DEZACORD în coaliție, liberalii NU vor taxarea multinaționalelor. Cîțu: „NU susțin! Reducerea TVA la 5% pentru gigacalorie trebuie discutată cu Comisia Europeană”
Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni, 6 decembrie, pentru a discuta despre bugetul de stat pe anul 2022. Conducerile PSD, PNL și UDMR sunt aproape să ajungă la un acord cu privire la taxarea specială a marilor companii. UDMR a propus ca, pe o perioadă de 3 ani, să se aplice un impozit de 1% pentru firmele care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. PSD a fost de acord cu ideea, reticențe existând din partea PNL. În discuțiile de luni seara, liderii celor trei partide sunt însă aproape să accepte introducerea acestei taxe începând cu 2022, potrivit unor surse din cadrul coaliției.
Surse din PNL afirmă că liberalii s-ar opune însă în continuare acestei idei. Această măsura ar asigura un plus de 4,9 miliarde de lei pentru bugetul de stat, potrivit calculelor din coaliție. Acești bani ar urma să fie folosiți pentru cheltuielile din domeniul educației și al sănătății.
„Trebuie să vedem cine e solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare când companiile mari nu sunt solidare şi am spus că, din punctul meu de vedere, ar însemna o taxă de solidaritate la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro pe an. Este o posibilitate de a aduna nişte bani la buget – după calculele noastre undeva între 1,4 – 1,6 miliarde de euro pe an – şi de acolo se pot finanţa multe lucruri. Dar eu nu pot fi de acord ca oamenii care au un venit de 2.500 – 3.000 de lei să fie solidari când există posibilitatea de a găsi alte surse de finanţare”, declara Kelemen Hunor în noiembrie.
PNL s-a opus inițial unei asemenea taxe, susținând că ar putea inhiba investițiile, chiar dacă este vorba despre o măsură temporară, într-o situație excepțională. Unii investitori au criticat de asemenea măsura, susținând că guvernul a trebui să se concentreze pe rezolvarea unor probleme precum munca la gri, lipsa forței de muncă și explozia prețurilor la utilități.
Sună bine să taxezi bogăția, dar nu e un concurs „pentru a da bine la oameni”, spune purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, care afirmă că nu agreează ideea introducerii taxei pe solidaritate.
„Apropo de introducerea acestei taxe de solidaritate, 1% la companiile cu cifră de peste 100 de milioane de lei, noi am spus foarte clar că nu ne dorim, ca liberali, să avem taxe noi. Eu unul vă spun, nu vorbesc în numele PNL-ului, încă nu s-a luat o decizie în acest moment, probabil se va lua în scurt timp, dar eu cred că 1% e o cifră mult prea mică, în raport cu nevoile pe care le avem în acest moment. De exemplu, rezolvarea în parte a problemei evaziunii ar aduce mult mai mulți bani la bugetul de stat și eu cred că 1% de exemplu din cifra de afaceri a companiilor cu peste 100 de milioane de lei ar fi mult mai util să fie lăsați acolo, în economie, în economia reală, pentru că poate sună bine să taxezi bogăția, dar aici chiar nu avem un concurs pentru a da bine în general la oameni, noi trebuie să rezolvăm probleme reale”, declară la RFI Ionuț Stroe.
El apreciază că acea conectare a caselor fiscale la sistemul ANAF poate avea rezultate mult mai bune decât taxa pe solidaritate. „Acea conectare a caselor de marcat la sistemul informatic poate recupera mult mai mulți bani la buget decât o asemenea măsură, care e una izolată, care îți asigură un venit foarte mic. De altfel, mă gândesc că noi taxe, tot timpul, noi, liberalii, ne-am bătut capul cu chestiunea asta, noi taxe ar determina oarecum pe cei care le plătesc să le evite”, conchide Stroe.
Președintele Senatului, Florin Cîțu a declarat, marți, că nu susține propunerea președintelui PSD Marcel Ciolacu privind taxarea cu 1% a companiilor care au cifra de afaceri de peste 100 de milioane. Totodată, despre reducerea TVA la 5% pentru gigacalorie, idee susținută de liderul social-democraților pentru două luni, președintele PNL spune că trebuie discutată mai întâi cu executivul european.
„Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.).Bineînțeles că am susținut asta în coaliție. Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă două luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are locul o astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri față de impozitarea pe profit. Încă nu avem o variantă a bugetului, v-am spus că ceea ce noi am discutat în programul de guvernare reprezintă cam 13 miliarde lei suplimentari. Pentru anul viitor pe ESA trebuie să avem un deficit de 6,2%, pe cash un deficit de 5,84%. Ele sunt legate. Vom vedea care este varianta de buget. Ministrul nu a prezentat o variantă de buget ieri, o așteptăm. Nu există niciun fel de poziții antagonice. Reducerea deficitului bugetar nu este o idee pe care am scos-o din cutie. Este o strategie pe care am discutat-o cu Comisia Europeană, partenerii internaționali, care a fost acceptată și premiată de agențiile de rating prin creșterea perspectivei de la negativ la stabil”, a declarat Florin Cîțu în Parlament.
Acesta a spus că pentru a acoperi majorarea cheltuielilor cu pensiile „se pot face mai multe lucruri”.
„Ministerul Finanțelor poate să crească colectarea. În 2021 a crescut colectarea. Veniturile la buget sunt mai mari cu 20 milioane de lei față de începutul anului și cu 50 milioane față de anul trecut. Sunt surse suplimentare de venit”, a afirmat Cîțu.
Despre discuțille privind reducerea TVA la 5% la gigacalorie, președintele Senatului spune că este o propunere pentru două luni.
„Am recomandat o discuție cu Comisia Europeană, să vedem dacă este ok, pentru că înseamnă reducere de venituri. Orice reducere de venituri trebuie discutată cu Comisia Europeană, mai ales că TVA reprezintă venituri și pentru Comisia Europeană. Din punctul meu de vedere, dacă există resurse la buget, atunci poate să fie făcută”, a mai declarat Cîțu.
El a spus că inițiatorii măsurii nu au precizat dacă este vorba și de reducerea TVA la consumator, la factură. „Ministerul Finanțelor a propus acest lucru”.
Președintele PNL a precizat că inițial propunerea a fost pentru două luni, dar că poate fi discutată și varianta pe trei luni.
Legat de posibile majorări ale salariilor profesorilor și medicilor, propunere susținută de Marcel Ciolacu, Cîțu a spus: „Nu s-a discutat ieri de nicio creștere de salarii. Există o reformă a salarizării în PNRR care va face legătura între performanță și venit. Orice creștere de cheltuială, în special socială, trebuie să aibă în spate o sursă de finanțare”.
O şedinţă a coaliţiei de guvernare a început marţi, la ora 15.00