Spread the love

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 21 octombrie, în calitate de for decizional, un proiect de lege pentru modificarea art. 66 alin. 4 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și simularea ocupării forței de muncă. Concret, deputații vor ca persoanele private de libertate, începând cu finalul perioadei de carantină până la ultima zi de executare a pedepsei ori a măsurii educative sau până la data la care sunt propozabile pentru liberare condiționată ori pentru înlocuirea internării cu măsura asistării zilnice, pot urma un program de formare profesională organizat de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor sociale.

Propunerea de modificare a legii a fost inițiată de doi deputați ai PSD, Oana-Consuela Florea și Eugen Nicolicea. Cei doi spun că practica la nivelul sistemului penitenciar a demonstrat faptul că termenul de 9 luni este insuficient pentru parcurgerea tuturor etapelor procedurale necesare pentru obținerea documentației solicitate de furnizorii de formare profesională, pentru fiecare deținut selectat în vederea efectuării acestor cursuri.

„Articolul citat face referire la „ultima zi de executare a pedepsei“, astfel aplicabilitatea măsurii este limitată la deținuții care finalizează pedeapsa la termen. Odată cu intrarea în vigoare a noului cadru legislativ privind executarea pedepselor (ce permite liberarea condiționată numai din regimurile deschis semideschis), textul citat exclude de la aplicare deținuții care pot beneficia de planificarea pedepsei (de regimul progresiv de executare), în condițiile unor eforturi pentru reintegrarea postexecutorie. De asemenea, nu sunt prevăzute expres și persoanele condamnate la executarea măsurii educative a internării într-un centru educativ sau centru de detenție, acestea fiind de regulă persoane sub 18 ani cărora le lipsește pregătirea profesională“, notează cei doi deputați social democrați în expunerea de motive.

Parlamentarii spun că această modificare ar contribui la eficientizarea măsurii de protecție socială la armonizarea prevederilor cu legislația execuțional penală. Propunerea fost votată în unanimitate de deputați cu 276 de voturi „pentru“, niciun vot contra și niciun vot împotrivă.

CITEȘTE ȘI:

PSD vrea să oblige primăriile să acorde pușcăriașilor casă, masă, îmbrăcăminte și transport gratuit, la ieșirea din închisoare!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *