Descoperire impresionantă în mijlocul municipiului: piatră funerară a unui demnitar neamț din Primul Război Mondial

Arheologii constănțeni din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) care participă la lucrările edilitare din strada Dacia au făcut, vineri, o descoperire impresionantă: piatra funerară a unui demnitar din Germania imperială (1871 – 1918). Obiectul are aproximativ 100 de ani vechime și, imediat după descoperire, lucrările au fost sistate.

Descoperitorul este arheologul constănțean Cătălin Nopcea, care susține că mormântul nu a fost identificat.

„Este o piatră funerară a unui vice-consul german, dar nu se menționează perioada și nimic altceva, alte date despre calitatea sa, doar că era vice-consul și aparținea unui ordin. Piatra a fost recuperată dintr-un strat de moloz, probabil clădiri vechi au fost demolate în perioada comunistă, când a fost reamenajat bulevardul Tomis și zona adiacentă și stratul acela de moloz a fost nivelat la nivelul străzii. Pentru a ajunge la pământul care ne interesează de noi (din perioada antică – n.r.) a trebuit să trecem de acel strat de moloz. În stratul acesta a apărut piatra funerară. Probabil că vom găsi și mormântul acestui vice-consul, asta urmează să vedem când ne adâncim cu săpătura. De altfel, necropole sunt sub o mare parte din orașul modern, din mai multe perioade, de la cea greacă, până la cea modernă. O mare parte din oraș se suprapune pe necropole. Obiectele muncii noastre sunt, în primul și primul rând, mormintele antice”, a spus arh. Cătălin Nopcea, pentru TOMIS NEWS.

14333024_1009913212459596_527020829486837324_n

Afirmațiile descoperitorului sunt confirmate și de un alt arheolog din cadrul MINAC.

„Morminte din perioada modernă au ieșit și la Casa de Cultură, un coleg al meu a scos unul cu ghetele în picioare, un dorobanț, din perioada 1890, iar lângă el un mormânt de epocă română târzie, cu un vas de sticlă. Iar cel din perioada modernă avea încă nasturii regimentului, tot! Nu ar trebui să ne surprindă. Mormintele mai noi ar trebui să fie pe undeva inventariate, că nu au fost îngropați fără sens, mai ales dacă acesta de acum este vice-consul…”, ne-a spus arheologul.

Cătălin Nopcea, alături de Constantin Băjenaru, a descoperit în 2012 primul  tronson din apeductul care alimenta oraşul antic Tomis porneşte în zona vechii cişmele de la Ovidiu, pe faleza lacului Siutghiol, între strada Primăverii şi Peninsula Tătărească. Inventarul complexelor constă în un craniu uman, ceramică elenistică, pietre sau fragmente de amfore.

În 2009, Nopcea și Băjenaru au identificat un nucleu de locuire romană (posibil o villa) la doi km de intrarea în orașul Ovidiu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *