Deschiderea anului universitar, marcată de mii de studenți constănțeni în Piața Ovidiu

Cele șase instituții de învățământ universitar din Constanța au participat, marți, la o amplă festivitate comună în Piața Ovidiu, organizată în parteneriat cu Primăria municipiului.

an universitar 2

Studenții, părinții și profesorii au umplut Piața Ovidiu încă de la 09:30, pentru ceea ce a devenit deja o tradiție: universitățile sunt împreună în fiecare an, la deschiderea anului universitar. La eveniment au participat și oficialități locale, precum viceprimarul Costin Răsăuțeanu sau subprefectul Șenol Ali ș.a.

Evenimentul a început, oficial, cu intonarea imnului național, studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, în prima linie, au cântat înflăcărați. Ulterior, au urmat discursurile oficialităților și ale rectorilor universităților constănțene.

„Este o bucurie pentru mine să fiu astăzi alături de dvs., în Piața Ovidiu, un loc cu o încărcătură deosebită, în care ar trebui să bată inima orașului nostru. Văd generația viitoare, o nouă elită a generației voastre, îl văd pe Ovidiu, care stă în mijlocul nostru și parcă ne vorbește despre trecut și cu siguranță ne învață despre ceea ce înseamnă viitorul, despre noi și de unde venim. Cred că, uitându-mă la dvs., întregiți cumva acest peisaj, care vine să îl completeze pe marele poet cu încrederea că viitorul orașului se află în mâini bune. Acum 140 de ani, undeva pe strada Traian, la 1879, se punea prima piatră a ceea ce urma să devină școala, aici, în Constanța, în prezența primului prefect, Remus Opreanu, alături de primul primar, domnul Alexandridis. La opt ani, același Remus Opreanu avea să inaugureze, tot într-o zi de marți, statuia lui Publius Ovidius Naso”, a spus Costin Răsăuțeanu.

an universitar 1

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) a încheiat cu succes admiterea 2019, înregistrând cele mai bune rezultate din ultimii 3 ani. Peste 4.800 de noi studenți, de la ciclurile de studii de licență, masterat și doctorat, vor începe, la 1 octombrie, anul universitar 2019-2020, la UOC. În această admitere, UOC a scos la concurs cel mai mare număr de locuri din ultimii trei ani. Instituția academică și-a ocupat toate locurile bugetate scoase la concurs, de la toate ciclurile de studiu. Totodată, cifra candidaților înscriși la cele două sesiuni de admitere, iulie și septembrie, a crescut cu peste 28%, față de anul anterior, ajungând la  7.558. Potrivit UOC, 3.651 de candidați admiși s-au înmatriculat la programele de studii universitare de licență, UOC înregistrând o creștere de 6%, comparativ cu anii 2018 și 2017. Dintre aceștia, 1.433 vor beneficia de unul dintre locurile bugetate, 40 fiind români de pretutindeni.

1.199 de candidați s-au înmatriculat la programele studiile universitare de masterat.  Dintre aceștia, 642 vor beneficia de unul dintre locurile bugetate, 22 fiind români de pretutindeni. La UOC, în anul universitar 2019-2020, vor activa în jur de 16.500 de cursanți, la următoarele forme de studiu: licență, masterat, doctorat, rezidențiat, an pregătitor Lb. Română și cursanți DPPD.

an universitar 3

Pentru anul universitar 2019 – 2020, la cele 10 programe de licență și masterat organizate de  Academia Navală „Mircea cel Bătrân” sunt înscriși peste 1.800 de studenți. Dintre aceștia, bobocii de la secția militară sunt în număr de 113, cărora li se adaugă cei 5 colegi care vor urma cursurile Facultății de Arhitectură Navală din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Tot în anul I, dar la secția civilă, vor începe noul an universitar 310 studenți la programele de licență și 161 la masterat.

Instituție simbol pentru învățământul militar de marină din România, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este, totodată, unul dintre cei mai de seamă mesageri ai Constanței la nivel național și internațional. Rezultatele deosebite obținute de studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” la diferitele competiții internaționale, colaborarea cu prestigioase instituții de învățământ din diferite țări cu tradiție în domeniul învățământului de marină, cadrele didactice specializate, precum și certificarea ARACIS cu „grad ridicat de încredere” sunt atributele care definesc instituția și îi confirmă statutul de unica instituție de învățământ superior care asigură profesioniștii din Forțele Navale Române și industria maritimă națională, o dovadă în acest sens fiind și trendul ascendent înregistrat în ultimii ani de Academia Navală „Mircea cel Bătrân” în rândul opțiunilor absolvenților de liceu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.