând a şasea zi consecutivă de scăderi faţă de dolar, determinate de renunţarea de către investitori la activele mai riscante.

Pe de altă parte, preţurile aurului au explodat peste nivelul de 2000 de dolari pentru prima dată în ultimul an ţi jumătate, pe fondul apetitului mai mare pentru plasamente sigure.

Dolarul american, francul elveţian şi aurul, la maxime istorice

Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9490 lei, în scădere cu 0,01 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,9491 lei. Pe de altă parte, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5714 lei, în creştere cu 7,30 bani (+1,62%) comparativ cu vineri, când s-a situat la 4,4984 lei.   Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, calculat de BNR la 4,9399 lei, în creştere cu 4,20 de bani (0,85%) faţă de 4,8979 lei, cotaţia anterioară.

Gramul de aur s-a scumpit, luni, cu 12,47 de lei (4,43%), până la valoarea de 293,9846 lei, de la 281,5126 lei în şedinţa precedentă.

Pe pieţele din Asia, moneda euro a ajuns la paritate cu francul elveţian, pentru prima dată după luna ianuarie 2015, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *