DEZASTRU după retragerea NATO: Talibanii anunță de la Moscova că au sub control 85% din teritoriul Afganistanului! Rusia: „Ne preocupă o posibilă revărsare a problemelor pe teritoriul aliaților”

Talibanii au anunțat că nu urmăresc obținerea puterii în Afganistan pe cale militară, relatează Reuters. Anunțul vine în contextul în care violențele s-au accentuat în țară în ultimele luni după anunțul retragerii trupelor americane. Securitatea Afganistanului s-a deteriorat rapid după ce talibanii au început să câștige tot mai mult teren în țară, pe fondul retragerii trupelor NATO, la 20 de ani de la începutul războiului. Joi, premierul britanic, Boris Johnson, anunța că majoritatea trupelor britanice au părăsit deja teritoriul afgan și că tot efectivul militar britanic în regiune va fi retras pe parcursul următoarelor săptămâni. Președintele Joe Biden a anunțat că va retrage trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie 2021.

O delegație a talibanilor aflată la Moscova spune că gruparea controlează peste 85% din teritoriul Afganistanului și dă asigurări Rusiei că nu va permite ca țara să fie folosită ca platformă pentru atacuri asupra altor țări, relatează Reuters. Declarațiile vin în condițiile în care președintele american Joe Biden a declarat, joi, că misiunea militară americană din Afganistan se va încheia la 31 august, mai devreme decât era prevăzut, și că poporul afgan este singurul care poate decide cum este condusă țara.

Forțele străine se retrag din Afganistam după aproape 20 de ani de lupte, ceea ce i-a încurajat pe insurgenții talibani să încerce să câștige teritorii noi în Afganistan. Acest lucru a determinat sute de angajați din domeniul securității și refugiați din Afganistan să fugă peste graniță în Tadjikistan, ceea ce a provocat îngrijoare la Moscova și în alte capitale din regiune că extremiștii islamiști s-ar putea infiltra în Asia Centrală, regiune pe care Rusia o consideră fieful său.

La o conferință de presă organizată la Moscova, vineri, trei oficiali talibani au încercat să convingă Rusia că nu reprezintă o amenințare pentru regiune. Ei au adăugat că talibanii vor face tot posibilul pentru a împiedica Statul Islamic să opereze pe teritoriul afgan și că vor încerca, de asemenea, să elimine producția de droguri.

Vom lua toate măsurile pentru ca Statul Islamic să nu opereze pe teritoriul afgan și teritoriul nostru să nu fie niciodată folosit împotriva vecinilor noștri”, a declarat oficialul taliban Shahabuddin Delawar printr-un traducător.

Joi, delegația a spus că gruparea nu va ataca granița dintre Tadjikistan și Afganistan. Moscova a remarcat o creștere accentuată a tensiunilor la această frontieră, care este controlată pe două treimi din lungime de către talibani. Ministerul rus de Externe Ministerul a solicitat tuturor părților implicate în conflictul din Afganistan să manifeste reținere și a declarat că Rusia și blocul militar OTSC, condus de Moscova, vor acționa „decisiv” pentru a preveni agresiunile și provocările la frontieră, potrivit agenției Ria Novosti.

Rusia se va implica în conflictul din Afganistan doar dacă ostilitățile se vor extinde peste granițele acestei țări și vor afecta țări terțe, aliate ale Rusiei, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„Evenimentele din Afganistan ne preocupă exclusiv din punctul de vedere al unei posibile «revărsări a problemelor» pe teritoriul aliaţilor noştri”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă comune susţinute cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar. Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că atât timp cât ostilităţile se produc pe teritoriul Afganistanului, Moscova „nu intenţionează să întreprindă nicio acţiune în privinţa conflictului afgan, cu excepţia reiterării apelurilor sale insistente pentru ca procesul politic, pe care toţi afganii l-au susţinut în vorbe, să înceapă cât mai curând posibil”, potrivit RIA Novosti. În plus, Moscova susţine punerea în aplicare a acordurilor dintre Washington şi talibani, a spus ministrul rus.

O delegaţie a mişcării talibane a sosit joi la Moscova pentru negocieri cu privire la viitorul Afganistanului şi pentru a se întâlni cu reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Afganistan, Zamir Kabulov, notează RIA Novosti. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin sprijină desfăşurarea unui dialog între părţi într-o situaţie atât de tensionată.

Sunt necesare contacte pe fondul evoluţiei situaţiei atât de tensionate din Afganistan, al evoluţiei situaţiei la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan”, a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă vineri, evitând să răspundă la întrebarea jurnaliştilor dacă Kremlinul va recunoaşte guvernul taliban în cazul preluării puterii la Kabul.

Shahabuddin Delawar, liderul delegaţiei insurgente care se află în vizită la Moscova, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, că insurgenţii controlează în prezent „85% din teritoriul Afganistanului”. Talibanii controlează deja în jur de 250 din cele 398 de districte afgane, într-o ofensivă virulentă care a început la 1 mai, când SUA şi NATO au început procesul de retragere a trupelor internaţionale după două decenii de conflict. În acest sens, Moscova a avertizat asupra unei creşteri a tensiunii la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan, două treimi din această frontieră fiind acum sub controlul insurgenţilor. Deşi delegaţia talibanilor a declarat la Moscova că încă mai caută o soluţie politică la conflictul afgan, discuţiile interafgane de la Doha sunt în impas şi nu au putut fi relansate în ultimele şase luni.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *